micd84 3 Posted August 12, 2014 Na jesieni przymierzam się do piwa dolnej fermentacji ale już teraz chcę się zaopatrzyć w odpowiedni pojemnik do lagerowania i tu potrzebuję porady jaki wybrać? Będę używał pudła ze styropianu z zamrożonymi wkładami PET. standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie? balon do wina - obawiam się że może pęknąć przy schładzaniu, ktoś próbował? balon PET taki jak tu: http://www.browar.bi...y_pet_23_litrow - wydaje się najlepszym wyborem, zdaje się że w USA takich najczęściej używają ale jest dość drogi Ewentualnie może jeszcze macie inne sposoby? Biorę pod uwagę 2 mniejsze pojemniki zamaist 1 dużego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted August 12, 2014 standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie? Coś więcej w temacie - kończy mi się czwarty miesiąc lagerowanie Maibocka w zwykłym fermentorze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Floki 13 Posted August 12, 2014 podpatrzone w browarze Czarny Rys... po wyplacie planuje wzbogacic sie o taki słój: http://allegro.pl/balon-do-wina-25l-gasior-szeroka-szyjka-wino-sloj-i4303789812.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted August 12, 2014 Plastik PET nie nadaje sie do długotrwałego kontaktu z żywnością. Standardowy fermentor z PP wg mnie w niczym nie przeszkadza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted August 12, 2014 (edited) Do lagerowania tylko szkło lub stal, np. keg. I to najlepiej dopasowane do objętości. Edited August 12, 2014 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted August 12, 2014 jak bym miał dać prawie 125zł za ten balon PET to raczej bym poszukał takiego jak w temacie http://www.piwo.org/topic/7131-keg-pet-firmy-petainer/ nie wiem czy w tym temacie czy innym ,ale ktoś pisał że za free odda ,a jak nie to po knajpach można szukać plus jeszcze ten że ciemny jest Quote Share this post Link to post Share on other sites
micd84 3 Posted August 12, 2014 (edited) Tylko jak z tym szkłem? Nie pęka przy różnicy temperatur jak będę chłodził? Edited August 12, 2014 by micd84 Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted August 12, 2014 Z 10°C do 0°C to żadna różnica. Nic nie pęka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted August 12, 2014 standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie? Coś więcej w temacie - kończy mi się czwarty miesiąc lagerowanie Maibocka w zwykłym fermentorze. Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted August 12, 2014 Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest. Nie tyle ze względu na utlenienie samego piwa (w sensie efektów utlenienia typu karton), tylko ze względu na przyśpieszone zakwaszanie brzeczki przez bakterie i brettanomyces w obecności tlenu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted August 12, 2014 podpatrzone w browarze Czarny Rys... po wyplacie planuje wzbogacic sie o taki słój: http://allegro.pl/ba...4303789812.html Uważaj tylko i od razu przy kurierze sprawdź bardzo dokładnie. Ja oglądnąłem pobieżnie i nie zauważyłem mikro pęknięcia na dole butli a było tak malutkie że zauważyłem go dopiero gdy zlewałem RiSa po miesiącu. Zgłosiłem im problem, opisałem co i jak.... i doooopa z wymiany. Wypięli się na mnie i zostałem z tym pękniętym. Polepiłem jakoś domowym sposobem i poszła na wino. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Floki 13 Posted August 12, 2014 dzieki za uwage... mam sklepik na miejscu w Rzeszowie ogladne dokladnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted August 12, 2014 Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest. Nie tyle ze względu na utlenienie samego piwa (w sensie efektów utlenienia typu karton), tylko ze względu na przyśpieszone zakwaszanie brzeczki przez bakterie i brettanomyces w obecności tlenu. Zakwaszenie to właśnie skutek utlenienia przy udziale bakterii, np. do octu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted August 12, 2014 czyli jak zaraza się dostanie do szklanego fermentatora to piwa nie ruszy ? czy w plastikowym przez ścianki się teleportują do wnętrza ? chyba chodzi o to że by było jak najmniej wolnego miejsca i o blokowanie promieni UV ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
micd84 3 Posted August 13, 2014 I przy plastikowym i przy szklanym fermentorze są pewnie jakieś bakterie w brzeczce, chodzi o to że szklany pojemnik nie przepuszcza tlenu który pomaga rozwijać się tym bakteriom. Quote Share this post Link to post Share on other sites
waz 1 Posted August 13, 2014 Czyli plastik przepuszcza bo nie kumam? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Malinowy 117 1 Items Posted August 13, 2014 tak, plastik przepuszcza Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted August 13, 2014 Tak, przepuszcza. Przez 20 dni w temperaturze 25°C wpuści do fermentora ok. 0,1g tlenu. W temperaturach lagerowych zapewne kila razy mniej. Nie ma co siać paniki, szczególnie w piaskownicy. Lagerowanie w fermentorze nie zepsuje piwa. 1 Jejski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
micd84 3 Posted August 13, 2014 (edited) To w końcu jak to jest, można przez 4-6 tygodni lagerować piwo w plastikowym fermentorze w temp. poniżej 10C bez ryzyka infekcji czy pogorszenia smaku czy nie? WiHuRa pisze np. że tylko szkło lub stal... Edited August 13, 2014 by micd84 Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted August 13, 2014 (edited) Przepuszczalność tlenu w plastiku może i jest stosunkowo mała ale problem to także szerokie lustro piwa i duża przestrzeń we wiadrze w której jest tlen. Nie jest on wypychany przez Co2 bo drożdże nie pracują podczas lagerowania. Te dwie sprawy się kumulują. Odkąd lageruje piwo szkle nie mam już jakiś dziwnych obcych zapachów/posmaków. Osobiście do lagerowania we wiadrach nie wrócę. Edited August 13, 2014 by WiHuRa 1 korzen16 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted August 13, 2014 Oczywiście, Wihura ma racje, że lepiej w szkle/stali i ogólnie zminimalizować kontakt z tlenem ale to nie jest podstawowy, ba nawet nie średni stopień zaawansowania. To są niuanse najwyższego poziomu . Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted August 13, 2014 Przepuszczalność tlenu w plastiku może i jest stosunkowo mała ale problem to także szerokie lustro piwa i duża przestrzeń we wiadrze w której jest tlen. Nie jest on wypychany przez Co2 bo drożdże nie pracują podczas lagerowania. Te dwie sprawy się kumulują. O taką odpowiedź mi chodziło Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jakub M 22 Posted August 17, 2014 (edited) Jako ciekawostka, byłem dzisiaj w szwedzkim mikrobrowarze, tam do lagerowania używają grubych worków, pewnie specjalnie do tego przeznaczonych. Koleś powiedział, że sporo ekperymentowali z lagerowaniem i to wyszło im najbardziej optymalne (na skalę kilkuset litrów). Podeślę fotki jak zgram. Edited August 17, 2014 by Jakub M Quote Share this post Link to post Share on other sites
hopek 14 Posted August 18, 2014 Leżakuje już ponad 3 m-ce stouta 19 blg z płatkami dębowymi, oczywiście w plastikowym fermentorze. Temperatura 15-18 st. C. Nie zagladałem do środka... Trochę zmartwiliscie mnie tym utlenieniem. Za tydzień planuje rozlew, zobaczę co i jak. Quote Share this post Link to post Share on other sites