Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 57 Półciemne

08.12.10

 

Pilzneński 4,8

Karmelowy jasny Strzegom 0,3

Carapils 0,2

 

52° 15'

62° 30'

71° 40'

76 - filtracja

 

Gotowanie 75'

Marynka 25g w 1'

Lubelski 25g w 65'

 

24 l 12,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

Drożdże bardzo szybko zaczęły fermentować, po 3-4 godzinach była już piana na kilka cm.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 58 Przyklasztorne Jasne

10.12.10

 

Pilzneński 4,8

Carapils 0,2

 

51° 15'

61° 10'

72° 45'

76 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 15g w 1'

Lubelski 15g w 50'

Kolendra 6g w 55'

 

24 l 12,0°Blg, gęstwa 3787 THG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 59 Lager

22.12.10

 

Pilzneński 4,8

Carapils 0,2

 

51° 10'

61° 30'

72° 30'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 25g w 60'

 

24 l 12,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 60 Full

04.01.11

 

Pilzneński 4,8

Carapils 0,15

 

62° 10'

72° 50'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 30g w 60'

 

23,5 l 12,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

 

Przy przelewaniu na f. cichą planowane dodanie 1/3 tabletki Hop Aroma

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 61 Tmave

12.01.11

 

Pilzneński 3,2

Monachijski 1,5

Karmelowy jasny Strzegom 0,6

Carared 0,2

Carafa II 0,1

 

62° 10'

71° 45'

dodanie namoczonego Carafa

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 10g w 1'

Lubelski 20g w 1'

 

23,0 l 12,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 62 Półciemne

21.01.11

 

Pilzneński 2,5

Monachijski 1,8

Karmelowy jasny Strzegom 0,2

Carapils 0,2

 

51° 10'

61° 30'

72° 40'

77° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 20g w 1'

Lubelski 10g w 45'

Marynka 14g w 45'

 

22,5 l 12,0°Blg, drożdże W 34/70 (trochę przeterminowane, czekały jako awaryjne - i doczekały się takiej sytuacji właśnie dzisiaj. Zobaczymy czy ruszą)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 63 Koźlak

28.01.11

 

Pilzneński 3,0

Monachijski 1,9

Melanoidowy 0,5

Karmelowy jasny Strzegom 0,5

Craaroma 0,2

Carafa II 0,05

 

63° 30'

72° 45'

76° - filtracja

 

Gotowanie 75'

Marynka 30g w 15'

Lubelski 25g w 55'

 

21,5 l 16,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 64 Pils

09.02.11

 

Pilzneński 4,5

Carapils 0,3

 

51° 5'

63° 35'

72° 30'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 40g w 1'

Saaz 40g w 60'

 

23 l 12,0°Blg, 2278 Czech Pils, starter (dzięki Zibi)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 65 Czeski Koziołek

19.02.11

 

Pilzneński 4,5

Monachijski 1,2

Karmelowy Jasny Strzegom 0,2

Carared 0,2

 

62° 10'

71° 60'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka szysz. 35g w 1'

Saaz gran. 30g w 65'

 

23 l 16,0°Blg, gęstwa 2278 Czech Pils

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 66 Full

02.03.11

 

Pilzneński 3,6

Monachijski 0,7

Carapisl 0,3

 

62° 10'

71° 40'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka szysz. 40g w 1'

Saaz gran. 30g w 65'

 

23,5 l 12,5°Blg, gęstwa 2278 Czech Pils

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 68 Full Przyciemniany

06.04.11

 

Pilzneński 4,4

Karmelowy Jasny 0,3

 

62° 10'

71° 45'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 35g w 1'

Lubelski 30g w 60'

 

23 l 11,5°Blg, gęstwa 2278 Czech Pils

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 69 Przyciemniane

14.04.11

 

Pilzneński 2,4

Monachijski 2,0

Carared 0,3

Karmelowy Jasny 0,2

 

52° 5'

62° 15'

72° 40'

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 20g w 45'

Lubelski 20g w 65'

 

24 l 11,5°Blg, starter 2206 Bavarian L.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#69 wczoraj przelane na cichą. Gęstwy zebrane trochę ponad pół słoika 0,5 l

Dzisiaj, po otwarciu lodówki miły, ale niespodziewany zapach piwa... ? Szybko zlokalizowane źródło - słoik po gęstwie rozerwany na kawałki, lodówka upaprana drożdżami. Zabawy w czyszczenie na dobrą chwilkę :) i jeszcze poszła cała gęstwa Bavarianów 1 zbioru. Dobrze, że zostały jeszcze na skosach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielokrotnie zostawiałem szczelnie zakręcone, efektem były tylko syknięcia przy otwieraniu... ale jak widać do czasu :) . Kolejna nauczka, dobrze, że skończyło się tylko na bałaganie i stracie drożdży.

Piwa nad gęstwą zostawiam mało, także niewiele jest do zlewania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 71 Witbier (po)wrocławski

12.05.11

Przepis (z niewielkimi zmianami) otrzymany od Szop007 - dzięki!

 

Pilzneński 2,5

Pszenica 2,5

Zakwaszający 0,1

Płatki owsiane 0,2

 

52° 10'

68° 50'

72° 30'

77° - filtracja

 

Gotowanie 90'

Lubelski 10g w 30'

Lubelski 25g w 80'

Otarte skórki z: 2 pomarańczy, 1/2 grejpfruta, 1/2 cytryny w 85'

Kolendra 7g w 85'

 

23 l 11,5°Blg, fiolka Z036 Wit

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po dobie trzymania mnie w niepewności ;) , Zymofermowe Wity zabrały się do pracy. Piękna pianka na kilka cm i zniewalający zapach.

Trochę niepokoi mnie zdarzenie z momentu zadawania drożdży. Przy odkręcaniu fiolki zawartość zaczęła się burzyć i część po dłoni i opakowaniu spłynęła do fermentora.

Oczywiście nie przewidziałem tego... i zabrakło zdezynfekowania :( . Jest nauczka na przyszłość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 72 Witbier

23.05.11

 

Pilzneński 2,6

Pszenica 2,8

Płatki owsiane 0,2

 

ok. 20% zasypu namoczone i zostawione przez noc

 

53° 20'

63° 50'

72° 30'

76° - filtracja

 

Gotowanie 80'

Lubelski 15g w 25'

Lubelski 20g w 70'

Otarte skórki z: 3 pomarańczy w 75'

Kolendra 10g w 75'

 

23 l 11,5°Blg, gęstwa Z036 Wit

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 73 Pszeniczne

07.06.11

 

Pilzneński 2,4

Pszeniczny 1,7

Pszenica 0,7

 

44° 30' - tylko pszenice

52° 10'

62° 30'

71° 30'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Lubelski 30g w 40'

 

24 l 11,0°Blg, wystartowana gęstwa Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan (dzięki Zibi)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.