Skocz do zawartości
WiHuRa

Wariacje na temat Grodziskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwszym przebytym sezonie z Grodziskim na warzelni nazbierało mi się w głowie kilka myśli oraz spostrzeżeń w temat naszego Grodziskiego.

 

W tym sezonem rozpocząłem pierwsze podejścia do stylu (warki #33, #43, #49, #51) - pierwsza z wyższym OG (12°Blg), druga klasyczna (7,7°Blg, słód pszeniczny grodziski), trzecia z przypadkowym mocnym chmieleniem (#49), ostatnią zaś warkę (#51) z całkowicie innym zasypem, inspirowanym zwycięską recepturą Dziełaka z konkursu Prawie jak Grodzisz. Swoją drogą ta ostatnia warka (#51) podeszła mi najlepiej i pewnie tej receptury na razie będę się trzymał.

 

Na początek krótka dygresja w stosunku do słowa a'la bo jakoś nie lubię tego określenia i nie chciałbym w tym wątku go używać. Jak już niech to będzie pszeniczne wędzone, a nie coś a'la. Koniec dygresji.

 

Jak już napisałem wyżej, dzięki całkowitemu przypadkowi (omyłkowo nachmielona warka #49) spojrzałem na ten styl z całkiem innej strony. Okazuje się, że Grodziskie świetnie poddaje się wariacjom. Moja warka #49 była świetnym tego przykładem, znikła bardzo szybko. Połączenie wyższej goryczki, chmielenia na zimno chmielem Mosaic oraz wędzonki było udane, niestety goryczka wyliczona na 50 IBU była tylko wyliczeniem, organoleptycznie oceniłem ją na połowę mniejszą i tego trochę szkoda. Narodziny Grodziskiego IPA było tylko sloganem ale okazało się, że narodziło mi się w głowie pewne, wspomniane nowe spojrzenie.

 

Mocniejsze chmielenie, może jakieś przyprawy, pędy sosny, ciemne słody ? Czemu nie, ten styl świetnie może ewoluować i być bazą pod wiele różnych wariacji. Oczywiście łączenie czegoś w tak lekkim piwie i do tego z wędzonką nie będzie łatwe ale myślę, że warto próbować. Czy to warząc "klasyczne" Grodziskie czy jego wariację tak czy siak w jakiś sposób propagujemy ten "nasz" styl.

 

Jeszcze szybkie wychylenie nosa na nasze polskie podwórze. Na polskim rynku piw rzemieślniczych te wariacje Grodziskiego już są tworzone. Pracownia Piwa, Artezan i pewnie pójdą w to także inne browary.

 

Oczywiście jak w każdej wariacji stylu warto zachować jego główne ramy, czyli w tym przypadku wędzoność i charakter słodu pszenicznego. Tym wątkiem zachęcam Was do poeksperymentowania, podzielcie się inspiracjami, wynikami, recepturami, pomysłami.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę Grodziskich już uwarzyłem i zdecydowanie zgadzam się, że można kombinować :) Co prawda na razie głównie kombinowałem z chmieleniem, ale zrobiłem też wersję ciemną. Warka #13

http://www.piwo.org/topic/9781-browar-wuja-wania/page__st__20#entry243122

 

Dziś dla odmiany zamówiłem surowce na Imperialnego Grodzisza 10,5Blg Single Hop Simcoe ok. 35IBU :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WiHuRa, jak zawsze masz świetny pomysł. Myślę, że jak ukażą się drożdże od Fermentum Mobile dedykowane grodziskiemu, sam chętnie coś stworzę. A na uwarzenie czeka jeszcze u mnie 100% peated. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Artezan z kolei planuje wariację o nazwie Fafik, cyt:

 

"Pierwsza wariacja na temat Grodziskiego. Dziesiątka na słodzie wędzonym dymem z drewna jabłoniowego i bukowego. Do tego single hop Motueka . W pubach od czwartku!".

 

W ten czwartek ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pracownia piwa też ma już wariację nazywa się Smoked Crocow By Sunrise i premiera też w czwartek. Opis:

"A już w czwartek nasza nowa interpretacja piwa grodziskiego. Uwarzyliśmy je z dodatkiem chmielu Centennial oraz słodów karmelowych, można by je nazwać American Amber Grodziskie. Jest równie delikatne co zawsze, ale zaskakuje subtelną owocnością przeplatająca się ze znanym aromatem dymu."

