Jump to content
Lili

Pierwszy starter

Recommended Posts

Witam planuje uwarzyć piwko na drożdżach płynnych ( wyeast activator weihenstephan weizen) z uwagi na ograniczony czas mam pytanie czy mając w planie wykonanie statera po aktywacji muszę czekać aż paczuszka napęcznieje na maksa???( ok 3 dni bo od daty produkcji jest 3 miesiące) i na ile przed warzeniem najlepiej wykonać starter 24/48 godzin ??? Pozdrawiam LILI

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zależy jak duża ma być warka i jak duży starter potrzebujesz. Ja zrobił bym starter z 2-3dni wcześniej i wstawił do lodówki, żeby drożdże opadły i spokojnie zadać same drożdże bez płynu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym poczekał, aż saszetka napęcznieje, ale jeżeli minęły dopiero 3 miesiące od daty produkcji, to myślę, że może napęcznieć szybciej, niż w trzy dni. Ostatnio robię startery tak, że zadaje drożdże z napęczniałej saszetki do brzeczki około 6°Blg, a następnie zadaje całość do docelowej brzeczki z pominięciem lodówki.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jakie piwo masz w planie, ale jeśli zwykłe pszeniczne, to nie jestem przekonany o celowości robienia startera. Akurat w tym przypadku ewentualny underpitching ma dobre skutki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeszcze jedno pytanie kontrolnie jak aktywujemy drożdżaki to paczuszkę do napuchnięcia pozostawiamy w tem. pokojowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I pojawiło się jeszcze jedno pytanie :) zwykle wychodzi mi jakieś 18 litrów brzeczki czy w takim razie starter powinien być odpowiednio mniejszy ? ( przy założeniu że 1 L starczy na warkę 20 L 12 blg) ważyć będę waizena 13 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rób startera. Wyeasty na gwarancji dadzą Ci w tym piwie stopę nastawu przekraczającą 0,4 mln komórek/°P/cm3. Piwo wyjdzie estrowe ale takie powinno wyjść. Na starterze, wbrew pozorom, może być gorsze (mniej bananowe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak starter został zrobiony wczoraj rano tyle tylko że mieszany ręcznie a nie na mieszadle bo niestety nie zdążyło przyjść na czas, dzisiaj po niespełna 24 h drożdże opadły na dno a płyn zaczął się klarować od góry czy to oznacza że to już koniec jego pracy, czy jest to efektem nie zbyt częstego potrząsania w nocy? z góry dziękuje za podpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.