Skocz do zawartości
Wania

Receptura na AIPA

Rekomendowane odpowiedzi

Czas pomyśleć o kolejnych warkach i myślę, że AIPA to jest temat, który chciałbym zrealizować. Widzi mi się w górnych granicach stylu. Brewtarget dla ponizszej receptury wylicza mi 27 litrów 15,6BLG i 70,2IBU. Co panowie sądzą? Coś zmienić, coś poprawić?

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pale ale 4,500 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny 1,000 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński 700,000 g

Carapils Słód 500,000 g

 

Chmiele

 

Simcoe 13,0% 30,000 g - 60,000 min

Chinook 13,0% 30,000 g - 30,000 min

Citra 12,0% 30,000 g - 15,000 min

Cascade 6,0% 30,000 g - 5,000 min

 

Drożdże

 

Safale S-05 Ale Suche 11,000 mL

 

Zacieranie

 

67C - 60'

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasyp jak zasyp. Więcej czy mniej karmelu, lub innego słodu nie ma znaczenia. Liczy się chmiel.

 

Mocne stwierdzenie. Rozumiem, że na te 9 warek, które dotychczas zrobiłeś co najmniej połowa to były AIPA z najróżniejszymi zasypami? Skoro wypowiadasz się tak autorytatywnie na temat zasypu w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja bym się zastanowił, czy chinooka z simco nie zmienić kolejnością.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

zasyp nie tego. Carapils i wiedeń zamienić na jakieś 300g jasnego karmelu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No zasyp trzeba skorygować... Wiedeński bym zostawił sobie do innego piwa, a zasyp zrobił taki:

Strzegom Pale Ale - 5,2 kg

Wyermann Cara Pils - 0,5 kg

Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,3 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Otrzymasz ładny kolorek ciemnozłoty, a w smaku na US-05 wyjdzie trochę ciała i jakiś tam karmel w tle. Co do chmielenia szkoda simcoe na goryczkę tak jak Furio pisze :) lepiej go użyj na aromat bo 2013 jest genialny ja bym dał w zamian Chinooka i na 60 i na 30 minut, resztę chmieli zostawił a Simcoe dał na 0 po wyłączeniu palnika.

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem jeszcz AIPA ale mam w planach. Mam take pytanie zeby nie tworzyc innych tematow. Czy mozna zrobic chmielenie na goryczke przy pomocy np Marynki a dopiero na zimno uzyc amerykanskich chmieli? Skoro gotowanie jest glownie na goryczke to pomyslalem ze moze da sie oszczedzic na tych amerykanskich chmielach. Praktykowal ktos?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem jeszcz AIPA ale mam w planach. Mam take pytanie zeby nie tworzyc innych tematow. Czy mozna zrobic chmielenie na goryczke przy pomocy np Marynki a dopiero na zimno uzyc amerykanskich chmieli? Skoro gotowanie jest glownie na goryczke to pomyslalem ze moze da sie oszczedzic na tych amerykanskich chmielach. Praktykowal ktos?

 

 

Ja od kilku warek daję Iungę na goryczkę. Jest rewelacyjna. Duużo lepsza niż Marynka. Ma bardzo fajną ułożoną goryczkę. Poczytaj o Iundze i pomyśl czy właśnie jej nie dodać...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem jeszcz AIPA ale mam w planach. Mam take pytanie zeby nie tworzyc innych tematow. Czy mozna zrobic chmielenie na goryczke przy pomocy np Marynki a dopiero na zimno uzyc amerykanskich chmieli? Skoro gotowanie jest glownie na goryczke to pomyslalem ze moze da sie oszczedzic na tych amerykanskich chmielach. Praktykowal ktos?

