Jump to content
Patryk

Woda do piwa

Recommended Posts

Na osiedlu, kilka kroków od mieszkania mam studnię z darmowym dostępem do wody. (Swoją drogą czy jest to też powszechne w innych miastach?)

 

Trochę mnie jednak martwi, głównie zawartość wapnia. Jak wy uważacie, nada się, nie będzie większych problemów?

 

Parametry w odnośniku:

post-9239-0-51349100-1407589654_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do prawidłowej pracy enzymów podczas zacierania, a później dla pracy drożdży poziom jonów wapnia powinien być co najmniej na poziomie 50 mg/l (lub ppm to jednostki porównywalne).

 

post-5016-0-80632000-1407591962_thumb.jpg

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co, jeśli te warunki nie będą spełnione? Jeśli właśnie z tej studni wody użyć? Makaron bawi się w uzdatnianie wody, może potrafi to wyjaśnić.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie będzie. Piwo też wyjdzie tylko może mniej przewidywalne. Wszystko zależy jaki styl chcesz uwarzyć na danej wodzie.

 

Wg mnie uzdatnianie wody ma największy sens wtedy, jak mamy wodę z RO - od samego początku kształtujemy jej charakterystykę pod dany styl piwa. Od 3 warek tak robię i póki co zauważyłem zdecydowaną poprawę odkąd przeszedłem na RO. Oczywiście nie neguję jej korekty w przypadku, jak znamy w miarę dokładny jej skład. Jedyny minus używania wody np. z kranu albo takiej, jak pokazał Patryk jest to, że jeżeli czegoś jest za dużo np. chlorków to nie za bardzo można to obniżyć. Można np. zniwelować ich wpływ podnosząc siarczany, ale są pewne granice, których przekraczać się nie powinno.

Edited by lukaszr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej jak wykonasz dwa piwa. Jedno ciemne np stout itp a drugie jasne. Jak masz możliwość zrobić pomiary to zrób. Pobieram wodę ze źródła w lesie i mogę wykonywać tylko jasne piwa. Nie modyfikuję wody, zero chemii :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zero chemii

Jony związków zawartych natywnie w wodzie, np. wypisane na tej tablicy powyżej to też chemia przecież. GB... na twoim miejscu H2O też bym nie uzywał, toż to przecie chemia! Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie modyfikuję wody, zero chemii :)

 

Modyfikacja piwa to nie jest dodawanie "chemii" (w tym negatywnym znaczeniu) tylko w niewielkiej ilości jej korekta solami mineralnymi, które również są normalnie zawarte w wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, wszędzie jest chemia. U mnie na wodzie z lasu czarne piwa wychodziły paskudne, trzy razy i koniec. Mam wodę bez kamienia i jasne piwa są dobre, takie tylko warzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie się chłodzi Pale Ale zrobiony na tej wodzie, to może nawet się udać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do prawidłowej pracy enzymów podczas zacierania, a później dla pracy drożdży poziom jonów wapnia powinien być co najmniej na poziomie 50 mg/l (lub ppm to jednostki porównywalne).

W Pilznie chyba tego nie czytali (i dobrze). Tam woda ma 7ppm Ca++ ;)

Woda z tego ujęcia ma około 8°n czyli jest na granicy miękka-średnio twarda. IMO nadaje się do do każdego piwa i daje szerokie pole do popisu przy modyfikacji składu pod konkretne style.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, wszędzie jest chemia. U mnie na wodzie z lasu czarne piwa wychodziły paskudne, trzy razy i koniec. Mam wodę bez kamienia i jasne piwa są dobre, takie tylko warzę.

Dziwne, bo u mnie woda twarda jak pieron, a mieszkamy chyba stosunkowo blisko siebie :) Mówię oczywiście o wodzie z kranu, która jest bardzo dobrej jakości (zarówno z ujęcia Kielce Białogon jak i Zagnańsk).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołącze się do pytania ponieważ mam podstawowe badania wody przeprowadzone za przysłowiowe piwko i pytanie co o niej powiecie. Dodam że pytanie kieruje do osób które wiedzą jak patrzeć na te wyniki.

 

Moje wyniki [norma]

1.Temperatura 14,7°C [do 30°C]

2.Odczyn pH 8,09 [6,5-9,0]

3.Mangan 0,13mg/l [0,05mg/l]

4.Żelazo 0,065mg/l [0,200mg/l]

5.Amoniak 0,16mg/l [0,50mg/l]

6.Azotany 2,21mg/l [50,0mg/l]

7.Azotyny 0,01mg/l [0,50mg/l]

8.Chlorki 6,00mg/l [250,0mg/l]

9.Mętność 1 NTU [1 NTU]

10.Barwa 2,8mg/l [15,0mg/l]

11.Twardość 57,2mg/l [60-500mg/l]

Share this post


Link to post
Share on other sites

ThoriN, mieszkam w WJ. Wodę pobieram z Cedzyny, źródło w lesie. Pasek pokazał 12 jednostek, brak wapiennego osadu. Na Źródłowej w mieszkaniu jest woda twarda, osadu mnóstwo, do picia przywożę źródlaną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołącze się do pytania ponieważ mam podstawowe badania wody przeprowadzone za przysłowiowe piwko i pytanie co o niej powiecie.

Bardzo miękka woda ale brak: wapnia, siarczanów, wodorowęglanów (lub zasadowości resztkowej itp).

Share this post


Link to post
Share on other sites

ThoriN, mieszkam w WJ. Wodę pobieram z Cedzyny, źródło w lesie. Pasek pokazał 12 jednostek, brak wapiennego osadu. Na Źródłowej w mieszkaniu jest woda twarda, osadu mnóstwo, do picia przywożę źródlaną.

Hmm to by się zgadzało - mieszkam niedaleko od ul. Źródłowej - praktycznie to samo osiedle. A nie myślałeś o używaniu tej twardej wody z mieszkania do ciemnych piwek? Z tego co wiem, to nadaje się dosyć dobrze. No i zawsze jest jeszcze trzecia opcja - pomieszać jedną i drugą - może się okazać, że wyjdzie coś, co będzie miało bardzo dobre parametry :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze dostęp do drugiej studni, położonej trochę dalej. Co byście mi o niej powiedzieli w odniesieniu do tej pierwszej? Lepsza, gorsza, może zastosować jakąś mieszankę?

post-9239-0-75715600-1412030187_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.