Skocz do zawartości
Lili

Pierwszy starter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuje uwarzyć piwko na drożdżach płynnych ( wyeast activator weihenstephan weizen) z uwagi na ograniczony czas mam pytanie czy mając w planie wykonanie statera po aktywacji muszę czekać aż paczuszka napęcznieje na maksa???( ok 3 dni bo od daty produkcji jest 3 miesiące) i na ile przed warzeniem najlepiej wykonać starter 24/48 godzin ??? Pozdrawiam LILI

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to zależy jak duża ma być warka i jak duży starter potrzebujesz. Ja zrobił bym starter z 2-3dni wcześniej i wstawił do lodówki, żeby drożdże opadły i spokojnie zadać same drożdże bez płynu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym poczekał, aż saszetka napęcznieje, ale jeżeli minęły dopiero 3 miesiące od daty produkcji, to myślę, że może napęcznieć szybciej, niż w trzy dni. Ostatnio robię startery tak, że zadaje drożdże z napęczniałej saszetki do brzeczki około 6°Blg, a następnie zadaje całość do docelowej brzeczki z pominięciem lodówki.

Edytowane przez olo333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jakie piwo masz w planie, ale jeśli zwykłe pszeniczne, to nie jestem przekonany o celowości robienia startera. Akurat w tym przypadku ewentualny underpitching ma dobre skutki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze jedno pytanie kontrolnie jak aktywujemy drożdżaki to paczuszkę do napuchnięcia pozostawiamy w tem. pokojowej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I pojawiło się jeszcze jedno pytanie :) zwykle wychodzi mi jakieś 18 litrów brzeczki czy w takim razie starter powinien być odpowiednio mniejszy ? ( przy założeniu że 1 L starczy na warkę 20 L 12 blg) ważyć będę waizena 13 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie rób startera. Wyeasty na gwarancji dadzą Ci w tym piwie stopę nastawu przekraczającą 0,4 mln komórek/°P/cm3. Piwo wyjdzie estrowe ale takie powinno wyjść. Na starterze, wbrew pozorom, może być gorsze (mniej bananowe).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jednak starter został zrobiony wczoraj rano tyle tylko że mieszany ręcznie a nie na mieszadle bo niestety nie zdążyło przyjść na czas, dzisiaj po niespełna 24 h drożdże opadły na dno a płyn zaczął się klarować od góry czy to oznacza że to już koniec jego pracy, czy jest to efektem nie zbyt częstego potrząsania w nocy? z góry dziękuje za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×