Generalnie dla piw mocno chmielowych przyjęło się, że im później chmielisz tym lepszy aromat uzyskujesz. Ja AIPA zaczynam chmielić (prócz na goryczkę oczywiście) od 10 min. Potem "tona" chmielu na zimno, 70 - 100 g. Warto również zastosować chmielenie Whirpoolowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No zasyp trzeba skorygować... Wiedeński bym zostawił sobie do innego piwa, a zasyp zrobił taki:

Strzegom Pale Ale - 5,2 kg

Strzegom Caramel Pils - 0,5 kg

Strzegom karmelowy ciemny 30 - 0,3 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Otrzymasz ładny kolorek ciemnozłoty, a w smaku na US-05 wyjdzie trochę ciała i jakiś tam karmel w tle. Co do chmielenia szkoda simcoe na goryczkę tak jak Furio pisze :) lepiej go użyj na aromat bo 2013 jest genialny ja bym dał w zamian Chinooka i na 60 i na 30 minut, resztę chmieli zostawił a Simcoe dał na 0 po wyłączeniu palnika.

 

No i to jest konkret :) Właśnie miałem trochę problemu z tym zasypem bo niby taki popularny styl, ale co trafiałem recepturę to inna. Jedni monacha sypią, inni wiedeński, inni tylko trochę karmelu. W końcu zasugerowałem się Saint No More z Ale Browaru ;) Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie ponad 10% karmeli w AIPA to za dużo - AIPA powinna być wytrawnym piwem. 5% jasnego - jak zaproponował tomato - w zupełności wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czego oczekujesz? Tym samym będzie się charakteryzować co piwo na 100% pilzneńskim. Pale Ale to też słód bazowy tu masz definicję http://www.wiki.piwo.org/S%C5%82%C3%B3d_pale_ale

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy mozna zrobic chmielenie na goryczke przy pomocy np Marynki a dopiero na zimno uzyc amerykanskich chmieli? Skoro gotowanie jest glownie na goryczke to pomyslalem ze moze da sie oszczedzic na tych amerykanskich chmielach

 

i tu wkraczają Alfa Kwasy - żeby uzyskać porządne ibu z chmielu około 7%AK musisz go rzucić dwa razy więcej niż 'nowoczesnego' chmielu o wysokiej zawartości AK.

Co za tym idzie gotujesz więcej 'trawy' może to dać nie przyjemne efekty

 

 

Generalnie dla piw mocno chmielowych przyjęło się, że im później chmielisz tym lepszy aromat uzyskujesz. Ja AIPA zaczynam chmielić (prócz na goryczkę oczywiście) od 10 min. Potem "tona" chmielu na zimno, 70 - 100 g. Warto również zastosować chmielenie Whirpoolowe.

Robiłem podobnie w kilu piwach ( nie IPA ) - generalnie nie jestem przekonany czyt to mi daje taki efekt jaki chciałbym uzyskać - ale może to być spowodowane innymi rzeczami ( skład wody, temperatura fermentacji, zacieranie ) . Takie podejście ma zarówno przeciwników jak i zwolenników.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Okej, propozycja Undeath mi podchodzi, ale trochę ją przeskalowałem pod swój sprzęt, żeby wyciągnąć 16blg

 

AIPA 2 - American IPA

================================================================================

Wielkość warki: 27,000 L

Objętość gotowania: 29,839 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność: 88%

Gęstość początkowa: 16,1 P

Gęstość końcowa: 4,2 P

Zawartość alkoholu: 6,4%

Goryczka: 68,8 IBU (Tinseth)

Barwa: 6 SRM (Morey)

 

Słodownia Strzegom - pale ale 6,150 kg

Carapils® 350,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy 30 350,000 g

Słodownia Strzegom - pszeniczny 140,000 g

 

Chmiele

 

Chinook 13,0% 30,000 g Gotowanie 60,000 min

Chinook 13,0% 30,000 g Gotowanie 30,000 min

Citra 12,0% 30,000 g Gotowanie 15,000 min

Cascade 6,0% 30,000 g Gotowanie 5,000 min

Simcoe 13,0% 30,000 g Gotowanie 0,000 s

Edytowane przez Wania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i tu wkraczają Alfa Kwasy - żeby uzyskać porządne ibu z chmielu około 7%AK musisz go rzucić dwa razy więcej niż 'nowoczesnego' chmielu o wysokiej zawartości AK.

