Jump to content
micd84

Pojemnik do lagerowania

Recommended Posts

Na jesieni przymierzam się do piwa dolnej fermentacji ale już teraz chcę się zaopatrzyć w odpowiedni pojemnik do lagerowania i tu potrzebuję porady jaki wybrać? Będę używał pudła ze styropianu z zamrożonymi wkładami PET.

  • standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie?
  • balon do wina - obawiam się że może pęknąć przy schładzaniu, ktoś próbował?
  • balon PET taki jak tu: http://www.browar.bi...y_pet_23_litrow - wydaje się najlepszym wyborem, zdaje się że w USA takich najczęściej używają ale jest dość drogi

Ewentualnie może jeszcze macie inne sposoby? Biorę pod uwagę 2 mniejsze pojemniki zamaist 1 dużego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie?

Coś więcej w temacie - kończy mi się czwarty miesiąc lagerowanie Maibocka w zwykłym fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do lagerowania tylko szkło lub stal, np. keg. I to najlepiej dopasowane do objętości.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko jak z tym szkłem? Nie pęka przy różnicy temperatur jak będę chłodził?

Edited by micd84

Share this post


Link to post
Share on other sites

standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie?

Coś więcej w temacie - kończy mi się czwarty miesiąc lagerowanie Maibocka w zwykłym fermentorze.

Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest.

 

Nie tyle ze względu na utlenienie samego piwa (w sensie efektów utlenienia typu karton), tylko ze względu na przyśpieszone zakwaszanie brzeczki przez bakterie i brettanomyces w obecności tlenu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

podpatrzone w browarze Czarny Rys... po wyplacie planuje wzbogacic sie o taki słój:

 

http://allegro.pl/ba...4303789812.html

 

Uważaj tylko i od razu przy kurierze sprawdź bardzo dokładnie. Ja oglądnąłem pobieżnie i nie zauważyłem mikro pęknięcia na dole butli a było tak malutkie że zauważyłem go dopiero gdy zlewałem RiSa po miesiącu. Zgłosiłem im problem, opisałem co i jak.... i doooopa z wymiany. Wypięli się na mnie i zostałem z tym pękniętym. Polepiłem jakoś domowym sposobem i poszła na wino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki za uwage... mam sklepik na miejscu w Rzeszowie ogladne dokladnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest.

 

Nie tyle ze względu na utlenienie samego piwa (w sensie efektów utlenienia typu karton), tylko ze względu na przyśpieszone zakwaszanie brzeczki przez bakterie i brettanomyces w obecności tlenu.

Zakwaszenie to właśnie skutek utlenienia przy udziale bakterii, np. do octu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli jak zaraza się dostanie do szklanego fermentatora to piwa nie ruszy ?

czy w plastikowym przez ścianki się teleportują do wnętrza ?

chyba chodzi o to że by było jak najmniej wolnego miejsca i o blokowanie promieni UV ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I przy plastikowym i przy szklanym fermentorze są pewnie jakieś bakterie w brzeczce, chodzi o to że szklany pojemnik nie przepuszcza tlenu który pomaga rozwijać się tym bakteriom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli plastik przepuszcza bo nie kumam?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, przepuszcza. Przez 20 dni w temperaturze 25°C wpuści do fermentora ok. 0,1g tlenu. W temperaturach lagerowych zapewne kila razy mniej. Nie ma co siać paniki, szczególnie w piaskownicy. Lagerowanie w fermentorze nie zepsuje piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To w końcu jak to jest, można przez 4-6 tygodni lagerować piwo w plastikowym fermentorze w temp. poniżej 10C bez ryzyka infekcji czy pogorszenia smaku czy nie? WiHuRa pisze np. że tylko szkło lub stal...

Edited by micd84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepuszczalność tlenu w plastiku może i jest stosunkowo mała ale problem to także szerokie lustro piwa i duża przestrzeń we wiadrze w której jest tlen. Nie jest on wypychany przez Co2 bo drożdże nie pracują podczas lagerowania. Te dwie sprawy się kumulują.

 

Odkąd lageruje piwo szkle nie mam już jakiś dziwnych obcych zapachów/posmaków. Osobiście do lagerowania we wiadrach nie wrócę.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, Wihura ma racje, że lepiej w szkle/stali i ogólnie zminimalizować kontakt z tlenem ale to nie jest podstawowy, ba nawet nie średni stopień zaawansowania. To są niuanse najwyższego poziomu ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepuszczalność tlenu w plastiku może i jest stosunkowo mała ale problem to także szerokie lustro piwa i duża przestrzeń we wiadrze w której jest tlen. Nie jest on wypychany przez Co2 bo drożdże nie pracują podczas lagerowania. Te dwie sprawy się kumulują.

O taką odpowiedź mi chodziło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako ciekawostka, byłem dzisiaj w szwedzkim mikrobrowarze, tam do lagerowania używają grubych worków, pewnie specjalnie do tego przeznaczonych. Koleś powiedział, że sporo ekperymentowali z lagerowaniem i to wyszło im najbardziej optymalne (na skalę kilkuset litrów). Podeślę fotki jak zgram.

Edited by Jakub M

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leżakuje już ponad 3 m-ce stouta 19 blg z płatkami dębowymi, oczywiście w plastikowym fermentorze. Temperatura 15-18 st. C. Nie zagladałem do środka... Trochę zmartwiliscie mnie tym utlenieniem. Za tydzień planuje rozlew, zobaczę co i jak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.