Skocz do zawartości

składniki do zacierania


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przede mną pierwsza warka z zacieraniem. Czytałem na wiki że nie wszystkie słody się zaciera.

Chciałbym jednak sprawdzić czy dobrze zrozumiałem.

Mój zasyp to:

4kg pilzneńskiego

0,5kg pszenicznego

0,45kg karmelowego

0,25kg czekoladowego

0,125kg jęczmienia palonego

 

zacieranie

60min - 67°C

5min - 78°C

 

Na pewno pilzneński i pszeniczny będzie zacierany. Pozostałe wrzucić do kotła na mashout czy kilka minut wcześniej?

 

Co z palonym jęczmieniem? Też na koniec czy razem z pilzneńskim?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próba wyjdzie, tylko czasem dodaje się palone na koniec zacierania, bo jak piwo czarne to nie widać czy próba się zabawia czy nie. Natomiast to czy dodasz palona na początku czy na końcu ma wpływ na smak.

Karmelowy na pewno zacieraj od początku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale chyba wtedy nie wyjdzie mu próba jodowa.

 

A kto by przejmował się próbą jodową po godzinie zacierania.

 

W jakim stylu/smaku ma być to piwo?

 

Zasyp wygląda na milda. Pod warunkiem, że to na warkę ok 30 litrów.

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.