 

Co za tym idzie gotujesz więcej 'trawy' może to dać nie przyjemne efekty

 

Kurcze. Kupiłem już Cascade na goryczke i wcale nie ma więcej alfa kwasów niż Marynka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurcze. Kupiłem już Cascade na goryczke i wcale nie ma więcej alfa kwasów niż Marynka.

 

w czasach kiedy nie było chmieli wysoko alfa-kwasowych to używali jakie mieli.

Faktem jest, że wtedy nie robiło się aż tak chmielonych piw i gusta były inne ( niby IPA w bjcp ma IBU do 60 ale co to jest na dzisiejsze warunki - ja w niedziele chmieliłem na ~85 IBU )

 

Jak dasz pół tony chmielu na goryczkę to nie koniecznie uzyskasz to przed czym ostrzegałem - myślę, że do tego 'równania' wchodzi jeszcze wiele zmiennych

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem już Cascade na goryczke i wcale nie ma więcej alfa kwasów niż Marynka.

Napisz w jakie IBU celujesz. Ponadto każda odmiana chmielu daje trochę inny charakter goryczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasyp jak zasyp. Więcej czy mniej karmelu, lub innego słodu nie ma znaczenia. Liczy się chmiel.

 

Mocne stwierdzenie. Rozumiem, że na te 9 warek, które dotychczas zrobiłeś co najmniej połowa to były AIPA z najróżniejszymi zasypami? Skoro wypowiadasz się tak autorytatywnie na temat zasypu w tym stylu.

 

Obiecaj mi że nigdy nie skomentujesz żadnego mojego posta. Po prostu nie trawie twoich komentarzy, więc sobie je daruj.

Był byś tak dobry i się zastosował?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale o co Ci chodzi? Jeśli kategorycznie stwierdzasz, że zasyp w AIPA nie ma znaczenia, to chyba masz z tym stylem doświadczenie i sprawdziłeś to osobiście. No bo przecież nie posądziłbym Cię, że umyślnie, lub nie, chcesz kogoś wprowadzić w błąd pisząc niesprawdzone treści.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale o co Ci chodzi? Jeśli kategorycznie stwierdzasz, że zasyp w AIPA nie ma znaczenia, to chyba masz z tym stylem doświadczenie i sprawdziłeś to osobiście. No bo przecież nie posądziłbym Cię, że umyślnie, lub nie, chcesz kogoś wprowadzić w błąd pisząc niesprawdzone treści.

 

Mało mnie obchodzi twoje zdanie. Po prostu jak zobaczysz w którymś temacie mój post, to udawaj ze go nie widzisz i czytaj następny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie macie coś do siebie to wyjaśnijcie sobie to na PW, zaśmiecacie temat! Niestety RobertJ, Kościak ma rację w tym co napisał, fakt, że przekazał to w trochę chamski sposób i nie wytłumaczył o co chodzi, ale jednak i nie ma co się unosić honorem oraz takie prośby stosować. Zasyp też ma ogromne znaczenie, może na początku wydawać się, że nie ale poszczególne słody kształtują całość bukietu piwa, nawet w takim AIPA chmiel to nie wszystko, bez odpowiedniej kontry słodowej, piwo będzie niedobre i zbyt goryczkowe. Polecam poczytać blog Czesława, mówi co nieco na ten temat: http://www.piwo.org/...7-american-ipa/ resztę związaną z użyciem poszczególnych słodów znajdziesz na forum, dodam że gdyby baza nie miała znaczenia wszystkie piwa trzaskali byśmy tak samo bez przyjemności kombinowania i wszystkie piwa wychodziłyby podobne. Oczywiście ilości 10 gram czy 20 między składnikami w takiej recepturze różnicy nie zrobią, ale tą jednak znacznie trzeba było przebudować. Nie unoście się panowie i napijcie się lepiej piwa miast się kłócić w końcu piwowarstwo ma łączyć, a nie dzielić! :beer: Na przyszłość doradzam pisać dokładnie o co chodzi, bo rzucając półsłówkami i aluzjami pisemnie często nie czuć o co autorowi chodzi, choć miał dobre intencje.

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×