Skocz do zawartości
amorph

Receptura Oto Mata IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uwarzyć podobne piwo czyli jasne IPA, z ryżem w zasypie. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z wrarzeniem takich piw? Jaki zasyp i zacieranie bedą odpowiednie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Białego

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oto Mata IPA jest z dodatkiem płatków ryżowych

http://chwilanapiwo....04/dsc00723.jpg

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Platki_ryzowe_flaked_rice_-_500_g&przedm=8590690&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183110&sortuj=kod

 

Można użyć również zwykłego białego ryżu, należy go skleikować i najlepiej pogotować przez 5-10min żeby wydobyć dobrze skrobie, stosunek ryżu do wody 1kg:4-5l

ryż od płatków to tak jak pszenica i płatki pszeniczne są różnice w smaku. Siostra Bożenka z browaru Podgórz jest z dodatkiem zwykłego ryżu i efekt jest zadowalający.

Trzeba ograniczyć słody karmelowe, bo po to się dodaje ryż (przynajmniej w piwowarstwie domowym, rzemieślniczym) aby smak wyszedł wytrawny, można wtedy fajnie uwydatnić chmiele z US

Edytowane przez vettis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...