Jump to content
MichalW

Dubbel i rzeczywiste odfermentowanie

Recommended Posts

Uwarzyłem Dubbla 20 *P.

Zacieranie podzieliłem na 40 min. maltozowej i 30 min. dekstrynującej. Gotowanie 120 min. Brzeczkę fermentowały drożdże 3522 Belgian Ardennes w temp. 18-20°C (http://www.piwo.org/...ok/#entry294250).

Po dziesięciu dniach ekstrakt pozorny wynosi 4,5 *P (rzeczywisty 7 *P). Czy taki wynik można uznać za okolice końca fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja zakończona jest wówczas, gdy przez parę kolejnych dni nie spada ekstrakt, zwykle nie trwa to dłużej jak dwa tygodnie. Przy 20 Plato warto potrzymać piwo ze 3 tygodnie i wówczas sprawdzać ekstrakt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do stabilności ekstraktu podchodzę z dystansem, w ten sposób już przegazowałem parę warek. Mam zamiar potrzymać dłużej, ale nie mam odniesienia czy odfermentowanie 64%, do 7 *P może być zatrzymaną fermentacją, czy po prostu na wysoki ekstrakt miały wpływ zasyp i długie gotowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze to jest dwudziestka, więc potrzymałbym to piwo w fermentatorze minimum 4 tygodnie. Tu minęło raptem 10 dni.

Po drugie belgi, więc może warto pod koniec burzliwej podciągnąć temperaturę (nawet powyżej 25°C), żeby sobie dojadły.

 

No i po trzecie... Jesteś na forum od ponad pół roku. Na serio myślisz że ktoś ci napisze "tak, przy xxx blg fermentacja na pewno się skończyła i możesz bezpiecznie butelkować"? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rozumiem, że trzeba to piwo potrzymać dłużej. Z drugiej strony, tegoroczny Grand Champion był fermentowany 14 dni ;) .

Butelkować nie zamierzam :D , ale właśnie przeglądając forum człowiek czasami trafia na tematy o zatrzymaniu fermentacji piw mocnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było test FFT zrobić i wiedziałbyś do jakiego poziomu powinno odfermentować. Przy tak wysokim ekstrakcie początkowym lepiej mieć pewność czy stabilność odczytów oznacza koniec fermentacji, czy tylko jej zatrzymanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było test FFT zrobić

Było było, ale nie pomyślałem wtedy o tym. Tu FFT faktycznie by pomógł.

 

Tylko że to chyba nie była dwudziestka.

 

Osiemnastka też się zalicza do piw mocnych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do GC2014:

 

- fermentacja burzliwa: 14 dni, 14 st.C. wzrastająco do 25 st.C.

- fermentacja cicha: 15 dni 9-10 st.C.

 

Czyli drożdże miały szansę dojeść w 25°C, a cała fermentacja trwała 4 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...