Skocz do zawartości
Scyzoryk

Chmielenie AIPA

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam uwarzyc niebawem aipe i zastanawiam sie czy jest jakaś granica w ilosci chmielu, po przekroczeniu której nie widać efektu, a wręcz piwo może na tym stracić tak jak to sie dzieje w przypadku PIPY? Czesto bywa tak, ze aromaty z gara są wyczuwane dopiero po jakimś czasie, a aromaty z chmielenia na zimno aż tak długo nie pozostaną.

I teraz jak to rozsądnie połączyć zamierzam wykorzystać okolo 130g na smak i aromat +40 goryczka oraz okolo100-140 g na zimno czyli razem okolo 300g czy czasem nie przesadzam?

Planuje zrobic piwo z niewielka ilościa słodów specjalnych,15-16 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam uwarzyc niebawem aipe i zastanawiam sie czy jest jakaś granica w ilosci chmielu, po przekroczeniu której nie widać efektu, a wręcz piwo może na tym stracić tak jak to sie dzieje w przypadku PIPY?

 

Zależy jakie to będą chmiele.

Czesto bywa tak, ze aromaty z gara są wyczuwane dopiero po jakimś czasie, a aromaty z chmielenia na zimno aż tak długo nie pozostaną.

Zależy jakie to chmiele, jakie ilości.

 

I teraz jak to rozsądnie połączyć zamierzam wykorzystać okolo 130g na smak i aromat +40 goryczka oraz okolo100-140 g na zimno czyli razem okolo 300g czy czasem nie przesadzam?

 

Robisz AIPA, jeśli te 130 g na smak podzielisz dobrze, to i 20 g na goryczkę starczy. Zależy w jakie IBU chcesz się wstrzelić. Ale nie, nie przesadzasz.

 

Planuje zrobic piwo z niewielka ilościa słodów specjalnych,15-16 blg

I słusznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, bawiąc się większą ilością chmielu można wykorzystać ciekawe sposoby chmielenia, które potrafią zapewnić naprawdę szlachetną goryczkę. Możesz spróbować chmielenia zacieru (np. 50g), możesz spróbować nie wrzucać chmielu stricte na goryczkę, tylko całość chmielenia skupić w ostatnich 15 - 20 minutach gotowania - ta sama wartość IBU zostanie wprawdzie osiągnięta przy większych stratach chmielu, jednak jednocześnie będą to ilości mocno oddziałujące na aromat, a gopryczka powinna być łagodniejsza i lepiej ułożona. Taka ilość chmielu jest bardzo odpowiednia dla mocno chmielonych piw, jak AIPA, polecam jednak zastanowić się nad właściwym doborem gatunków i rozpatrzyć efekt na jakim nam najbardziej zależy (np. Citra jest chmielem bardzo intensywnym, który daje dość ostrą cytrusową goryczkę a jego aromat może przykryć inne, nawet przy mniejszych ilościach).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na zapleczu posiadam amarillo, cascade, chinook, colombus, mosaic + dodatkowo green bullet, z 2013 roku, jak dla mnie ciekawy pomysł z nie chmieleniem strikte na gorycze napewno zastosuje. W/w chmiele miałem zamiar wykorzystć w podobnych proporcjach. Mam zamiar zacierac dosyć wytrawni aby w pełni wycisnąć z chmielu to co najlepsze, i wcelować w okolo 70-80 ibu. W wypadku ominiecia etapu goryczkowego i wykorzystaniu w chmieleniu od30' chmielu z najwiekszą iloscią aa jako wieksza cześć chmielu która ma trafić na smak, to czy ta odmiana nie zdominuje smaku piwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W największym stopniu zadecyduje o charakterze goryczki, ale na smak będą też miały istotny wpływ chmiele dodawane później - smak w dużej mierze wiąże się w odczuciu degustatora z aromatem - trochę tak działają nasze zmysły. Przy zacieraniu na wytrawnie uważałbym z tymi 80 IBU, ja osobiście preferuję trochę większą pełnię w IPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×