Jump to content
Sign in to follow this  
slotish

szybki zanik piany

Recommended Posts

Witam

Wczoraj 20 minut po północy zadałem moją druga warkę drożdżami Safale S-04. Na powierzchni pojawił się piękny kożuch z piany, jednakże dzisiaj już całkowicie zniknął. Czy to normalne, że piana tak szybko znika w górniakach. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 7 z początkowych 13. W ostatniej warce ( dolnej fermentacji ) piana okrywała brzeczke przez 3 czy 4 dni, ale faktycznie stała w duzo niższej temperaturze - jak na dolną fermentację przystało. Brzeczka smakowała dobrze i ładnie pachniała, więc chyba nie ma oznak zakażenia ;) Czy mam się bać?? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

U mnie warka odfermentowała z 16°Blg na 5,5°Blg w ciagu dwóch dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja pierwsza warka miała podobnie. Widziałem tylko jak aczło się pienić, a na drugi dzień było po ptokach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Wczoraj 20 minut po północy zadałem moją druga warkę drożdżami Safale S-04. Na powierzchni pojawił się piękny kożuch z piany, jednakże dzisiaj już całkowicie zniknął. Czy to normalne, że piana tak szybko znika w górniakach. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 7 z początkowych 13. W ostatniej warce ( dolnej fermentacji ) piana okrywała brzeczke przez 3 czy 4 dni, ale faktycznie stała w duzo niższej temperaturze - jak na dolną fermentację przystało. Brzeczka smakowała dobrze i ładnie pachniała, więc chyba nie ma oznak zakażenia :D Czy mam się bać?? :smilies:

A jaka masz temperature? Nieraz w wyzszej niz zalecana potrafi przefermentowac w calosci w kilkanascie godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C.

No to wydaje mi sie ze masz wiecej niz 20°C. U mnie, tez w bloku, jest ponad 25°C. Nie ma to jak ekspresowe tempo robienia piwa :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajomy piwowar przeoczył moment fermentacji burzliwej :smilies: (odbyła się w nocy). Wziął więc ode mnie gęstwę - ten sam szczep i zadał ponownie :D

Nie mierzył Blg - to błąd. Zrobił jednak zdjęcie, które oglądałem nieco później. Sprawa się wyjaśniła - wyrażna obrączka żywic dowodziła istnienie fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to wydaje mi sie ze masz wiecej niz 20°C. U mnie, tez w bloku, jest ponad 25°C. Nie ma to jak ekspresowe tempo robienia piwa smile

Czy przekroczenie optymalnej temperatury może miec negatywny wpływ na przyszłe piwo??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy przekroczenie optymalnej temperatury może miec negatywny wpływ na przyszłe piwo??

Może.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W czym to się może objawić? ( Wiem to głupie pytanie... :smilies: )

 

to była ostatnia moja warka bez termometru ściennego, choć lepszych warunków i tak bym nie znalazł :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
W czym to się może objawić? ( Wiem to głupie pytanie... :smilies: )

W wyższej temperaturze drożdże produkują więcej estrów (co dla niektórych piw może być korzystne) i fuzli - alkoholi wyższych (co zawsze jest niekorzystne). Takie piwa w aromacie i smaku sa bardziej alkoholowe, rozpuszczalnikowe, moga miec smak gumy balonowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C.

U mnie jest 24,5 °C w grubych murach kamienicy, więc wątpie aby gdzie indziej było inaczej. Przez całe lato mury się nagrzały i trzymają ciepło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na "czuja" też mi się wydaję, że w pokoju gdzie trzymam fermentor nie jest więcej niż 25 'C. Ale takie pomiary bywają strasznie mylne. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie utrzymuje się od soboty 21-22°C, wykorzystuję nocne ochłodzenie, sam lubię spać w chłodzie :smilies: drozdżaki zadałem w 25°C

Edited by mark33

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znajomy piwowar przeoczył moment fermentacji burzliwej :smilies: (odbyła się w nocy). Wziął więc ode mnie gęstwę - ten sam szczep i zadał ponownie :D

Nie mierzył Blg - to błąd. Zrobił jednak zdjęcie, które oglądałem nieco później. Sprawa się wyjaśniła - wyrażna obrączka żywic dowodziła istnienie fermentacji.

Ten znajomy piwowar to ja. :)

Miałem właśnie pisać, że ja tak długo czekałem na start fermentacji, że nie zauważyłem kiedy się zakończyła. :) Najpierw była delikatna piana (od zamieszania), a potem następnego dnia też delikatna pianka, ale jak się potem okazało już po fermentacji.

Fakt... nie zwróciłem uwagi na obrączkę z żywic chmielowych.

Fermentacja była w temp ok 20°C, z tym że to było Brown Ale - 9,5°Blg, więc dość lekkie piwo.

Tak wyglądało po fermentacji:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Problemów ciąg dalszy... Zmierzyłem dzisiaj rano ( w temp cieczy 24'C - więc nie wiem jaka jest dokładność takiego pomiaru ) i wyszło mi, że BLG spadło do 4. Gdy chciałem pomierzyć raz drugi tym razem w skorygowanej temperaturze stłukła mi się menzurka... :rolleyes: Wieczorem będę miał spirytus więc będę mógł zatopić areometr bezpośrednio w brzeczce. Chodzi mi o dwie kwestie:

- czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża )

- Czy mam już zlewać na cichą ?? Skoro początkowe blg BYŁO 13, to wolałbym, żeby poziom cukru nie spadł do 2 blg a na cichej napewno jeszcze trochę dofermentuje ?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
- czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża )

Na forum jest tabelka do przeliczania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
- Czy mam już zlewać na cichą ?? Skoro początkowe blg BYŁO 13, to wolałbym, żeby poziom cukru nie spadł do 2 blg a na cichej napewno jeszcze trochę dofermentuje ?

Zlewaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest fajny tani sposób na zwolnienie fermentacji. Wystarcza dwie zamrożone butelki wody. Wystarczy położyć zamrożone butelki na pokrywie fermentora i przykryć śpiworem albo kocem. Temperatura spadnie o minimum 7st c. Jeśli będziemy wymieniać butelki co 12h na pewno utrzymany optymalna temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
- czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża )

Na forum jest tabelka do przeliczania.

Tutaj masz kalkulator on-linowy.

Edited by hrapek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.