Skocz do zawartości
amorph

Czy mogę zrobić HGB?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie warzyłem AIPA i wydajność mnie zaskoczyła wyszło mi 17 BLG zamiast 14 BLG i jakieś 23-24 L piwa (czekam na ostanie osadów w cylindrze). Chciałbym mieć te 14 BLG bo IPA z wyższymi ekstraktami jakoś mi nie podchodziła. Ale chmielenie robiłem na 25 L i 70 IBU. Doradźcie coś. Mogę dać troche gotowanej, wystudzonej wody przed zadaniem drożdży? Ile dać żeby nie schrzanić piwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak. Tej funkcji akurat nie zauważyłem :-). A praktykowałeś może takie rozcieńczanie? Zależy mi na obniżeniu BLG ale nie wiem jak to wpłynie na pozostałe cechy. Piwo jest dobrze nachmielone więc jak troche IBU zejdzie to nie bede sie zbytnio martwił.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowałem się na trochę inny manewr. Jako że piwo poszło do dwóch mniejszych fermentorów. 12 L zostawiłem z 17 BLG a do reszty dałem 2 L przegotowanej i wystudzone wody aby mieć 14 L piwa z BLG 14. "Czternastka" automatycznie będzie mieć mniejsze IBU bo dla całości miało być 70. Zrobię dwa różne chmielenia na zimno i porównam sobie, które wyjdzie lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przed inwestycją w nowy sprzęt warzyłem warki ok. 20 litrowe w garnku 23l. Łatwo obliczyć, że po zlaniu znad chmielin praktycznie zawsze wychodziło mi ok. 16l "czystego piwa", która następnie rozcieńczałem do zadanej ilości. Chmielenie zawsze było liczone na docelową ilość, więc zapewne IBU miewałem nieco mniejsze od planowanego (w gęstej brzeczce alfakwasy są uwalniane wolniej dla takiej samej ilości chmielu), niemniej jednak piwa wychodziły całkiem przyzwoite - moim zdaniem takie domowe HGB jest jak najbardziej dopuszczalne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowałem się na trochę inny manewr. Jako że piwo poszło do dwóch mniejszych fermentorów. 12 L zostawiłem z 17 BLG a do reszty dałem 2 L przegotowanej i wystudzone wody aby mieć 14 L piwa z BLG 14

Dobrze zrobiłeś - już się bałem, że rozcieńczysz całość :) Będziesz miał dwa różne piwka.

 

PS. Dla tej AIPA 17Blg zerknij na recepturę Grand Prix Czesława - być może podpatrzysz chmielenie na zimno i skorzystasz :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma strachu. Teraz mam troche wiaderek 15-20 litrów więc większość warek będzie robionych w dwóch wersjach.

 

Dzieki za podpowiedź z Grand Prix :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pora na chmielenie na zimno moich AIPA. Mam 13 litrów AIPA z BLG 14 i 11 litrów AIPA z BLG 17. Na całość mam 100g Amarillo, 100g Mosaic i 100g Cascade. Ma ktoś pomysł jak to podzielić na te dwa piwka? Jakieś ogolne zasady co do chmielenia AIPA? Wiecej chmielu na wyzsze BLG czy jak?

 

Na 14-tkę poszło 50g Cascade i bedzie to single hop.

 

Na 17-tkę poszło po 30g Cascade, Amarillo i Mosaic.

Edytowane przez amorph

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiecej chmielu na wyzsze BLG czy jak?

Scooby zaleca chmielenie AIPA w stosunku 1:1 (IBU:OG).

 

EDIT:

OK, nieważne, bo pytasz o aromat, nie o IBU :).

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×