bart_lag 2 Posted August 13, 2014 Witam Mam takie pytanie, czy ktoś wie gdzie można kupić chmiel Oktawia? Czytałem o nim na stronie Polish Hops i opis jest ciekawy. W żadnym sklepie go nie ma, a zauważyłem, że ktoś warzył piwo z tym chmielem (Usiu?). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted August 14, 2014 Ten chmiel jeszcze nie jest w sprzedaży, miałem go na testy. Możliwe, że od tego sezonu juz będzie można go kupić. 1 bart_lag reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted August 14, 2014 Ten chmiel jeszcze nie jest w sprzedaży, miałem go na testy. Możliwe, że od tego sezonu juz będzie można go kupić. I jak wrażenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted August 14, 2014 Potencjał aromatyczny jest, nie jest to Ameryka, ale swój charakter ma, dla mnie trochę jak jabłko, ale nie aldehyd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wajcha 79 Posted November 5, 2014 Chmiel pojawił się w sklepie Twój Browar. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dhanab 26 Posted November 12, 2014 tego chmielu jako tako nie da się kupić, to co kupił twój browar to w pewnym sensie rarytas Quote Share this post Link to post Share on other sites
pogo 17 Posted December 4, 2014 (edited) Jeśli ten chmiel rzeczywiście daje aromaty jabłkowe, to moim zdaniem wręcz idealnie. To jest właśnie coś czym nasze chmiele mogłyby zawojować świat. jabłka, gruszki, śliwki... A także ich suszone wersje. Z wielką chęcią bym robił piwa ma takich chmielach. Ale jak już jechać konkretnie po polsku to: kaszanka, bigos... Edited December 4, 2014 by pogo Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted December 4, 2014 Bigos w piwie można uzyskać innymi sposobami Quote Share this post Link to post Share on other sites
pogo 17 Posted December 4, 2014 Chętnie się dowiem jak... choć podejrzewam, że raczej w kategorii: czego nie robić. Zagadką wciąż pozostanie jak uzyskać kaszankę :> Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted December 4, 2014 jak uzyskać kaszankę jak pomyślisz to możesz wymyślić nawet wersję "soft" i "hardcore" Quote Share this post Link to post Share on other sites
pogo 17 Posted December 4, 2014 (edited) Czytając pierwsze 3 akapity na wiki (o kaszance) obstawiam, że do piwa należy dodać ok 1kg kaszy gryczanej i ze 300ml świeżej krwi. Kwestia jeszcze kiedy... No i przyprawy, ale sądzę, że to zbędne. Właściwe drożdże nadrobią kwestię (T-58?) Edited December 4, 2014 by pogo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted December 4, 2014 i ze 300ml świeżej krwi cudzej czy swojej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pogo 17 Posted December 4, 2014 (edited) Zależy czy wyczujesz różnicę w smaku... Ja raczej nie wyczuję, więc chyba będę musiał przy okazji założyć małe krematorium w domu i prochy oddawać jako uszlachetniacz do betonu. Nie ma ciała nie ma przypału... Edited December 4, 2014 by pogo Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted December 5, 2014 Ale jak już jechać konkretnie po polsku to: kaszanka, bigos... W piwowarstwie najłatwiej chyba uzyskać kiszonkę . Chmiel ciekawy, czy opis ze strony TB o tej limonce można uznać za autosugestię czy udało się coś takiego wyczuć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dhanab 26 Posted December 8, 2014 (edited) Roztarta szyszka daje taki aromat jabłkowo cytrusowy, w gotowym piwie(w sumie to nie gotowym bo to dopiero początek fermentacji) uzyskaliśmy lekki aromat właśnie cytrusowy czy tam limonkowy, jabłka brak, może się pojawi jeszcze, rokowania są nawet bardzo dobre, ale daliśmy mało szyszki w stosunku do granulatu, zajmuje ona dużo miejsca. Kurczę no aromat jest naprawdę wyjątkowy, taki orzeźwiający, nie ma takiego wśród amerykańców Edited December 8, 2014 by dhanab Quote Share this post Link to post Share on other sites
e-prezes 87 Posted December 14, 2014 (edited) A potencjał na single hop? Jest? Czy jednak trzeba łączyć z innym chmielem? PPA chce zrobić z tym chmielem. Edited December 14, 2014 by e-prezes Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacu 4 Posted December 14, 2014 Jakbyś poczekał jeszcze z tydzień może dwa to będę mógł coś więcej napisać - w zeszły wtorek butelkowałem. Ale podczas butelkowania jak przez przypadek do ust coś wpadło to goryczka nie była zła - celowałem w 35 IBU dla PPA z 12BLG. Nie ściągała, ale też nie powalała. Była ok. Jeśli chodzi o zapach chmielu to czuć mięte, świeżość i jabłko - bardzo ładny zapach. Niestety podczas rozlewania czułem tylko stare jabłko. Może się jeszcze ułoży ....Powtórzę się: zapach chmielu bardzo ładny, koło fermentora unosiła się świeża jakby ... mięta - rewelacja! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wania 18 1 Items Posted December 14, 2014 Jestem bardzo zauroczony tym chmielem i zastanawiam się, czy nie zamówić jeszcze trochę póki jest w TB. Zrobiłem na nim Polskie Ale Single Hop 11,5BLG, zacierane na wytrawnie, zeszło do 2,66. Bardzo przyjemna goryczka, smak, aromat nieco słabszy, ale to może też kwestia tego, że miałem go za mało i na cichą poszło ledwo 20g. Być może są ta jabłka, ale generalnie bym to określił jako słodkie owoce. Moim zdaniem najlepszy polski chmiel, a przynajmniej ta partia, która trafiła do sprzedaży. Mam nadzieję, że wejdzie na stałe do sprzedaży i będzie dostępny w większych ilościach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted December 14, 2014 (edited) właśnie butelkuję single hopa jakieś 9,5blg, górniak na danstar bry-97 - chmiel tak napieprza jabłkiem że smakuje jak niejeden cydr jaki popełniłem. dla wybranek do klonów reddsa niezbędny. podobuje się... edit: właśnie wyczułem goździki, tak więc nie wiem na ile te jabłka to chmiel a na ile drożdże i ew. infekcja, ale generalnie całość to polska pełno gembo - sady, sady i jeszcze raz sady... Edited December 15, 2014 by jaras Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cichus 88 1 Items Posted December 14, 2014 Wczoraj uwarzyłem single hop IPA na Oktawii. Jak coś wyjdzie to dam znać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dhanab 26 Posted December 15, 2014 Czy będzie Oktawia w przyszłym roku to nie wiem, ale wiem że będzie polska cascada i być może w granulacie Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted December 15, 2014 (edited) Zamawiam kilo! Edited December 15, 2014 by bart3q Quote Share this post Link to post Share on other sites
qzder 1 Posted December 15, 2014 z fejsbuka twojegobrowaru komentarz pod tym chmielem: Aromaty typowe dla polskich chmieli. Trawa, siano, runo leśne, obora i gnojówka, zgniłe liście. Goryczka również typowa, bardzo długa, ściągająca, zalegająca, garbnikowa. Nie polecam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted December 15, 2014 Ciekawe kto to napisał/jakie ma doświadczenie w piwowarstwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
qzder 1 Posted December 15, 2014 Paweł Piłat - http://polskichmiel.pl/ Quote Share this post Link to post Share on other sites