Skocz do zawartości
amorph

Receptura Oto Mata IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uwarzyć podobne piwo czyli jasne IPA, z ryżem w zasypie. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z wrarzeniem takich piw? Jaki zasyp i zacieranie bedą odpowiednie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Białego

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oto Mata IPA jest z dodatkiem płatków ryżowych

http://chwilanapiwo....04/dsc00723.jpg

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Platki_ryzowe_flaked_rice_-_500_g&przedm=8590690&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183110&sortuj=kod

 

Można użyć również zwykłego białego ryżu, należy go skleikować i najlepiej pogotować przez 5-10min żeby wydobyć dobrze skrobie, stosunek ryżu do wody 1kg:4-5l

ryż od płatków to tak jak pszenica i płatki pszeniczne są różnice w smaku. Siostra Bożenka z browaru Podgórz jest z dodatkiem zwykłego ryżu i efekt jest zadowalający.

Trzeba ograniczyć słody karmelowe, bo po to się dodaje ryż (przynajmniej w piwowarstwie domowym, rzemieślniczym) aby smak wyszedł wytrawny, można wtedy fajnie uwydatnić chmiele z US

Edytowane przez vettis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×