Skocz do zawartości
amorph

Czy mogę fermentować w takich wiadrach?

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że fermentory są drogie zastanawiam się nad wykorzystaniem innych wiader plastikowych. Mam na prykład do dyspozycji takie wiadra prosto z hurtowni budowlanej. Były w nich saszetki z jakimś wzmacniaczem zaprawy czy coś, czyli nie miały kontaktu z żadną szkodliwą substancją. Robiły za pudełka zbiorcze. Czy ktoś z Was używa wiader innych niż te ze sklepów dla piwowarów? Czy lepiej płacić 20-30pln za "fermentor"?

 

Na spodzie wiadra jest symbol trójkąta ze strzałek a pod nim PP. Jest też symbol kieliszka i widelca. Opakowania są 20l ze szczelnymi pokrywami.

 

xl_1250242963935baimage.jpgxl_1250243a3dd5b8eimage2.jpg

Edytowane przez amorph

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie niczym się nie różnią poza tym że moge je mieć za darmo zamiast płacić. Może jest na forum ktoś z branży opakowań czy surowców plastikowych i się wypowie? Tak jak napisałem te opakowania nie miały kontaktu z żadnymi substancjami. Były w nich inne szczelne opakowania. Wiadra nie mają żadnego zapachu, są świeżo otwarte, zawartość została wyjęta i trafiły do mnie. Oznaczenia które rozszyfrowałem mówią: "PP - Polipropylen wielokrotnego użytku jest często spotykany jako opakowanie do żywności. Razem z tworzywem nr 2 (HDPE ) uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików"; "Znak oznaczający, że opakowanie lub naczynie z tworzywa sztucznego może mieć kontakt z żywnością: graficzny symbol kieliszka i widelca".

Edytowane przez amorph

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro jest kieliszek i widelec to chyba nie ma przeciwwskazań, bo sam będę używał 15 litrowych budowlanych niedługo, co prawda moje będą nowe z Tesco, ale jeżeli uważasz, że są czyste - spróbuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Są nowe. Przyjechała paleta i kuzyn pracujący w składzie przy mnie rozpakował, otworzył wiaderko, wysypał saszetki i zabrałem. To duże na zdjęciu jest fajniejsze bo ma 33 litry ale to są wiadra do rozrabiania kleju i przychodzą bez pokrywek. W tych 20 litrowych efektywnie mogę wykorzystać 15 litrów tylko ale bedzie motywacja żeby zwiekszyć warke do 30 litrów :-).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Amorph, zawsze możesz gotować 30 litrów a fermentować w tych dwóch 20 litrowych po 15 litrów w każdym. To też jakieś rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak to fermentory są drogie ?? 23 zł to drogo??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ale skoro mam za darmo to po co mam wydawać nawet te 23pln? Warzenie piwa w domu to nie jest tania sprawa. Może zrobię sobie za 2pln piwo, któro w sklepie kosztuje 7-8pln ale 40% rozdam znajomym :-P. Trzeba ciąć koszty tam gdzie się da.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

drogo to będziesz miał jak dobrze tych wiader nie zdezynfekujesz i ci kwachy wyjdą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za miłe słowa ale niby po czym mam je dezynfekować? Zrobię tak jak zwykle bo wiadra są nowe i nie miały kontaktu z niczym co moglyny wpierdalac bakterie czy drozdze. Czepiasz sie bo zazdroscisz ze musisz placic za wiadro 23 pln :-P. Nie interesuje Cie temat to po co sie tu pakujesz i psujesz atmosfere?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz ich używać. Jak masz dostęp za free podziel się lokalnie, zrobisz dobry uczynek ;)

 

Nie widzę problemu. Gdyby ktoś miał ochotę na takie wiaderko to pewnie za jakiś czas będę miał możliwość wziąć znowu i na pewno skorzystam. A na pewno wszystkich nie wykorzystam. Zainteresowanych prosze o kontakt na priv.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście polecam dogadać się np. z jakąś piekarnią, marmolady czy sery do drożdżówek są pakowane do wiader mieszczących 25kg (21-22 litry wchodzi na spokojnie) atest na żywność mają same w sobie. Ja już mam za sobą 6 warek w takich wiadrach i brak problemów a one i tak lądują w śmietniku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używam po pożywkach dla pszczół, miodzie, 5~7zł,spoko. Te z tematu jak są czyste to ok, szpeci je tylko nadruk :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szpeci nie szpeci, ważne żeby piwo było dobre. Nie planuję wycieczek po moim domowym browarze więc nadruki mi nie przeszkadzaja :-). Co do piekarni to dzięki za cynk. Wujek kumpla ma piekarnie więc pewnie nie będzie z tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do wiader plastikowych, to nadaje się każde z atestem do spożywki (czyli symbol noża i widelca). No, chyba że było w nich coś śmierdzącego wcześniej ;) Ktoś na forum używał kiedyś chyba nawet po śledziach i było ok :D Ja kupowałem wiadra 33l po jakimś kleju spożywczym, chyba do etykiet, po 5zł/sztuka i nie miałem najmniejszych problemów z infekcjami ani obcymi zapachami w piwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze kilkanaście warek opędzałem na 3 fermentatorach (i wciąż mi służą), więc efektywne cięcie kosztów to śrutownik i zakupy większych ilości słodów prosto od producenta, chemia z allegro, grupowe zamówienia etc. a nie 25PLN na jednym wiadrze. Jak chcesz poczytać dokładnie na winoorgu masz temat o fermentacji w butlach 18,9L po wodzie Eden i podobnych - jeśli dobrze pamiętam "nóż i widelec" w przypadku alkoholu nie wystarczy a interesujące Cie oznaczenie to PP-5. Owszem - są ludzie którzy w nich fermentują i sobie chwalą, ja natomiast wyceniam swoje zdrowie

 

40% rozdam znajomym :-P. Trzeba ciąć koszty tam gdzie się da.

 

i zdrowie osób obdarowanych trochę wyżej niż 25PLN.

Edytowane przez jaras

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisałem w pierwszym poście że wiadra mają oznaczenia "PP-5" a poza tym "Kieliszek i widelec". Kieliszek nie nóż. Dla mnie temat jest zamknięty. Jutro będę miał jeszcze wiadra po marmoladach z piekarni.

 

@Jaras daruj sobie teksty z pisaniem o zdrowiu bo tylko się ośmieszasz. Jeśli są oznaczenia to wszystko jedno czy kupisz wiadro za 50, 25 czy weźmiesz sobie za darmo. Ciemny lud zapłaci tak jak za tzw żywność ekologiczną.

 

Niektórzy nie czytają ze zrozumieniem i od razu głoszą swoje mądrości żeby zabłysnąć...

Edytowane przez amorph

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisałeś w pierwszym poście że ma oznaczenie PP i nie będąc pewnym czy to to samo co PP-5 odesłałem Cię do konkretnego miejsca w internetach żebyś sobie sprawdził, jeśli Cię to tak bardzo interesuje. Co do zdrowia to jeśli Cię to tak strasznie ubodło to może jest coś na rzeczy. I tak, przyznaję, masz rację - kieliszek i widelec.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×