Skocz do zawartości
mutombo

Płatki owsiane a słód pszeniczny - pienistość piwa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam w planach uwarzenie milk stouta i wielu recepturach spotkałem się z dodawaniem zarówno płatków owsianych jak i słodu pszenicznego.

Stąd moje pytania - jeśli każdy z tych składników wpływa na poprawę pienistości piwa, to dlaczego w recepturach często występują obydwa? Czy zwięsza to efekt? Czy nie wystarczyłby jeden składnik? Który z nich lepiej wpływa na pienistość?

Z góry dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Płatki owsiane dodawane są na kremistość, pszeniczny np. na pienistość. Zbyt duża ilość owsa raczej zabija pianę.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×