Jump to content
Sign in to follow this  
quhcik

Granaty

Recommended Posts

Moje granaty. Nr 1 to podsadzona puszka metalowa 5l nr. 2 i 3 to po wybuchu i przed butelka szklana 3l.

post-5948-0-45622300-1408101280_thumb.jpg

post-5948-0-03066000-1408101283_thumb.jpg

post-5948-0-94287300-1408101285_thumb.jpg

Edited by dori
Przeniosłam temat do innej kategorii

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale o so chozi?

 

aaa butelka spadła na keg z płotu,keg się zgniótł ,a butelka stłukła ?

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, już dopisałem co i jak, Puszkę posadziło za duże ciśnienie które nie dało rady wypchnąć plastikowego korka przez który wpycha się rurkę nalewaka, A zdjęcie 2 i 3 to butelka przed wybuchem i po.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo ten korek nie jest do tego aby go ciśnienie wypchnęło. Jakbyś zastosował korek z zaworem bezpieczeństwa to byś puchę i zawartość oszczędził.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beczki kupiłem bez oryginalnych korków, były tylko te gumowe z dziurką . Dorobiłem ale ciut za grube dlatego beczkę tak wywaliło. Jak mówią łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh, ja w sobotę miałem "inauguracyjny wystrzał" :) Wysadziło mi w szafie na piwo jedną butelkę z AIPA... najlepsze jest to, że chwilę wcześniej przestawiłem ją w skrzynce (pewnie się wzburzyła trochę) - poszedłem na górę i nagle huk i szkło w piwnicy. "Co się stało?", pyta żona. Oczywiście już spodziewałem się najgorszego. Trochę zmywania było, pół butelki w jednej części, drugie pół poszło w mak :P

 

Generalnie wiem, że piwo było trochę przegazowane, ale już odpuszczałem trochę CO2 z tych butelek. Wydaje mi się jednak, że akurat w tę butelkę wdała się jakaś infekcja, bo po eksplozji próbowałem "z kałuży" i było kwaskowate.

 

Ostatecznie, asekuracyjnie, upuściłem trochę gazu z pozostałych butelek. W tym tygodniu odpalam lodówkę fermentacyjno-leżakową, bo w szafie obecnie ok. 20-22C i piwa mi się zaczęły strasznie starzeć i przegazowywać ;/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli piwo jest poprawnie nagazowane (zakończona fermentacja, brak infekcji, odpowiednia ilość surowca) to nie będziesz miał granatu od samej temperatury. Ostatnio wiozłem 150 km 40 piw w bagażniku, było tam ponad 30°C i żadnej nic nie było. Nawet gushingu przy otwieraniu (chłodziły się w kontenerach na lodzie).

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie ta duża butelka jak w...buchła to pół osiedla się zleciało taki był huk. A jak na zdjęciach widać była z bardzo grubego szkła.

Edited by quhcik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli piwo jest poprawnie nagazowane (zakończona fermentacja, brak infekcji, odpowiednia ilość surowca) to nie będziesz miał granatu od samej temperatury. Ostatnio wiozłem 150 km 40 piw w bagażniku, było tam ponad 30°C i żadnej nic nie było. Nawet gushingu przy otwieraniu (chłodziły się w kontenerach na lodzie).

"Jeśli" - a to było nagazowane dosyć mocno + tak jak pisałem, wydaje mi się, że źle smakowało po wybuchu - akurat w tą butelkę mogła wdać się infekcja. Generalnie jak teraz spojrzę w tył, to nie jest jedyna warka, którą przegazowałem. Na czymś trzeba się uczyć ;) Najważniejsze, że po tym rozbroiłem resztę granatów z tej warki :P

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thorin, chodziło mi o to, co napisałeś:

W tym tygodniu odpalam lodówkę fermentacyjno-leżakową, bo w szafie obecnie ok. 20-22C i piwa mi się zaczęły strasznie starzeć i przegazowywać ;/

 

Lodówka nie jest Ci potrzebna, ja piwa leżakuję często w podobnej temperaturze i nie mam problemów z przegazowaniem - szukasz po prostu odpowiedzi w złym miejscu. Zamiast odpalać lodówkę popracuj nad ilością surowca i dofermentowaniem piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahh, ok. Z tym, że mnie bardziej tu chodziło o starzenie się piw - lodówka powinna w tym wypadku pomóc. Robust Porter jeszcze niedawno był super, a teraz już niestety wchodzą jakieś dziwne posmaki (typu Sherry). Fakt, że przegazowanie to głównie wina niedofermentowania (ponieważ surowiec dawkuję odpowiednio, wg kalkulatorów).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak smakowało po wybuchy to nie wiem, bo było w całym garażu na ścianach.

