Jump to content
me-to

Kolejna AIPA - konsultacja receptury

Recommended Posts

Po kilku warkach z zestawów przyszedł czas na skomponowanie własnej receptury.W związku z tym zwracam się do bardziej doświadczonych forumowiczów o

pomoc.

Chcę uwarzyć piwo w stylu AIPA(APA) ale bez oszałamiającej goryczki. Celuje w okolice 16 Blg, goryczka w dolnym przedziale stylu. Surowce mam zgromadzone, teraz kwestia odpowiedniego ich ułożenia, najbardziej zależy mi na pomocy przy chmieleniu.

 

Zasyp na 20 litrów:

- pilzneński 4,5 kg

- monachijski 1,0 kg

- Caraamber (Weyermann) 0,25 kg

- Caramunich II (Weyermann) 0,25 kg

 

Zacieranie planuje jednotemperaturowe przy 67-68 stopniach Celsjusza.

 

Drożdże US-05

 

Chmiele jakimi dysponuje:

- Tomahawk 30g

- Amarillo 30g

- Citra 30g

- Cascade 30g

 

Chciałbym uzyskać około 45-55IBU. Jako punkt wyjście ustaliłem sobie następujący przebieg chmielenia:

- 20g Tomahawk - 60min

- 15g Amarillo - 30min

- 30g Cascade - 0min

Pozostałe chmiele (10g Tomahawk, 15g Amarillo, 30g Citra) wrzuciłbym na cichą. BeerSmith wyliczył 56IBU

 

Zastanawiam się czy jest sens wrzucać na cichą Tomahawka i Amarillo, oraz który chmiel (Cascade czy Citra) da intensywniejsze aromaty na cichej.

Edited by me-to

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do Tomahawka, to tak średnio się nada. Nie jest to tak aromatyczny chmiel jak Citra czy Amarillo. Ja bym go zostawił do innego piwa, na goryczkę. Chyba, że chcesz go wykorzystać w tym piwie, to nie powinno zaszkodzić. ;) Jeśli chodzi o Amarillo, to świetnie się nadaje do chmielenia na zimno. Wraz z Citrą powinny świetnie zagrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
oraz który chmiel (Cascade czy Citra) da intensywniejsze aromaty na cichej

Citra

 

EDIT:

Co do tych 10g Tomahawk, to zamiast wrzucać to na cichą, lepiej:

- albo wrzucić koło 20 minuty żeby wzmocnić smak chmielowy

- albo całe chmielenie goryczkowe opóźnić i wrzucić całe 30g Tomahawk w okolicach 30 minuty

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

- albo całe chmielenie goryczkowe opóźnić i wrzucić całe 30g Tomahawk w okolicach 30 minuty

 

Myślę, że będzie to z pożytkiem dla goryczki, która stanie się bardziej ugładzona, a raczej taką chcesz osiągnąć patrząc po planowanym IBU i sposobie zacierania (z tego co widać piwo ma być zacierane bardziej na słodko, zgaduję że w tym wypadku większa pełnia ma skompensować duży poziom goryczki). Współpraca citry i amarillo na cichej wychodzi bardzo dobrze, początkowo citra przesłania drugi chmiel, jego nuty wychodzą po jakimś czasie od rozlewu. Jedna rzecz tylko, to jeżeli aromat ma być intensywny, to jednak ilość chmieli powinna być większa, tutaj balans będzie przesunięty w stronę słodów - po pierwsze dałbym trochę więcej na cichą, po drugie może coś jeszcze na 0 min oprócz Cascade (Amarillo właśnie chociażby). Kwestia tylko czy masz możliwość dokupienia bezproblemowo chmielu, jeśli nie to np. daj to co masz na koniec gotowania, a na cichą i tak zdążysz dokupić. Chmielenie na 0 min nie daje może tak intensywnych efektów jak chmielenie na cichej, z drugiej jednak strony dłużej się utrzymuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zasyp na 20 litrów:

- pilzneński 4,5 kg

- monachijski 1,0 kg

- Caraamber (Weyermann) 0,25 kg

- Caramunich II (Weyermann) 0,25 kg

Najpierw pogadajmy o twoim zasypie, naładowałeś tu za dużo "ciężkich" słodów. O ile APA może być bardziej słodowe, IPA są bardziej wytrawne w zasypie niż pale ale, a IIPA jeszcze bardziej wytrawne. Powiedzenie polskich piwowarów że "wyższa słodowość ma zbalansować goryczkę" w wypadku IPA nie ma sensu, bo jest dokładnie odwrotnie. Zmień zasyp na ~ 5.5kg Pils + 0.25 kg Caraamber, to ci da zasyp podobny do stylu East Coast IPA.

 

Chciałbym uzyskać około 45-55IBU.

Goryczka: jeżeli to ma być IPA, ja bym celował w ok 55-65 IBUs.

 

Chmiele jakimi dysponuje:

- Tomahawk 30g

- Amarillo 30g

- Citra 30g

- Cascade 30g

Chmiele: masz tu po prostu za mało chmieli, te które masz wystarczą ci na późne chmielenie I na zimno, ale nie na goryczkę I nie w środku gotowania. Potrzebujesz dokupić sobie więcej chmieli, najlepiej w stylu amerykańskim, np. Centennial czy CTZ, ale możesz też zastąpić je czymś innym jak będzie ci taniej np. Magnum albo Junga. Np:

 

30g CTZ 60 min

 

30g CTZ 30 min

 

30g CTZ 15 min

 

teraz twoje chmiele:

 

30g Tomahawk (CTZ) 10 min

 

30g Cascade 0 min

 

30g Amarillo na zimno

 

30g Citra na zimno

 

Dokładniej "wyceluj" chmielenie goryczkowe na ok 55-65 IBU w zależności od %AA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze zależy jakie IPA ktoś lubi. Kompozycję receptury dobrze jest zacząć od tego, co się chce osiągnąć, jak ma być wytrawne, balans owoce/cytrusy, bardziej lajtowe czy degustacyjne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za sugestię. W wolnej chwili wszystko na spokojnie przeanalizuję i w przyszłym tygodniu biorę się za warzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.