Skocz do zawartości
amorph

Butelkowanie a piana na wierzchu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wygląda mój Witbier - 6 dzien chmielenia na zimno. Chmiel Cascade 30g na 19l. BLG z 11,2 do 3. Tydzień burzliwej i 6 dzień cichej. Chciałbym go już butelkować ale nie wiem co z tą pianą. Była na całej powierzchni i dziś wyparzoną łyżką odgarnąłem aby móc pobrać próbkę. W smaku wszystko bardzo fajnie. Uzyte były drożdże Brewferm Blanche.

 

xl_125102440a9c7d1DSCN8221.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piana czasem zalega, tak często jest na drożdżach US-05 (poszukaj na forum są tematy), nie raz tak miałem. Najważniejszy jest pomiar blg, jeżeli się nie zmienia od 3 dni to możesz spokojnie butelkować to piwo. Rozumiem, że cichą zrobiłeś wcześniejszym sposobem w tym samym pojemniku, i dorzuciłeś chmiel na cichą (do wita chmiel na cichą? Chyba American Witbier...) Ewentualnie jak chcesz żeby ci wszystko ładnie na dno opadło, daj wiadro do chłodnego albo wrzuć do lodówki na noc i jutro wszystko ci opadnie ładnie. Obciągnij do drugiego pojemnika nie zasysając piany (tak żeby została) i butelkuj, jeżeli oczywiście poziom cukru się nie zmienia. Zalecam ci też zmienić sposób pomiarów, żeby nie otwierać co chwilę wiadra i zaglądać do środka bo coś złapiesz w końcu i będzie ból, albo w ogóle pominąć pomiary i dłużej fermentować piwo np. 10 dni burzliwej i 10 cichej... wtedy będziesz miał pewność, że ci prawidłowo odfermentuje. A jak wolisz robić częste pomiary to jak masz rurkę to pobieraj przez otwór w pokrywie za pomocą strzykawki i rurki pasującej do niej, zaciągnij trochę i zmierz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To był mój pierwszy pomiar od zadania drożdży, bo też uważam że lepiej nie kusić losu. Fermentacje robiłem w burzliwą robiłem 19' (temp w fermentorze). 2 dni temu przyniosłem do piwnicy gdzie mam cieplej 20' żeby drożdże dojadły. Teraz w fermentorze mam 23'. Przy jakiej temperaturze w fermentorze wszystko powinno opaść? Mam piwnice z 16' i moge fermentor wstawić do bali z wodą i lodem. Wszystko robiłem w jednym fermentorze i może dlatego też tyle tej drożdżowej piany. A na zimno chmielę bo piłem takiego wita z nutą amerykańskiego chmielu i mi posmakował. Jak dziś próbkę spożyłem to naprawde fajne piwko się zapowiada :-).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem tak samo przy tych drożdżach ;) Butelkuj :)

Potwierdzam. Te drożdże po zakończonej fermentacji zostawiają osad na powierzchni o konsystencji naleśnika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem tak samo przy tych drożdżach ;) Butelkuj :)

Potwierdzam. Te drożdże po zakończonej fermentacji zostawiają osad na powierzchni o konsystencji naleśnika.

 

Bardzo obrazowy opis :-). Rzeczywiście wygląda jak masa naleśnikowa albo jak drożdże poł godziny po rehydratacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×