Jump to content
Sign in to follow this  
wloda1

chmielenie Alta

Recommended Posts

Witam,

 

Potrzebuję rady bardziej doświadczonego piwowara lub piwowarki oczywiście.:) Tak sobie kombinuję uwarzyć coś/znaczy się piwo/ w stylu Alta. Mam do tego słód monachijski i 100g chmiel aromatyczny Lubelski granulat - więc jakby to chmielić?

Z góry dziękuję. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiadam, ale bynajmniej nie dlatego, że się czuję doświadczony :)

 

Jeżeli władasz angielskim to

http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7C

http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7A

 

W szybkim przekładzie piwo raczej dobrze chmielone, w smaku bardziej w kierunku słodkim niż wytrawnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odpowiadam, ale bynajmniej nie dlatego, że się czuję doświadczony :)

 

Jeżeli władasz angielskim to

http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7C

http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7A

 

W szybkim przekładzie piwo raczej dobrze chmielone, w smaku bardziej w kierunku słodkim niż wytrawnym.

Styl tego piwa trochę znam. Bardziej mnie interesuje jak praktycznie chmielić tego Alta? Np. Browamator w swoich zestawach daje 100 g granulatu chmielu aromatycznego. tylko ja dalej nie wiem jak go użyć. Chmielić nim i dla goryczki i dla aromatu?:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis na Alta

1,8 kg pilzneński

2,4 kg monachijski typ I

0,1 kg caraaroma

zacieranie temp. 64 st 45 min

74 st 15 min

gotowanie 60 min 40g Marynki

fermentacja S-04 ok 20 st. 4-6 dni

cicha fermentacja 14 dni.

Taki wytwór ostatnio spłodziłem i wyszło o dziwo ? JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przepis na Alta

1,8 kg pilzneński

2,4 kg monachijski typ I

0,1 kg caraaroma

zacieranie temp. 64 st 45 min

74 st 15 min

gotowanie 60 min 40g Marynki

fermentacja S-04 ok 20 st. 4-6 dni

cicha fermentacja 14 dni.

Taki wytwór ostatnio spłodziłem i wyszło o dziwo ? JK

Witam,:)

 

Dzięki za przepis. Próbowałeś już to piwo? Jak je oceniasz? Może przy następnym Alcie wykorzystam Twój przepis. Bo wczoraj zatarłem swojego Alta ze 100% udziałem monachijskiego. Zacierałem tak samo, ale

gotowanie 80 g Lubelski granulat - 60 min + 20 g Lubelski granulat - 5 min

 

Gdzieś tam wyczytałem, że niby Alta nie chmieli się dla aromatu, ale... tak lubię ten zapach, że nie mogłem się oprzeć. W końcu to mój Alt.:)

 

No i drożdże dałem safbrew s33:( bo podpatrzyłem zestaw Browamatora.

Rano w fermentatorze "robota" już szła na całego, więc jestem dobrej myśli.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem, jest trochę za wcześnie bo w butelkach jest ok 4 tygodni, ale jest ok. Nie przejmuj się przepisami, piwo to ma smakować Tobie. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.