Skocz do zawartości
micd84

Pojemnik do lagerowania

Rekomendowane odpowiedzi

Na jesieni przymierzam się do piwa dolnej fermentacji ale już teraz chcę się zaopatrzyć w odpowiedni pojemnik do lagerowania i tu potrzebuję porady jaki wybrać? Będę używał pudła ze styropianu z zamrożonymi wkładami PET.

  • standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie?
  • balon do wina - obawiam się że może pęknąć przy schładzaniu, ktoś próbował?
  • balon PET taki jak tu: http://www.browar.bi...y_pet_23_litrow - wydaje się najlepszym wyborem, zdaje się że w USA takich najczęściej używają ale jest dość drogi

Ewentualnie może jeszcze macie inne sposoby? Biorę pod uwagę 2 mniejsze pojemniki zamaist 1 dużego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie?

Coś więcej w temacie - kończy mi się czwarty miesiąc lagerowanie Maibocka w zwykłym fermentorze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do lagerowania tylko szkło lub stal, np. keg. I to najlepiej dopasowane do objętości.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak bym miał dać prawie 125zł za ten balon PET to raczej bym poszukał takiego jak w temacie

http://www.piwo.org/topic/7131-keg-pet-firmy-petainer/

nie wiem czy w tym temacie czy innym ,ale ktoś pisał że za free odda ,a jak nie to po knajpach można szukać

plus jeszcze ten że ciemny jest

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko jak z tym szkłem? Nie pęka przy różnicy temperatur jak będę chłodził?

Edytowane przez micd84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie?

Coś więcej w temacie - kończy mi się czwarty miesiąc lagerowanie Maibocka w zwykłym fermentorze.

Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest.

 

Nie tyle ze względu na utlenienie samego piwa (w sensie efektów utlenienia typu karton), tylko ze względu na przyśpieszone zakwaszanie brzeczki przez bakterie i brettanomyces w obecności tlenu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

podpatrzone w browarze Czarny Rys... po wyplacie planuje wzbogacic sie o taki słój:

 

http://allegro.pl/ba...4303789812.html

 

Uważaj tylko i od razu przy kurierze sprawdź bardzo dokładnie. Ja oglądnąłem pobieżnie i nie zauważyłem mikro pęknięcia na dole butli a było tak malutkie że zauważyłem go dopiero gdy zlewałem RiSa po miesiącu. Zgłosiłem im problem, opisałem co i jak.... i doooopa z wymiany. Wypięli się na mnie i zostałem z tym pękniętym. Polepiłem jakoś domowym sposobem i poszła na wino.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzieki za uwage... mam sklepik na miejscu w Rzeszowie ogladne dokladnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest.

 

Nie tyle ze względu na utlenienie samego piwa (w sensie efektów utlenienia typu karton), tylko ze względu na przyśpieszone zakwaszanie brzeczki przez bakterie i brettanomyces w obecności tlenu.

Zakwaszenie to właśnie skutek utlenienia przy udziale bakterii, np. do octu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czyli jak zaraza się dostanie do szklanego fermentatora to piwa nie ruszy ?

czy w plastikowym przez ścianki się teleportują do wnętrza ?

chyba chodzi o to że by było jak najmniej wolnego miejsca i o blokowanie promieni UV ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I przy plastikowym i przy szklanym fermentorze są pewnie jakieś bakterie w brzeczce, chodzi o to że szklany pojemnik nie przepuszcza tlenu który pomaga rozwijać się tym bakteriom.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli plastik przepuszcza bo nie kumam?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, przepuszcza. Przez 20 dni w temperaturze 25°C wpuści do fermentora ok. 0,1g tlenu. W temperaturach lagerowych zapewne kila razy mniej. Nie ma co siać paniki, szczególnie w piaskownicy. Lagerowanie w fermentorze nie zepsuje piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To w końcu jak to jest, można przez 4-6 tygodni lagerować piwo w plastikowym fermentorze w temp. poniżej 10C bez ryzyka infekcji czy pogorszenia smaku czy nie? WiHuRa pisze np. że tylko szkło lub stal...

Edytowane przez micd84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepuszczalność tlenu w plastiku może i jest stosunkowo mała ale problem to także szerokie lustro piwa i duża przestrzeń we wiadrze w której jest tlen. Nie jest on wypychany przez Co2 bo drożdże nie pracują podczas lagerowania. Te dwie sprawy się kumulują.

 

Odkąd lageruje piwo szkle nie mam już jakiś dziwnych obcych zapachów/posmaków. Osobiście do lagerowania we wiadrach nie wrócę.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, Wihura ma racje, że lepiej w szkle/stali i ogólnie zminimalizować kontakt z tlenem ale to nie jest podstawowy, ba nawet nie średni stopień zaawansowania. To są niuanse najwyższego poziomu ;).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepuszczalność tlenu w plastiku może i jest stosunkowo mała ale problem to także szerokie lustro piwa i duża przestrzeń we wiadrze w której jest tlen. Nie jest on wypychany przez Co2 bo drożdże nie pracują podczas lagerowania. Te dwie sprawy się kumulują.

O taką odpowiedź mi chodziło

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako ciekawostka, byłem dzisiaj w szwedzkim mikrobrowarze, tam do lagerowania używają grubych worków, pewnie specjalnie do tego przeznaczonych. Koleś powiedział, że sporo ekperymentowali z lagerowaniem i to wyszło im najbardziej optymalne (na skalę kilkuset litrów). Podeślę fotki jak zgram.

Edytowane przez Jakub M

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Leżakuje już ponad 3 m-ce stouta 19 blg z płatkami dębowymi, oczywiście w plastikowym fermentorze. Temperatura 15-18 st. C. Nie zagladałem do środka... Trochę zmartwiliscie mnie tym utlenieniem. Za tydzień planuje rozlew, zobaczę co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×