Jump to content
Sign in to follow this  
Marek_M

Kadź zacierno-filtracyjna kilka pytań

Recommended Posts

Witam.

Przejrzałem forum i mam nadzieję, że nie powtórzę pytań, na które odpowiedź już padła. Posiadam keg 50L, ma służyć do czegoś innego, ale postanowiłem go przystosować także do roli kadzi zacierno-filtracyjnej. Posiadać ma płaszcz olejowy, grzanie elektryczne i w przyszłości dojdzie mieszadło. Chciałbym go dostosować także do HERMSa, jeśli się kiedyś zdecyduję na to. Interesują mnie następujące kwestie :

1. W dnie kega chcę zrobić odpływ o średnicy fi 40 mm. Wydaje mi się, że to sporo, ale keg ma mieć inne zastosowania. Poza płaszczem wspawam złącze tri-clamp i za nim dam redukcję na fi 22 mm. Dalej wiadomo zawór itd. Czy to dobry pomysł ?

2. Czy typowy gwint w grzałkach to 1 1/4 '' ?

3. Chciałbym zrobić taki krzyżyk z pręta powiedzmy fi 8-10 mm o wewnętrznej średnicy kega a na to położyć fałszywe dno. Czy może wystarczy zrobić z pręta fi 6 mm ?

4. W związku z punktem 3 w planach mam mieszadło, żeby słód nie zatkał fałszywego dna. Zastanawiam się czy nie dodać dodatkowo pompki, żeby wymusić cyrkulację pod fałszywym dnem ?

5. Sterownik do grzałek jest w produkcji i myślę czy jednego czujnika nie wmontować w płaszcz, żeby mierzył temperaturę oleju a drugi temperaturę zacieru. Dlatego mam pytanie czy ktoś się orientuje jaka różnica temperatur powinna być utrzymana, aby zacier miał odpowiednią temperaturę ? Na przykład zacier, żeby utrzymywał temperaturę 65 stopni to olej powinien mieć przykładowo 75 stopni.

 

Poniżej jest taki prosty schemat tej kadzi. Na razie to chyba wszystko co chciałbym wiedzieć.

 

Pozdrawiam

post-9501-0-49637700-1407692209_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.