Jump to content
bart_lag

Chmiel Oktawia

Recommended Posts

Witam

 

Mam takie pytanie, czy ktoś wie gdzie można kupić chmiel Oktawia? Czytałem o nim na stronie Polish Hops i opis jest ciekawy. W żadnym sklepie go nie ma, a zauważyłem, że ktoś warzył piwo z tym chmielem (Usiu?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten chmiel jeszcze nie jest w sprzedaży, miałem go na testy. Możliwe, że od tego sezonu juz będzie można go kupić.

I jak wrażenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli ten chmiel rzeczywiście daje aromaty jabłkowe, to moim zdaniem wręcz idealnie. To jest właśnie coś czym nasze chmiele mogłyby zawojować świat. jabłka, gruszki, śliwki... A także ich suszone wersje. Z wielką chęcią bym robił piwa ma takich chmielach.

 

Ale jak już jechać konkretnie po polsku to: kaszanka, bigos... ;)

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chętnie się dowiem jak... choć podejrzewam, że raczej w kategorii: czego nie robić.

 

Zagadką wciąż pozostanie jak uzyskać kaszankę :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytając pierwsze 3 akapity na wiki (o kaszance) obstawiam, że do piwa należy dodać ok 1kg kaszy gryczanej i ze 300ml świeżej krwi. Kwestia jeszcze kiedy...

No i przyprawy, ale sądzę, że to zbędne. Właściwe drożdże nadrobią kwestię (T-58?)

 

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy czy wyczujesz różnicę w smaku...

Ja raczej nie wyczuję, więc chyba będę musiał przy okazji założyć małe krematorium w domu i prochy oddawać jako uszlachetniacz do betonu.

Nie ma ciała nie ma przypału...

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jak już jechać konkretnie po polsku to: kaszanka, bigos... ;)

W piwowarstwie najłatwiej chyba uzyskać kiszonkę :D.

 

Chmiel ciekawy, czy opis ze strony TB o tej limonce można uznać za autosugestię czy udało się coś takiego wyczuć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roztarta szyszka daje taki aromat jabłkowo cytrusowy, w gotowym piwie(w sumie to nie gotowym bo to dopiero początek fermentacji) uzyskaliśmy lekki aromat właśnie cytrusowy czy tam limonkowy, jabłka brak, może się pojawi jeszcze, rokowania są nawet bardzo dobre, ale daliśmy mało szyszki w stosunku do granulatu, zajmuje ona dużo miejsca.

 

Kurczę no aromat jest naprawdę wyjątkowy, taki orzeźwiający, nie ma takiego wśród amerykańców :okey:

Edited by dhanab

Share this post


Link to post
Share on other sites

A potencjał na single hop? Jest? Czy jednak trzeba łączyć z innym chmielem? PPA chce zrobić z tym chmielem.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakbyś poczekał jeszcze z tydzień może dwa to będę mógł coś więcej napisać - w zeszły wtorek butelkowałem. Ale podczas butelkowania jak przez przypadek do ust coś wpadło to goryczka nie była zła - celowałem w 35 IBU dla PPA z 12BLG. Nie ściągała, ale też nie powalała. Była ok. Jeśli chodzi o zapach chmielu to czuć mięte, świeżość i jabłko - bardzo ładny zapach. Niestety podczas rozlewania czułem tylko stare jabłko. Może się jeszcze ułoży :) ....Powtórzę się: zapach chmielu bardzo ładny, koło fermentora unosiła się świeża jakby ... mięta - rewelacja!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem bardzo zauroczony tym chmielem i zastanawiam się, czy nie zamówić jeszcze trochę póki jest w TB. Zrobiłem na nim Polskie Ale Single Hop 11,5BLG, zacierane na wytrawnie, zeszło do 2,66. Bardzo przyjemna goryczka, smak, aromat nieco słabszy, ale to może też kwestia tego, że miałem go za mało i na cichą poszło ledwo 20g. Być może są ta jabłka, ale generalnie bym to określił jako słodkie owoce. Moim zdaniem najlepszy polski chmiel, a przynajmniej ta partia, która trafiła do sprzedaży. Mam nadzieję, że wejdzie na stałe do sprzedaży i będzie dostępny w większych ilościach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie butelkuję single hopa jakieś 9,5blg, górniak na danstar bry-97 - chmiel tak napieprza jabłkiem że smakuje jak niejeden cydr jaki popełniłem. dla wybranek do klonów reddsa niezbędny. podobuje się...

 

edit: właśnie wyczułem goździki, tak więc nie wiem na ile te jabłka to chmiel a na ile drożdże i ew. infekcja, ale generalnie całość to polska pełno gembo - sady, sady i jeszcze raz sady...

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

z fejsbuka twojegobrowaru komentarz pod tym chmielem:

 

Aromaty typowe dla polskich chmieli. Trawa, siano, runo leśne, obora i gnojówka, zgniłe liście. Goryczka również typowa, bardzo długa, ściągająca, zalegająca, garbnikowa. Nie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...