amorph 50 1 Items Posted August 19, 2014 Chciałbym uwarzyć podobne piwo czyli jasne IPA, z ryżem w zasypie. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z wrarzeniem takich piw? Jaki zasyp i zacieranie bedą odpowiednie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted August 19, 2014 Kilo ryżu albo płatków zamiast kilograma słodu, skleikujesz i będzie. 1 FurioSan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted August 19, 2014 A jakiego ryżu użyć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted August 19, 2014 Białego Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted August 19, 2014 Moje wyszło dość udane Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted August 19, 2014 (edited) Oto Mata IPA jest z dodatkiem płatków ryżowych http://chwilanapiwo....04/dsc00723.jpg http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Platki_ryzowe_flaked_rice_-_500_g&przedm=8590690&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183110&sortuj=kod Można użyć również zwykłego białego ryżu, należy go skleikować i najlepiej pogotować przez 5-10min żeby wydobyć dobrze skrobie, stosunek ryżu do wody 1kg:4-5l ryż od płatków to tak jak pszenica i płatki pszeniczne są różnice w smaku. Siostra Bożenka z browaru Podgórz jest z dodatkiem zwykłego ryżu i efekt jest zadowalający. Trzeba ograniczyć słody karmelowe, bo po to się dodaje ryż (przynajmniej w piwowarstwie domowym, rzemieślniczym) aby smak wyszedł wytrawny, można wtedy fajnie uwydatnić chmiele z US Edited August 19, 2014 by vettis 2 amorph and Krowa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites