Skocz do zawartości
mutombo

Płatki owsiane a słód pszeniczny - pienistość piwa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam w planach uwarzenie milk stouta i wielu recepturach spotkałem się z dodawaniem zarówno płatków owsianych jak i słodu pszenicznego.

Stąd moje pytania - jeśli każdy z tych składników wpływa na poprawę pienistości piwa, to dlaczego w recepturach często występują obydwa? Czy zwięsza to efekt? Czy nie wystarczyłby jeden składnik? Który z nich lepiej wpływa na pienistość?

Z góry dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Płatki owsiane dodawane są na kremistość, pszeniczny np. na pienistość. Zbyt duża ilość owsa raczej zabija pianę.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...