Jump to content
Tom Kos

chłodnica z podwójnym zwojem

Recommended Posts

Ponieważ jestem mocno niezadowolony z efektów pracy mojej chłodnicy( zrobiona z 10m miedzianej rurki fi10mm) chciałbym zrobić chłodnicę z 20m takiej samej rurki. Tyle że skręcić ją tak aby miała dwa zwoje większy i mniejszy. Zimna woda będzie płynęła od góry przez większą spiralę, po czym wróci na szczyt spirali mniejszej i dopiero wypłynie.

 

Czy taka konstrukcja wg was ma sens? Wielkim plusem jest jej prostota. Bo myślałem, żeby moze do mojej dokupić więcej rurek i zrobić tak jakby dwie oddzielne chłodnice, jedna w drugiej z oddzielnym zasilaniem zimną wodą. Ale to już troszkę więcej kombinowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej zrobić sobie chłodnicę z rurki karbowanej - na tej samej długości większa powierzchnia chłodząca co za tym idzie szybsze chłodzenie. Miedź bym porzucił. Chłodnicę którą masz na pewno można odsprzedać, wśród braci piwowarskiej na pewno będą chętni.

 

Poza tym mycie takiej "podwójnej" spirali 20m musi być udręką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karbowaną też myje się "nie leciutko" ale bez większych ceregieli. Dziś gdybym brał jeszcze raz karbowaną to brałbym więcej metrów(na więcej zwoi) a mniejszej średnicy niź mam(np 8 zamiast 12)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest arczi_901

Mam taką samą chłodnicę jak kolega Dawid i wyniki podobne także zamiast kombinować z miedzią polecam zakup karbowanej.

Zamawiałem z tej strony>>> karbowane.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rura jest elastyczna, ale jak raz zwiniesz to lepiej ją spiąć. Ja spinałem drutem do spawania nierdzewki, nie łatwa sprawa. Mycie ogranicza się do opłukania i przeszorowania szczotą do garów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak w ogóle to czy kolejne metry rurki coś dadzą? Skoro w powiedzmy chłodnicy 10 metrowej woda wypływa gorąca to w powiedzmy 15 metrowej ta woda po przepłynięciu 10 metrów też już będzie gorąca i kolejne 5 metrów które zostały wodzie do przepłyniecia nic nie daje bo już nie chłodzi. Wydaje mi się że wystarczy zwiększyć przepływ tak żeby wypływała jak najchłodniejsza woda wtedy wiadomo że chłodzenie odbywa się na całej długości chłodnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko wtedy będzie mi szło pewnie ze 200l wody dlatego szukam bardziej wydajnej metody. I z tego co pamiętam, nawet przy maksymalnym przepływie jaki wytrzymuje moja chłodnica, na początku woda i tak jest gorąca.

Edited by Tom Kos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Długość i ilość zwoi dobierałem tak żeby chłodnica w mojej przeciętnej warce nie wystawała niepotrzebnie ponad lustro brzeczki, więc ilość metrów i ilość zwoi, ich ułożenie to indywidualna sprawa. Jeśli wyszło by 15m przy odpowiednim skręceniu to tylko lepiej bo zwiększamy powierzchnię wymiany(pod warunkiem że wszystkie zwoje mają kontakt z brzeczką). Ot taką mam co do tego koncepcję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mialem kupować miedzianą ale po forum poszukałem i kupiłem karbowaną nierdzewkę, i mogę powiedzieć że jestem zadowolony jak dobrze pamiętam kupiłem 12m, całość nawinięte 12 razy. Karbowaną mam 13mm zewnętrzna, nie chciałem większej. Jedynie co miałem problem to z połaczeniem aby nie kapało. Jednak dzisiaj rozrobiłem klej epoxydowy i złączke zakleiłem na stałe. Obecnie u mnie wystają 3 zwoje ponad lustro ale będzie lekko rozszerzona aby schowała się cała. Poniżej podam jak spada temperatura.

 

14:02 - 95°C

14:04 - 80°C

14:05 - 70°C

14:08 - 50°C

14:10 - 40°C

14:14 - 30°C

14:19 - 21°C

17minut z 95°C -> 21°C

 

14:40 - 98°C

15:00 - 21°C

20minut z 98°C -> 21°C

 

20:07 - 95°C

20:08 - 80°C

20:14 - 40°C

20:17 - 30°C

20:27 - 20°C

20minut z 95°C -> 20°C

 

Ostatnio przy 3 zwojach nie zanurzonych bo zmieniłem garnek i przy temperaturze wody 21,5°C zeszło z 98°C do 22°C w 30min.

