Jump to content
crosis

Domowe antipasti z papryki

Recommended Posts

W sklepie kosztują sporo, a tymczasem wszystkie produkty mamy w domu - w czym więc problem?

 

W niczym. Ja się zabrałem do hardcorowych antipasti, z prostego powodu: używałem wyhodowanych na parapecie pomarańczowych habanero - a one potrafią zaszkodzić. Wtarcie w skórę powoduje wysypkę, o zatarciu do oczu nawet nie chcę myśleć. Podczas krojenia czy gotowania powstaje chmura tak toksycznego pyłu, że nie da się wejść do kuchni.

 

Ale ogólnie do wszystkich ostrych papryk polecam podstawowe środki bezpieczeństwa: okulary i rękawice.

 

Schemat jest prosty: potrzebujemy sera (najlepiej dwóch rodzajów). Ja kupiłem w lidlu:

1. Ser typu greckiego (sympatyczny biały ser, lekko słony, o lekko stałej, minimalnie kremowej konsystencji)

2. Ser typu Feta - o mocnym smaku i zapachu

3. Ser twarogowy tłusty

 

Papryczki obrabiamy bardzo łatwo: obcinamy górę, wyciągamy gniazdo nasienne, a potem staramy się jak najdokładniej pozbawić "żeberek" oraz resztki nasion. Staramy się nie uszkodzić papryczki.

 

Po takiej obróbce - na 5 minut do zagotowania. Uwaga: nie nachylać się nad garnkiem ;)

 

Potem tylko przelewamy papryczki zimną wodą i suszymy.

 

W międzyczasie mieszamy sery (ja daję każdego po równo) i dosalamy obficie - oliwa i ostrość spokojnie to potem wyrówna. Sery mieszamy do uzyskania jednolitej masy - ja dolewam tam łyżeczkę ostrej oliwy, żeby łatwiej się mieszało). Można dodać ulubionych przypraw, ja dodałem nieco tymianku.

 

Potem tylko nadziewanie (dokłanie!) i ładujemy do wyparzonych słoików (można do nich dorzucić wcześniej np ząbek czosnku). Potem zalewamy oliwą lub mieszanką oliwy i oleju (ja zrobiłem 1:1).

 

I teraz jedna uwaga: jeśli dacie zimną zalewę - papryczki zostaną ostrzejsze. Jak dacie zalewę gorącą - więcej ostrości przejdzie do zalewy, którą potem możecie też wykorzystywać do sałatek i innych takich.

 

Jak widać ja zrobiłem dwa słoiki:

1. Z habanero, więc nie wiem kto to zje. Na dodatek oliwa jest zimna.

2. Bardziej konwencjonalnie, a więc papryczki czereśniowe oraz trochę pepperoni. Oliwa gorąca.

 

Uwaga: jak widać na zdjęciu jest też koncentrat pomidorowy. Oczywiście on nie jest do antipasti - mniejsze habanero i dupki po tych z antipasti wykorzystałem do zrobienia dwóch słoiczków morderczego sosu :D

 

Smacznego! :D

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie uważasz, że habanero mają dziwny aromat? Ja ich bardzo nie lubię na surowo. Jedynie wysuszone ewentualnie później zmielone jako przyprawa. Jeśli mają za dużo soku są dla mnie zbyt "perfumowane". Z rok czy dwa temu zrobiłem pastę min. z habanero i stoi, bo mi pachnie jak perfumy ;)

 

PS. dobra rada - jeśli kiedyś wam suszone papryki zawilgotnieją, to nie wpadnijcie na pomysł suszenia ich w mikrofalówce. Ojciec wpadł na taki genialny pomysł. Cały dzień wietrzenia, bo po wejsciu objawy jak po psiknięciu gazem pieprzowym ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, absolutnie. Robię z nich namiętnie sosy od 2 lat i nigdy nie miałem problemu z perfumowanym zapachem. Z drugiej strony jestem do nich bardzo przyzwyczajony. Mimo to nikt nie mówi, żeby zawsze robić antipasti z habanero. Nawet sugerowałbym, żeby ludzie nie przywykli do czegoś tak ostrego raczej omijali je z daleka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba racja, że to kwestia przyzwyczajenia. Może muszę powoli dodawać po trochę swieżej do żarełka, co by się oswoić z jej zapachem.

