Karol Wasilewski 0 Posted August 13, 2014 Witam, wiem że temat był już poruszany ale nic z tego nie wynikło. Nabyłem otóż kadz warzelną dwypłaszczową i zastanawiam się nad źródłem pary. Przyszło mi na myśl zastosowanie małego pieca co (powiedzmy 8 kw), można takie trafic na złomie. Podlaczylbym górny wylot z pieca prosto do kadzi, po drodze zastosowalbym zawór aby po osiągnięciu temp w kadzi skierowac parę na zewnątrz. Kociol pracowalby w systemie otwartym, na 2 calowych rurach, pod zerowym cisnieniem. Czy ktos zastanawial sie nad takim rozwiazaniem? Drugi pomysl to zrobienie kotla parowego z walcowego zbiornika stalowego cisnieniowego, np od lpg lub sprezarki. Ale to wymaga wymurowania paleniska itp. Prosze o wasza opinie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted August 13, 2014 Jaka objętość robocza Cię interesuje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol Wasilewski 0 Posted August 14, 2014 Kadź ma 200 litrów pojemności. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted August 14, 2014 Jakieś ciśnienie musi być aby temp. była wyższa. Dobrze zrobić powrót kondensatu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
przybysh 1 Posted August 14, 2014 Tak mi się przypomniało. Pod linkiem http://www.homebrewtalk.com/f36/brewing-yuri-video-series-49645/ jest przykład zestawu wykorzystującego parę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted August 14, 2014 W kotle 150l mam 18kW, tutaj 20-22kW, ciśnienie max 0,5Bara, troche drogiej armatury trzeba Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted August 14, 2014 Jest coś takiego jak Warmiński Browar Parowy - na pokazie w Olsztynie normalnie palili ognisko pod kadzią z wodą i rurą szła para do płaszcza grzewczego. Inna sprawa, że wydajne toto chyba nie było, ale może u siebie robią to trochę inaczej? Może coś podpowiedzą, są na FB Quote Share this post Link to post Share on other sites