MichalW 54 Posted August 18, 2014 Uwarzyłem Dubbla 20 *P. Zacieranie podzieliłem na 40 min. maltozowej i 30 min. dekstrynującej. Gotowanie 120 min. Brzeczkę fermentowały drożdże 3522 Belgian Ardennes w temp. 18-20°C (http://www.piwo.org/...ok/#entry294250). Po dziesięciu dniach ekstrakt pozorny wynosi 4,5 *P (rzeczywisty 7 *P). Czy taki wynik można uznać za okolice końca fermentacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
TeDy_beer 6 1 Items Posted August 19, 2014 Fermentacja zakończona jest wówczas, gdy przez parę kolejnych dni nie spada ekstrakt, zwykle nie trwa to dłużej jak dwa tygodnie. Przy 20 Plato warto potrzymać piwo ze 3 tygodnie i wówczas sprawdzać ekstrakt. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted August 19, 2014 Do stabilności ekstraktu podchodzę z dystansem, w ten sposób już przegazowałem parę warek. Mam zamiar potrzymać dłużej, ale nie mam odniesienia czy odfermentowanie 64%, do 7 *P może być zatrzymaną fermentacją, czy po prostu na wysoki ekstrakt miały wpływ zasyp i długie gotowanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted August 19, 2014 Po pierwsze to jest dwudziestka, więc potrzymałbym to piwo w fermentatorze minimum 4 tygodnie. Tu minęło raptem 10 dni. Po drugie belgi, więc może warto pod koniec burzliwej podciągnąć temperaturę (nawet powyżej 25°C), żeby sobie dojadły. No i po trzecie... Jesteś na forum od ponad pół roku. Na serio myślisz że ktoś ci napisze "tak, przy xxx blg fermentacja na pewno się skończyła i możesz bezpiecznie butelkować"? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted August 19, 2014 Ja rozumiem, że trzeba to piwo potrzymać dłużej. Z drugiej strony, tegoroczny Grand Champion był fermentowany 14 dni . Butelkować nie zamierzam , ale właśnie przeglądając forum człowiek czasami trafia na tematy o zatrzymaniu fermentacji piw mocnych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted August 19, 2014 Było test FFT zrobić i wiedziałbyś do jakiego poziomu powinno odfermentować. Przy tak wysokim ekstrakcie początkowym lepiej mieć pewność czy stabilność odczytów oznacza koniec fermentacji, czy tylko jej zatrzymanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted August 19, 2014 Z drugiej strony, tegoroczny Grand Champion był fermentowany 14 dni . Tylko że to chyba nie była dwudziestka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted August 19, 2014 Było test FFT zrobić Było było, ale nie pomyślałem wtedy o tym. Tu FFT faktycznie by pomógł. Tylko że to chyba nie była dwudziestka. Osiemnastka też się zalicza do piw mocnych? 1 FurioSan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted August 19, 2014 Co do GC2014: - fermentacja burzliwa: 14 dni, 14 st.C. wzrastająco do 25 st.C. - fermentacja cicha: 15 dni 9-10 st.C. Czyli drożdże miały szansę dojeść w 25°C, a cała fermentacja trwała 4 tygodnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted August 19, 2014 (edited) A tak swoją drogą to gdzie można znaleźć recepturę GCH2014? EDIT: Sam sobie odpowiem - tutaj Edited August 19, 2014 by KosciaK Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted August 19, 2014 Fermentacja cicha była przeprowadzana poniżej dolnego zakresu temp. fermentacji dla tych drożdży (min. 18°C/65*F). Dlatego napisałem, że dwa tygodnie. http://festiwal-birofilia.pl/zwycieska-receptura-6.html Smaczku dodaje fakt, że Wyeast 3538 to "Private Collection". Quote Share this post Link to post Share on other sites