No chyba że ja myślę o scotch bonet, bo też mam a że nie wiem, który krzak to który gatunek, cóż, życie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie świeże habanero jest oryginalnie używane dość rzadko - praktycznie tylko w formie drobno posiekanej razem cebulką i białą kapustą (i jako takie w różnych wkładach do tacos czy też do głównych dań). Ale częściej są to mniej ostre papryki, bo habanero jest ostre nawet dla Meksykanów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jesteś krejzolem! Jednego habanero bym zjadł, później bym zobaczył jak się sprawy mają ;)

 

Za tydzień odpalam produkcję z papryczek czereśniowych, jak się trafi ostrzejsze to nawet ich opary w trakcie obgotowywania potrafią narobić szkód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehehe, ja czereśniowych użyłem tylko ze względu na żonę, mi one nie smakują i nie mają ani grama pikantności (przynajmniej w mojej subiektywnej skali).

 

Acha, została mi z tej akcji znów tona nasionek - aktualnie się suszą ;) Chętni? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

//dubbel - może ktoś usunąć?

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acha, została mi z tej akcji znów tona nasionek -.... Chętni? :)

nie zapomnij dodać, że to trzeba samemu zapylać, bo żaden owad tego nie dotknie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

crosis ja się piszę na nasionka. Albo pocztą albo ktoś z Wrocławia by mi mógł do Milicza przywieźć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie mają ani grama pikantności

 

Jak z każdą papryką, zależy na co trafisz - w zeszłym roku miałem czereśniowe o mocy, której się po nich nie spodziewałem.

inna sprawa, że akurat w przypadku tego wyrobu końcowego nie szukam "mocy", nie wszystko musi być polane kapsaicyną ;)

Ziarenka przygarnę chętnie przy jakiejś okazji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acha, została mi z tej akcji znów tona nasionek -.... Chętni? :)

nie zapomnij dodać, że to trzeba samemu zapylać, bo żaden owad tego nie dotknie :P

 

A zdziwiłbyś się :P W sensie generalnie sam zapylam, ale czasem przy otwartym oknie coś wleci i jednak działa ;)

 

Wajcha: jak będę się widział z kimś, kto będzie w Miliczu to je dla Ciebie przekażę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko, wyślij adres na PW. Mam jeszcze jakieś inne ;) Scotch bonnet mnie interesuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko ładnie, pięknie - sęk w tym, że w rybnickich supermarketach nie znajdziecie żadnej papryczki, którą można by wykorzystać. Jeśli - cudem - trafisz na wyrób chillipodobny, to owoce mają ze 30cm, że musiałbyś mieć litrowe słoiki ;) Bida pod tym względem. Habanero, jalepeno, czereśniowe - chyba na targu w Marakeszu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jalapenio fa się kupić w marketach. Habanero też widziałem kiedyś. tylko że trzeba mieć szczęście żeby trafić jak są. Ja widziałem albo w tesco albo auchan. Nie w Rybniku co prawda ale jednak;-) A jeszcze o makro mogą być bo tam miewają różne różności.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

;) Scotch bonnet mnie interesuje :)

Mam :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/wyszukiwarka/92700394/Papryka-peperoni-jalapeno-zielona-150-g cena nieco powala;-) a w rybniku jeśli mnie pamięć nie myli w którejś galerii jest alma albo piotr i paweł, tam też mogą mieć takie specjały;-)

Edited by camilos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Habanero w Polsce nie widziałem nigdy, ale pozostałe papryczki we Wrocławiu są spokojnie do kupienia. Np te ze zdjęcia są na stałe w Lidlu - paczkowane, na tacce. Czereśniowe i pepperoni mam w warzywniaku obok. Habanero hoduję sobie sam ;) (jak zresztą kilka innych papryk)

 

Sklep z nasionami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otworzyłem wczoraj te drugie antipasti, bez habanero. Są absolutnie genialne. Jedna uwaga: trzeba naprawdę dokładnie miksować sery na jednolitą papkę... i nie żałować soli :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Habanero wielokrotnie widzialem i kupowałem w almie - na tackach lub na wagę. Często też sa w makro, tylko tam chyba po 250 lub 500 gram, dla dwusobowego gospodarstwa domowego do codziennego użytku to raczej dużo za dużo, chyba, że robi sie antipasti :-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

O widzisz, ja jednak nie bywam w almie, to nie wiem :P A i tak ciągle 250 g to by było strasznie dużo na antipasti :P Lepiej samemu na parapecie mieć :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo lubię antipasti i chciałbym robić takie w domu. Moge prosić o instrukcję gdzie można nabyć roślinki/nasionka i jak wyhodować goowe papryczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.