Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Wysładzanie

Recommended Posts

Wysłuchałem właśnie audycji o wysładzaniu:

 

http://thebrewingnetwork.com/shows/540

 

i widzę, że spece w USA podchodzą do tego ze sporą dezynwolturą w porówaniu do nas.

 

Po pierwsze nie ma u nich etapu czekania na ułożenie się złoża. Po zacieraniu od razu zaczynają filtrować, wracając tylko kilka litrów brzeczki (vorlauf).

Poza tym nie przejmują się wodą - wysładzają po prostu ciepłą woda z kranu, nawet bez zakwaszania.

Filtracja jest szybka, 30-40 minut to uważają za długą filtrację, kran należy otworzyć mocno, aby tylko złoże się za bardzo nie skompaktowało, bo filtracja utknie.

Za najlepsze urządzenie do wysładzania uważa się false bottom.

Najczęściej jest stosowania batch sparge, choć filtracja ciągła daje lepszą wydajność.

Za to zalecają kończyć dość wcześnie, przy ok.3 Blg. Są podobno badania, że przy 4 Blg zaczyna gwałtownie rosnąć zawartość tanin, silikatów (?).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wysłuchałem właśnie audycji o wysładzaniu:

 

http://thebrewingnetwork.com/shows/540

 

i widzę, że spece w USA podchodzą do tego ze sporą dezynwolturą w porówaniu do nas.

 

Po pierwsze nie ma u nich etapu czekania na ułożenie się złoża. Po zacieraniu od razu zaczynają filtrować, wracając tylko kilka litrów brzeczki (vorlauf).

Poza tym nie przejmują się wodą - wysładzają po prostu ciepłą woda z kranu, nawet bez zakwaszania.

Filtracja jest szybka, 30-40 minut to uważają za długą filtrację, kran należy otworzyć mocno, aby tylko złoże się za bardzo nie skompaktowało, bo filtracja utknie.

:) No to ja od zawsze wysładzałem po Amerykańsku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też tak robię, a nawet zawracam tylko z litr, dalej leci klarowne.

Jedynie z wodą utrzymuję te 78°C (z grubsza).

Filtrator miedziany.

 

Cała zabawa ze złożem to chyba przeżytek słabych metod filtracji (kadź filtracyjna).

 

Aha i jeszcze bełtam w młócie bezczelnie, choć delikatnie.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadź filtracyjna to nie przeżytek. Jest używana w browarze Zamkowym w Cieszynie. Działa rewelacyjnie.

Jk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kadź filtracyjna to nie przeżytek. Jest używana w browarze Zamkowym w Cieszynie. Działa rewelacyjnie.

Jk

Mówisz o filtracji Koźlaka? Cztery godziny to chyba żadna rewelacja.

Tak, wiem. Wysoki ekstrakt, duża lepkość, brak cukru - więcej białka :) itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kadź filtracyjna to nie przeżytek. Jest używana w browarze Zamkowym w Cieszynie. Działa rewelacyjnie.

Jk

Nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych. :) Whirpool też się w browarze przemysłowym przydaje, a my jakoś się bez niego obchodzimy. I nie wyjeżdżajcie mi tu zamieszaniem łychą brzeczki. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whirpool jest również w Cieszynie i się przydaje. Ja w domu nie mam i nie żałuję. Doskonale bez tego daję radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.