 

Co jest ważne że na początku ma być odkręcona na maks woda aby szybko odebrać ciepło, jednak później po okolo 10minutach dobrze zmniejszyć jest przepływ wody o połowe ponieważ brzeczka nie będzie oddawać już tak szybko ciepła. Oraz dodatkowo mieszać jak mieszamy szybciej się schładza może to być nawet 5-10min.

 

Co do mycia nie ma z tym problemu, wystarczy zaraz po gotowaniu wrzucić do wanny i umyć pod bierzącą wodą, chmiel ładnie odchodzi, jeżeli są uparte to szczotką lekko i wszystko schodzi bardzo ładnie. Co jakiś czas można całość dobrze umyć myjką ciśnieniową.

 

Co podłączenia to zależy czy do kranu czy do bateri prysznicowej, ja mam tak zrobione że wykręcam wąż prysznicowy i w jego miejsce wkręcam węże od chłodnicy bo zrobiłem sobie na 1/2" przyłącza, a gdy do kranu to mam perlator taki przerobiony aby można było zamontować w/w węże elastyczne. Jak całość zrobie jak należy postaram się umieścić w blogu.

Edited by alawrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest chłodnica zrobiona dla kolegi, zwinięta z 25 mb rury miedzianej fi 12. Zaprojektowana do gara emaliowanego 50l. Zdecydowanie przesadzona w sensie ilości i średnicy rury, więc kosztowna. Prototyp wyglądał identycznie, ale zrobiony był z ok. 20 metrów rury fi 8 - standardową domową warkę (20l) chłodzi w kilkanaście minut do ok. 19-20 stopni, zużywając do tego nie więcej niż 50l wody z kranu. Całość polutowana do profili wygiętych z płaskowników miedzianych, na końcach szybkozłączki do podpięcia węży, do dziś go używam. Polecam ten wariant, jak ktoś ma "smykałkę" to za dwa popołudnia chłodnicę można wygiąć i polutować :D

post-6379-0-17889200-1408875065_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystko pięknie ładnie tylko porównując która chłodzi lepiej napiszcie jaka jest temperatura wody zimnej w kranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybkie pytanie. Co będzie szybsze jeżeli chodzi o czas chłodzenia i oszczędniejsze jeżeli chodzi o zużycie wody?

Chłodnica z 18 m gładkiej rurki stalowej fi 8 czy chłodnica z rurki karbowanej o długości 7-8 m dn12 lub dn 16.

 

Oczywiście rurka karbowana jako taka wydaje się lepsza, ale czy dodatkowe 10 m rurki gładkiej da radę zniwelować przewagę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdybym miał jeszcze raz robić chłodnicę, to zrobiłbym 2x5m, zasilane równolegle. Czyli tak jakby dwie chłodnice. Kwestia zwinięcia to osobny temat, albo jedna-nad-drugą, albo zwój zewnętrzny i wewnętrzny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy ok 12m karbowanej fi 8mm na początku schładzania wylatuje gorąca woda, a to oznacza,

że chłodnica w pewnym momencie traci swoją sprawność.

Rozwiązaniem może być zwiększenie prędkości przepływu wody,

ale brak mi odpowiedniego ciśnienia (u mnie jest max 5atm na hydroforze, w łazience pewnie mniej).

 

W takiej sytuacji zastanawiam się nad sensem robienia tak długiej chłodnicy.

Chyba lepszym rozwiązaniem było by zrobienie dwóch krótszych chłodnic działających równolegle.

Taka chłodnica miała by taką samą powierzchnię, ale większą sprawność.

Dodatkowo dwie rury obok siebie to mniejszy opór dla wody, więc można by ją szybciej przepuścić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie o to mi chodzi :beer: U mnie problem przy zwiększeniu przepływu to zaciski - wężyki zaciśnięte na króćcach opaskami nie trzymają ciśnienia wodociągu. Ale takie wężyki to max. wygody w szybkim przyłączeniu/odłączeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam rurkę karbowną z DN10/13 i mogłem dać troszkę grubszą ale jest jaka jest, u mnie cały czas ciekło na zaciskach, to zrobiłem tak że wsadziłem gwint i zalałem klejem teraz trzyma jak należy.

Co do szybkości przepływu to może nie szybkość a temperatura wody bardziej załatwi sprawę, ja mam zakupioną zezową pompę którą wkładam do wody która była w zamrażarce około 3-4 godziny, po tym czasie przelewam do miski wkładam pompę i jazda. Czas chłodzenia sprawdziłem obecnie tylko raz i było około 15min ale chce zejść do około 10min jak nie poniżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...