Jump to content
Sign in to follow this  
kiedos

Czy już zbierać chmiel? Czy może już za późno

Recommended Posts

Posadziłem w tym roku 4 sadzonki chmielu. 2 marynki jedna lubelski i jedna magnum.

Wyrosły piękne ale nie wiem czy już zbierać czy już a późno? Wstawię zdjęcia. Gdy rozgniatam go niby jest jeszcze oleisty. BTW Całkiem inaczej te szyszki sobie wyobrażałem:) Byłem przekonany że on będzie twardy w środku coś jak szyszki sosny i mniejszy:)

Jeden ma jeszcze małe szyszki takie 2-3cm a drugi 4-6cm. To które mam zbierać i czy można suszyć w piekarniku? Te duże szyszki to lubelski a małe to marynka. Magnum chyba nie wyszedł.

post-7084-0-48056400-1408454434_thumb.jpg

post-7084-0-15965400-1408454469_thumb.jpg

post-7084-0-63992400-1408454472_thumb.jpg

post-7084-0-66067000-1408454477_thumb.jpg

post-7084-0-56258200-1408454542_thumb.jpg

post-7084-0-95535800-1408454583_thumb.jpg

post-7084-0-14457300-1408454603_thumb.jpg

Edited by kiedos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest za późno na zbieranie raczej za wcześnie jeszcze. Ja mam u siebie Marynkę, Magnum, Sybille, Lubelski szyszek więcej niż się spodziewałem, jeżeli chodzi o tą oleistość to po zgnieceniu szyszka powinna wrócić do poprzedniego kształtu i charakterystycznie szeleścić wtedy jest gotowa do zbierania. Jeżeli chodzi o suszenie w piekarniku oczywiście można ale rozmawiałem kiedyś z Scoobim i mówił że lepsze efekty są przez suszenie powiedzmy na strychu ale musi być przewiewny. Ja będę suszył i tak i tak żeby sprawdzić co lepsze. Pzdr

 

Tu masz odpowiedz codera

Tu masz kompletny zestaw rad, jak rozpoznać czy chmiel dojrzał:

 

Szyszka dojrzała do zbioru powinna:

1. mieć swoisty, chmielowy zapach, wyraźny po roztarciu na dłoni

2. najlepiej barwę żółtawozieloną, trawiastozielona barwa występuje u jeszcze nie w pełni dojrzałych szyszek

3. powinna być zwarta , z zamkniętymi listkami , jedwabista w dotyku, przy ściśnięciu powinna szeleścić , po zwolnieniu nacisku musi wrócić do poprzedniego kształtu, koniec szyszki powinien być jaśniejszy

4. przy potarciu o dłoń lub białą kartkę powinna pozostać tłusta plama po mączce chmielowej, barwa mączki powinna być złocistożółta do bursztynowej

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja chmielu nie sadziłem, nie wiem kiedy zbierać, ale zdjęcia są piękne, szczególnie drugie :)

Edited by eresz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.