 

Info: https://www.facebook.com/PracowniaPiwa/photos/a.356144257825341.1073741828.287392591367175/575648529208245/?type=1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą fajnym pomysłem byłoby zrobienie na konkursie w Grodzisku dwóch kategorii. Jedna na klasyczne Grodziskie, a druga na reinterpretacje stylu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po Projekcie (Nie)Jeden Chmiel planuję wdrożyć właśnie Projekt Czy to Grodzisz, który będzie miał na celu uwarzenie ok. 10 różnych wariacji na temat Grodziskiego, a za to zadanie wezmą się trojmiejscy piwowarzy ;-)

Będę informował o naszych działaniach :-)

Edytowane przez Usiu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Były już kategorie wariacje Stouta, Witbiera, może być i Grodziskie.

 

A tak swoją drogą, moja wariacja poszła do kilku piwowarów w Polsce. Oceny były pozytywne. Jedna z nich:

http://www.piwo.org/topic/14531-49-gipa-browar-czarny-rys/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś zabutelkowałem moje Imperialne Grodziskie 10,5 SH Simcoe.

Zasyp:

Grodziski Dymiony - 5kg

Carapils - 150g

Zacieranie:

66C - 60'

73C - 15

78C - 1'

Chmielenie:

Simcoe 12,2% - 15g - 60'

Simcoe 12,2% - 15g - 20'

Simcoe 12,2% - 10g - 0'

Fermentacja:

25L

US05

BLG Początkowe: 10,38

BLG Końcowe: 2,34

Chmielenie na zimno:

Simcoe 12,2% - 15g

 

Ogólnie założenie było takie, że ma to być dalej Grodziskie. Nie miała powstać żadna chmielowa bomba, a jedynie nieco mocniejsza wersja Grodziskiego, delikatnie nachmielona Simcoe (który jest chyba moim ulubionym chmielem). Dziś przy butelkowaniu oczywiście wypiłem trochę zielonego piwa i efekt jest całkiem niezły. Nie mam żadnych wątpliwości, że to Grodziskie, ale jest pełniejsze od klasycznego, a połączenie simcoe i wędzoności dało bardzo zaskakujący efekt. Nie jestem wybitnym sensorykiem i miewam problemy z nazywaniem smaków/aromatów, ale w tym piwie wyczuwam... miętę.

A w załączniku etykieta. Skoro polsko-amerykańska hybryda to musi być Chicago i Jacków ;)

post-6031-0-30578200-1411324058_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pfff - pierwszy raz zobaczyłem temat, patrzę na to kto założył, wchodzę i w środku nie widzę wariacji na torfie. jakiż zawód...

Edytowane przez jaras

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jaras, czytasz w moich myślach bo właśnie miałem o tym napisać. Parę dni temu kolega pytał mnie o pożyczkę słodu whisky ... do Grodziskiego. To może być całkiem ciekawe połączenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spodziewałem się takiej reakcji z Twojej strony. Jeśli chcesz, to odłożę dla Ciebie kilka butelek :)

Edytowane przez buszi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą fajnym pomysłem byłoby zrobienie na konkursie w Grodzisku dwóch kategorii. Jedna na klasyczne Grodziskie, a druga na reinterpretacje stylu :)

Na tą chwilę wydaje mi się że jest to zbędne, gdyż każde zgłoszone piwo to interpretacja, a zdarzają się takie że ho ho. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje było za bardzo dymione wg osób oceniających (konkursowe). Właśnie dziś uwędziłem pszenicę i jako wariacja z tematu zostanie wykonana warka z moim chmielem lubelskim :) (brak danych technologicznych słodu oraz chmielu)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Degustacja waracji Wuja tutaj:

http://www.piwo.org/topic/15584-browar-wuja-wania-degustacje/

Piwo choć już z mało wyczuwalnym chmielem ale przypuszczam że połączenie z Simcoe w większej ilośc da bardzo ciekawe efekty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×