Skocz do zawartości
.mateusz

Warki mniejsze niż 20l

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać :)

 

Jestem na etapie snucia planów o swojej pierwszej warce. Nurtuje mnie jedno pytanie, na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, dlatego zaczynam od założenia nowego tematu. Mianowicie - czy w praktyce możliwe jest warzenie warek mniejszych niż standardowe ok. 20l? Albo ściślej - na pewno jest (mniejszy garnek, proporcjonalnie mniej surowców), ale co zrobić z fermentacją? Wiem już, że fermentor powinien być wypełniony brzeczką/piwem przynajmniej do ok. 2/3 pojemności. Można gdzieś dostać lub jakoś wykonać fermentor mniejszy niż standardowe ~30l?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma problemu. Fermentor wcale nie musi być wypełniony do końca (patrz fermentacje w otwartych kadziach). Mniejsze fermentory mozesz dostać w piekarni np jako wiadra po marmoladach czy serkach. Tylko dlaczego te mniejsze warki? Pracy z nimi tyle samo a piwa mniej...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...