Jump to content
Sign in to follow this  
amorph

Receptura Oto Mata IPA

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć podobne piwo czyli jasne IPA, z ryżem w zasypie. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z wrarzeniem takich piw? Jaki zasyp i zacieranie bedą odpowiednie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Białego

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto Mata IPA jest z dodatkiem płatków ryżowych

http://chwilanapiwo....04/dsc00723.jpg

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Platki_ryzowe_flaked_rice_-_500_g&przedm=8590690&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183110&sortuj=kod

 

Można użyć również zwykłego białego ryżu, należy go skleikować i najlepiej pogotować przez 5-10min żeby wydobyć dobrze skrobie, stosunek ryżu do wody 1kg:4-5l

ryż od płatków to tak jak pszenica i płatki pszeniczne są różnice w smaku. Siostra Bożenka z browaru Podgórz jest z dodatkiem zwykłego ryżu i efekt jest zadowalający.

Trzeba ograniczyć słody karmelowe, bo po to się dodaje ryż (przynajmniej w piwowarstwie domowym, rzemieślniczym) aby smak wyszedł wytrawny, można wtedy fajnie uwydatnić chmiele z US

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.