Jump to content
SomeoneElse11

składniki do zacierania

Recommended Posts

Witam.

Przede mną pierwsza warka z zacieraniem. Czytałem na wiki że nie wszystkie słody się zaciera.

Chciałbym jednak sprawdzić czy dobrze zrozumiałem.

Mój zasyp to:

4kg pilzneńskiego

0,5kg pszenicznego

0,45kg karmelowego

0,25kg czekoladowego

0,125kg jęczmienia palonego

 

zacieranie

60min - 67°C

5min - 78°C

 

Na pewno pilzneński i pszeniczny będzie zacierany. Pozostałe wrzucić do kotła na mashout czy kilka minut wcześniej?

 

Co z palonym jęczmieniem? Też na koniec czy razem z pilzneńskim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyjdzie,tylko np.z jęczmienia będzie miał jeszcze smaki jak da od początku ,a na koniec raczej sam kolor

ja zawsze daję wszystkie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próba wyjdzie, tylko czasem dodaje się palone na koniec zacierania, bo jak piwo czarne to nie widać czy próba się zabawia czy nie. Natomiast to czy dodasz palona na początku czy na końcu ma wpływ na smak.

Karmelowy na pewno zacieraj od początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale chyba wtedy nie wyjdzie mu próba jodowa.

 

A kto by przejmował się próbą jodową po godzinie zacierania.

 

W jakim stylu/smaku ma być to piwo?

 

Zasyp wygląda na milda. Pod warunkiem, że to na warkę ok 30 litrów.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.