kubas80 0 Posted August 14, 2014 Szanowni Koledzy, mam do Was pytanie odnośnie fermentacji i chmielenia na zimno. Nastawiłem AIPA na burzliwą 8 sierpnia. Chciałem je pofermentować na burzliwej do 18 sierpnia, a potem przelać na cichą na kolejne 10 dni, przy czym na ostatnie 5 dni dodać chmiele. Jednak 20 sieprnia wyjeżdzam i wrócę dopiero 30 sieprnia... W związku z tym pytanie. Czy wrzucić chmiel już 18 sierpnia czy dopiero po powrocie i zostawić je dodatkowe 5 dni na cichej? Z góry dziękuje za pomoc. Kuba Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted August 14, 2014 Witaj, zostaw na burzliwej do 30 sierpnia. Po powrocie zrób cichą z chmieleniem. Powodzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted August 14, 2014 Lub też, zrezygnuj z cichej i przed wyjazdem sypnij chmiel. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted August 14, 2014 (edited) Piwowarstwo jest jak dobra gra RPG, zawsze jest parę ścieżek do wyboru, a to co nas spotyka na końcu potrafi być zaskoczeniem. Edited August 14, 2014 by WiHuRa 1 dori reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kubas80 0 Posted August 15, 2014 Dziękuje za pomoc k. Quote Share this post Link to post Share on other sites