Skocz do zawartości
MichalW

Dubbel i rzeczywiste odfermentowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Uwarzyłem Dubbla 20 *P.

Zacieranie podzieliłem na 40 min. maltozowej i 30 min. dekstrynującej. Gotowanie 120 min. Brzeczkę fermentowały drożdże 3522 Belgian Ardennes w temp. 18-20°C (http://www.piwo.org/...ok/#entry294250).

Po dziesięciu dniach ekstrakt pozorny wynosi 4,5 *P (rzeczywisty 7 *P). Czy taki wynik można uznać za okolice końca fermentacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja zakończona jest wówczas, gdy przez parę kolejnych dni nie spada ekstrakt, zwykle nie trwa to dłużej jak dwa tygodnie. Przy 20 Plato warto potrzymać piwo ze 3 tygodnie i wówczas sprawdzać ekstrakt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do stabilności ekstraktu podchodzę z dystansem, w ten sposób już przegazowałem parę warek. Mam zamiar potrzymać dłużej, ale nie mam odniesienia czy odfermentowanie 64%, do 7 *P może być zatrzymaną fermentacją, czy po prostu na wysoki ekstrakt miały wpływ zasyp i długie gotowanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze to jest dwudziestka, więc potrzymałbym to piwo w fermentatorze minimum 4 tygodnie. Tu minęło raptem 10 dni.

Po drugie belgi, więc może warto pod koniec burzliwej podciągnąć temperaturę (nawet powyżej 25°C), żeby sobie dojadły.

 

No i po trzecie... Jesteś na forum od ponad pół roku. Na serio myślisz że ktoś ci napisze "tak, przy xxx blg fermentacja na pewno się skończyła i możesz bezpiecznie butelkować"? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja rozumiem, że trzeba to piwo potrzymać dłużej. Z drugiej strony, tegoroczny Grand Champion był fermentowany 14 dni ;) .

Butelkować nie zamierzam :D , ale właśnie przeglądając forum człowiek czasami trafia na tematy o zatrzymaniu fermentacji piw mocnych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Było test FFT zrobić i wiedziałbyś do jakiego poziomu powinno odfermentować. Przy tak wysokim ekstrakcie początkowym lepiej mieć pewność czy stabilność odczytów oznacza koniec fermentacji, czy tylko jej zatrzymanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Było test FFT zrobić

Było było, ale nie pomyślałem wtedy o tym. Tu FFT faktycznie by pomógł.

 

Tylko że to chyba nie była dwudziestka.

 

Osiemnastka też się zalicza do piw mocnych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do GC2014:

 

- fermentacja burzliwa: 14 dni, 14 st.C. wzrastająco do 25 st.C.

- fermentacja cicha: 15 dni 9-10 st.C.

 

Czyli drożdże miały szansę dojeść w 25°C, a cała fermentacja trwała 4 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja cicha była przeprowadzana poniżej dolnego zakresu temp. fermentacji dla tych drożdży (min. 18°C/65*F). Dlatego napisałem, że dwa tygodnie.

 

http://festiwal-birofilia.pl/zwycieska-receptura-6.html

 

Smaczku dodaje fakt, że Wyeast 3538 to "Private Collection".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×