Jump to content
Sign in to follow this  
Scyzoryk

Chmielenie AIPA

Recommended Posts

Zamierzam uwarzyc niebawem aipe i zastanawiam sie czy jest jakaś granica w ilosci chmielu, po przekroczeniu której nie widać efektu, a wręcz piwo może na tym stracić tak jak to sie dzieje w przypadku PIPY? Czesto bywa tak, ze aromaty z gara są wyczuwane dopiero po jakimś czasie, a aromaty z chmielenia na zimno aż tak długo nie pozostaną.

I teraz jak to rozsądnie połączyć zamierzam wykorzystać okolo 130g na smak i aromat +40 goryczka oraz okolo100-140 g na zimno czyli razem okolo 300g czy czasem nie przesadzam?

Planuje zrobic piwo z niewielka ilościa słodów specjalnych,15-16 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam uwarzyc niebawem aipe i zastanawiam sie czy jest jakaś granica w ilosci chmielu, po przekroczeniu której nie widać efektu, a wręcz piwo może na tym stracić tak jak to sie dzieje w przypadku PIPY?

 

Zależy jakie to będą chmiele.

Czesto bywa tak, ze aromaty z gara są wyczuwane dopiero po jakimś czasie, a aromaty z chmielenia na zimno aż tak długo nie pozostaną.

Zależy jakie to chmiele, jakie ilości.

 

I teraz jak to rozsądnie połączyć zamierzam wykorzystać okolo 130g na smak i aromat +40 goryczka oraz okolo100-140 g na zimno czyli razem okolo 300g czy czasem nie przesadzam?

 

Robisz AIPA, jeśli te 130 g na smak podzielisz dobrze, to i 20 g na goryczkę starczy. Zależy w jakie IBU chcesz się wstrzelić. Ale nie, nie przesadzasz.

 

Planuje zrobic piwo z niewielka ilościa słodów specjalnych,15-16 blg

I słusznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem, bawiąc się większą ilością chmielu można wykorzystać ciekawe sposoby chmielenia, które potrafią zapewnić naprawdę szlachetną goryczkę. Możesz spróbować chmielenia zacieru (np. 50g), możesz spróbować nie wrzucać chmielu stricte na goryczkę, tylko całość chmielenia skupić w ostatnich 15 - 20 minutach gotowania - ta sama wartość IBU zostanie wprawdzie osiągnięta przy większych stratach chmielu, jednak jednocześnie będą to ilości mocno oddziałujące na aromat, a gopryczka powinna być łagodniejsza i lepiej ułożona. Taka ilość chmielu jest bardzo odpowiednia dla mocno chmielonych piw, jak AIPA, polecam jednak zastanowić się nad właściwym doborem gatunków i rozpatrzyć efekt na jakim nam najbardziej zależy (np. Citra jest chmielem bardzo intensywnym, który daje dość ostrą cytrusową goryczkę a jego aromat może przykryć inne, nawet przy mniejszych ilościach).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zapleczu posiadam amarillo, cascade, chinook, colombus, mosaic + dodatkowo green bullet, z 2013 roku, jak dla mnie ciekawy pomysł z nie chmieleniem strikte na gorycze napewno zastosuje. W/w chmiele miałem zamiar wykorzystć w podobnych proporcjach. Mam zamiar zacierac dosyć wytrawni aby w pełni wycisnąć z chmielu to co najlepsze, i wcelować w okolo 70-80 ibu. W wypadku ominiecia etapu goryczkowego i wykorzystaniu w chmieleniu od30' chmielu z najwiekszą iloscią aa jako wieksza cześć chmielu która ma trafić na smak, to czy ta odmiana nie zdominuje smaku piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W największym stopniu zadecyduje o charakterze goryczki, ale na smak będą też miały istotny wpływ chmiele dodawane później - smak w dużej mierze wiąże się w odczuciu degustatora z aromatem - trochę tak działają nasze zmysły. Przy zacieraniu na wytrawnie uważałbym z tymi 80 IBU, ja osobiście preferuję trochę większą pełnię w IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.