Skocz do zawartości
SomeoneElse11

składniki do zacierania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przede mną pierwsza warka z zacieraniem. Czytałem na wiki że nie wszystkie słody się zaciera.

Chciałbym jednak sprawdzić czy dobrze zrozumiałem.

Mój zasyp to:

4kg pilzneńskiego

0,5kg pszenicznego

0,45kg karmelowego

0,25kg czekoladowego

0,125kg jęczmienia palonego

 

zacieranie

60min - 67°C

5min - 78°C

 

Na pewno pilzneński i pszeniczny będzie zacierany. Pozostałe wrzucić do kotła na mashout czy kilka minut wcześniej?

 

Co z palonym jęczmieniem? Też na koniec czy razem z pilzneńskim?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wyjdzie,tylko np.z jęczmienia będzie miał jeszcze smaki jak da od początku ,a na koniec raczej sam kolor

ja zawsze daję wszystkie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próba wyjdzie, tylko czasem dodaje się palone na koniec zacierania, bo jak piwo czarne to nie widać czy próba się zabawia czy nie. Natomiast to czy dodasz palona na początku czy na końcu ma wpływ na smak.

Karmelowy na pewno zacieraj od początku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale chyba wtedy nie wyjdzie mu próba jodowa.

 

A kto by przejmował się próbą jodową po godzinie zacierania.

 

W jakim stylu/smaku ma być to piwo?

 

Zasyp wygląda na milda. Pod warunkiem, że to na warkę ok 30 litrów.

Edytowane przez wizi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...