Jump to content
Tubaris

Oktoberfest nie fermentuje? (nie bulgocze)

Recommended Posts

Witam, mój Oktoberfest nie fermentuje, minął ponad tydzień czasu. Od razu po uważeniu włożyłem go do wanny z zimną wodą i został schłodzony. Czy przyczyna może być w nieszczelnym fermentorze? Ponieważ gdy naciskam pokrywę fermentora, woda w rurce się podnosi a po chwili jednostajnie opada (cały czas przy naciśniętej pokrywie fermentora). Kilka dni temu zadałem nowe drożdże, lecz do dzisiaj nie widać bulgotania. Pianę lekko na ściankach widać i w sumie tylko na ściankach. Alkohol czuć, dwutlenek węgla także.

Jeśli nie zawarłem jakichś ważnych informacji proszę pytać, jest to moje pierwsze ważenie piwa.

 

Pierwsze 2 dni leżał w wannie w zimnej wodzie.

Później wyciągnąłem fermentator i leżał w łazience w 22 stopniach przez kolejne 6-7 dni.

Edited by Tubaris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz cukromierz to po prostu zmierz zawartość ekstraktu. Temperatura 22C to trochę za wysoka jak na Oktoberfest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mogę coś teraz z tym jeszcze zrobić? Co radzicie? Gdzie mogę przenieść piwo i przechować aby uzyskać pożądaną temperaturę? Mam ogródek, czy wykopanie dołu w ziemi i umieszczenie w nim fermentatora będzie dobrym sposobem?

Edited by Tubaris

Share this post


Link to post
Share on other sites

to moje pierwsze ważenie piwa.

 

Waży się za pomocą wagi, a proces produkcji piwa to warzenie przez erzet.

 

Czy mogę coś teraz z tym jeszcze zrobić?

 

Dori już pisała - zmierz ekstrakt.

 

Pianę lekko na ściankach widać i w sumie tylko na ściankach. Alkohol czuć, dwutlenek węgla także.

 

Skoro są ślady po pianie na ściankach fermentora to już pewnie po wszystkim. Pewnie burzliwa już się zakończyła zanim wsypałeś nowe drożdże. Ale bez sprawdzenia ekstraktu to wróżenie z ręki przez telefon.

 

A dwutlenek węgla jest bezwonny, więc go nie wyczujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już po ptokach. Zabutelkuj i warz dolniaki zimą, będzie prościej.

 

Mam już butelkować? Dodam, że piwo w zapachu jak i smaku jest bardzo intensywne. Piwo zapodaje gotowanym bobem.

Edited by Tubaris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już po ptokach. Zabutelkuj i warz dolniaki zimą, będzie prościej.

 

Mam już butelkować? Dodam, że piwo w zapachu jak i smaku jest bardzo intensywne. Piwo zapodaje gotowanym bobem.

 

Zakop fermentor w ogródku i postaw krzyż, może przestanie zapodawać bobem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już po ptokach. Zabutelkuj i warz dolniaki zimą, będzie prościej.

 

Mam już butelkować? Dodam, że piwo w zapachu jak i smaku jest bardzo intensywne. Piwo zapodaje gotowanym bobem.

 

Zakop fermentor w ogródku i postaw krzyż, może przestanie zapodawać bobem.

@Ciptongue jeśli nie chcesz pomagać to po prostu nic nie pisz. Nie tolerujemy chamstwa na tym forum.

@Tubaris możesz już butelkować, bo piwo skończyło fermentację. Jest intensywne, bo fermentowałeś w dużo za wysokiej temperaturze. Zapewne nie będzie wybitne, ale da się wypić. Następnym razem wybierz jakiś styl górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak z ciekawości,jakie dałeś drożdże (za pierwszym i drugim razem )i w jakich ilościach ?

 

kiedyś nie kąpało się 2 dni przed świętami jak karp pływał wannie ,a teraz jak wiadro z piwem stoi ,ale tradycje się zmieniają :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy zapach bobu to może być DMS? Chmieliłeś brzeczkę pod przykryciem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiele tematów wśród początkujących dotyczy błędów zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Nie wiem jaki jest przekaz tematów na wiki, ale może walnąć jakieś świecące banery w dziale piaskownica w stylu: fermentujesz w temp. OTOCZENIA 22 st. C piwo będzie niedobre*, itd. W rzeczywistości fermentacja taka odbywa się w temp. 24-25 st. C i chyba mogę założyć, że jest to główna przyczyna faktu, że pierwsze piwa nie będą zbyt dobre. Nie wiem jak jest z wypisywaniem sugerowanych temp. fermentacji na saszetkach drożdży, czy tam takie głupoty serwują, czy może w zestawach startowych takie brednie, że ejl to ma mieć ponad 20 st. C, a lager to najlepiej 15? Nie jestem zbyt doświadczony, ale zauważyłem, że im niżej fermentuję swoje piwa tym są one lepsze, a podnosząc temp. o 3 st. pod koniec fermentacji znacznie poprawiłem swoje osiągi.

 

Dla początkujących:

ejl: 15-18 st. C otoczenia!, nie fermentacji - optimum, poza tymi granicami będzie albo niedofermentowane - granaty, albo estrowe, alkoholowe, rozpuszczalnikowe. Jeśli nie masz takich warunków, tylko 22 st. C wybierz na pierwszy strzał piwo na WB-06, uwarz jakąś pszenicę, na początek z 1/3 słodu pszenicznego żebyś nie był zaskoczony fermentacją.

lager: 7-12 st. C otoczenia - powyżej tych temp. profil piwa będzie coraz bardziej ejlowy.

 

Równie ważna jest temp. zadania drożdży. Powinna być zbliżona do temp. fermentacji, bezpieczniej jeśli będzie niższa o 1-2 st. C.

 

i oktoberfest to jest lager, wiedziałeś o tym? Jeśli nie to ok, jeśli tak to nie nazywaj tak tego piwa bo w temp. 24 st. to nawet ejl będzie podły.

 

*oczywiście są style piw, drożdże u których temp >22 st. C to optimum, ale początkujący raczej ich nie warzą.

Edited by joker0skater

Share this post


Link to post
Share on other sites

ejl: 15-18 st. C otoczenia!, nie fermentacji - optimum, poza tymi granicami będzie albo niedofermentowane - granaty, albo estrowe, alkoholowe, rozpuszczalnikowe.

 

Ejl w 12°C stopniach jest możliwy i nie będzie granatów i niedofermentowania, a to wszystko na drożdżach górnej fermentacji Danstar Nottingham.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie masz takich warunków, tylko 22 st. C wybierz na pierwszy strzał piwo na WB-06, uwarz jakąś pszenicę,

Niestety na pszenicę to też za dużo czyli 20stC max.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.