Edited by quhcik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że przechowywanie piwa w wyższych temperaturach sprzyja zdecydowanie szybszemu utlenianiu.. potwierdzają to też opinie bardziej doświadczonych kolegów (m.in. kolega Kolomar, który mi to podsunął jako jeden z możliwych powodów szybkiego starzenia się moich piw). Myślę, że po ponad 300 warkach mają na tyle wiedzy, aby takie wnioski wysuwać - i ja im wierzę ;)

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, wyższa temperatura sprzyja szybszemu utlenieniu, ale sam proces chemiczny utlenienia zachodzi głównie podczas warzenia (kiedy piwowar za bardzo natlenia gorącą brzeczkę) i podczas procesu fermentacji (kiedy młode piwo zostaje natlenianie np. podczas przelewania). Później to tylko efekt tych procesów.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to raczej masz infekcje i w wyższej temperaturze szybciej dają znać o sobie przegazowując piwo, skupiłbym się na lepszej dezynfekcji/myciu sprzętu lub zmniejszeniu ryzyka infekcji w trakcie procesu (np. rezygnacja z cichej, nie warzeniu w lecie itp.)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to raczej masz infekcje i w wyższej temperaturze szybciej dają znać o sobie przegazowując piwo, skupiłbym się na lepszej dezynfekcji/myciu sprzętu lub zmniejszeniu ryzyka infekcji w trakcie procesu (np. rezygnacja z cichej, nie warzeniu w lecie itp.)

Absolutnie nie. Nie mieszajmy tu przypadku przegazowania któregoś z piw (tak jak ta AIPA, którą rozsadziło - w niej piwo było kwaśne, musiało dojść do infekcji w jednej z butelek) z szybkim utlenianiem piwa na wskutek nieodpowiedniego przechowywania bądź innych błędów (Robust Porter jest idealnie nagazowany, nie ma żadnej infekcji itp. tyle, że po 4 miesiącach już jest na "krzywej opadającej" i jego smak się zmienia na niekorzyść).

 

Oczywiście nie zmienia to faktu, że te różne błędy pewnie składają się w jedną całość. Z każdą kolejną warką staram się je eliminować i chyba idę w dobrą stronę, bo piwka wychodzą coraz lepsze (choć wybieram coraz mniej "efektowne", a przez to też trudniejsze style).

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absolutnie nie.

;)

Infekcje często są naprawdę trudne do zauważenia, ja kiedyś zrobiłem eksperymentalnie trochę piwa na tym co weszło z powietrza i poza bardzo nieszlachetną goryczką i lekkimi fenolami trudno było powiedzieć że to czyste dzikusy, nawet minimalnego kwasu nie było :)

Jeżeli musisz odgazowywać piwo to coś jest nie tak.

 

Oczywiście to że w wyższej temperaturze procesy starzenia zachodzą szybciej jest jak najbardziej prawdą, przyjmuje się że o każde 10°C 2-3 razy szybciej, dlatego np. chmiel przechowuje się w zamrażalniku.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

W innych, przegazowanych warkach owszem - mogły być jakieś mikro infekcje, niedofermentowanie itp.

 

Chodzi mi przede wszystkim o przypadek mojego Robust Portera - absolutnie wszystko z nim było i jest ok od samego początku. Obecnie zaczął się po prostu psuć smak, a doświadczeni koledzy stwierdzili występowanie aromatu sherry (też coś czułem, natomiast nie umiałem tego jednoznacznie określić). Wiem natomiast, że wcześniej tego nie było i jeszcze 3-4 tygodnie temu piwko było super i wielu osobom bardzo smakowało. I tutaj szukam przyczyny - bo pozostałe (przy innych warkach) mam już mniej więcej zdiagnozowane i staram się je usuwać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...