Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

Przy różnorodności smaków, nie zastanowiłem się, że dubbelki są wytrawne. Dobrze - patrząc na odfermentowanie mojego. Muszę szybko ponownie skosztować, świadomiej :) .

Musi postać - tak, ostatnie i planowane piwka są 'długodystansowe' :) . Chyba trzeba zrobić przerywnik na jakiś szybki efekt, żeby nie przetrzebić skromnych (topniejących sukcesywnie) zapasów. Koniecznie też wyjazd do Broumova po Kvasnicaki, które od jakiegoś czasu były głównym gatunkiem w moim kufelku. Po uzyskaniu 'pijalności' własnych wyrobów, dosyć dawno już Opacik w nim nie zagościł.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 12 ? Koźlak

 

20.08.09. Koźlak oparty na recepturze, której autorem jest Tomasz Banachowicz, K. Pilzneński - http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=2735342&=Ko%BClak_Pilzne%F1ski_18%B0Blg&sess_id=9197175860

 

Pilzneński 3,5

Monachijski II 1,2

Caramunich II 0,5

Caraaroma 0,3

Carared 0,2

 

52° 20?

63° 45?

72° 15?

78° 15?

 

Chmielenie 60?

Marynka 50 g od początku

Lubelski 15 g w 5?

Lubelski 15 g w 50?

 

Uzyskane 20 l 16 Blg (niżej niż w opisie Autora ? 21 l 18 Blg). Czytam o wydajności, staram się wdrażać niektóre pomysły, zobaczymy jak to będzie.

Zadane starterem 2206, pierwszy dzień w 21°, następne w 15, 13, 10°C ? i tyle mam nadzieję utrzymać do końca f. burzliwej.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka ? 13 Tripel ? asek/cieniasek

 

 

25.08.09. w założeniu Tripel

 

Pilzneński 3,5

Monachijski II 0,6

Carapils 0,3

Cukier 1

Kolendra 9 g

 

62° 45?

71° 30?

75° 5?

78° filtracja

 

Gotowanie 75?

Marynka 32 g w 1?

Lubelski 18 g w 65?

Kolendra 9 g w 65?

 

Tym razem, żeby przyspieszyć zagotowanie, filtrowaną i wysładzaną brzeczkę przelewałem porcjami po 5 l do drugiego gara (filtruję w zaciernym), który już się podgrzewał. Skróciło to czas, niestety pogubiłem się w liczeniu i wysłodziłem o jedną 5-cio litrową porcję więcej. Wysładzanie też było zbyt szybkie, garnek do wody, użyty został do podgrzewania brzeczki, musiałem korzystać z paru mniejszych. W efekcie powstał Tripel ? asek/cieniasek 16,5 Blg.

Jako, że to 13-ta Warka, coś ?musiało? pójść nie tak. Na dodatek przy chmieleniu doprawiłem brzeczkę przyprawą do zup (Maggi), dużo nie, kilka/naście kropli z rozpędu trafiło nie do gotującej się po sąsiedzku zupy?

Mam nadzieję, że mój cieniasek wyczerpał już przewidywanego na tą 13 Warkę pecha i będzie pijalnym trunkiem.

Zadany gęstwą THG. Wyprowadził już przez rurkę trochę piany do butelki, nadal intensywnie bulka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koźlak W 12, zlany na ?cichą? po 13 dniach przy 3, 5 Blg, dzisiaj (po 2 dniach) dosyć intensywnie bulka w rurkę. Trochę mnie to martwi, nie chciałem głębokiego odfermentowania tego piwka. Powodem może być podniesienie temperatury (zaniedbania?) 10°-15°, już z tym walczę! :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koźlak W 12, zlany na ?cichą? po 13 dniach przy 3, 5 Blg, dzisiaj (po 2 dniach) dosyć intensywnie bulka w rurkę. Trochę mnie to martwi, nie chciałem głębokiego odfermentowania tego piwka. Powodem może być podniesienie temperatury (zaniedbania?) 10°-15°, już z tym walczę! :beer:

Fermentowalność można zmieniać tylko w czasie zacierania, miałeś schemat dla piw bardzo fermentowalnych 62* - 45' 72* - 15'. Następnym razem zrób odwrotnie 62* - 15' 72* - 45'.

 

Teraz już za późno, pozwól drożdżom dofermentować do końca bo zostawią w piwie diacetyl i aldehyd. Można by co najwyżej dorzucić nieco maltodekstryny, jezeli jest dostepna.

 

Podniesienie temperatury na koniec fermentacji nie musi byc szkodliwe dla piwa, nawet wręcz przeciwnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 14 - Full Modyfikowany

 

11.09.09. Powtorka 5 i 10 Warki z małymi modyfikacjami.

 

Dodatkowo dodane:

Caramunisch II 0,3

Carapisl 0,2

 

Zacieranie jak w recepturze.

Wyszło 20l 12Blg

Drożdże - zastartowana gęstwa 2206. Po ponad godzinie, centymetrowa piana na całej powierzchni, szybko się zabrały. Powędrowało do piwniczki 13-14°C. Musi tak postać przez 2 dni (wyjazd), potem zamierzam obniżyć ~10°

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzynasty Tripel ? asek/cieniasek trafil w butelki. Wstępna degustacja nie wykazała posmaku nieopatrznie dodane Maggi.. ;) . Spodziewałem się mocniejszego smaku kolendry - ostrzeżony Waszymi komentarzami dałem dosyć oszczednie.

Muszę pomyśleć nad piwkiem z wyraźnym akcentem kolendrowym - odpowiada mi np. Kvasnicak Coriander z Broumova.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka ? 15 Dubbel

 

 

18.09.09. Dubbel

 

Pilzneński 3,5

Monachijski 1

Carared 0,5

Pszeniczny 0,6

Melanoidowy 0,3

Cukier 0,5

Rodzynki 0,1

 

52° 15?

63° 30?

72° 30?

78° filtracja

 

Gotowanie 70?

Marynka 27 g w 1?

Cukier 500 g w 30?

Lubelski 22 g w 60?

Rodzynki 100 g w 65?

 

Uzyskane 22 l 16 Blg, zadane wystartowaną gęstwą THG. Fermentacja dziwnie spokojnie przebiegła ? przy poprzednich warkach na THG, które wychodziły z fermentatora. Może to efekt niższych temperatur. Po 12-tu dniach odfermentowało jednak do 2,5 i poszło na cichą. Smak obiecujący.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 16 Pszeniczne

 

28.09.09. Pszeniczne

 

Pierwsze pszeniczne na płynnych (3068) - dzięki Zibi za udostępnienie.

Po 8 dniach, z prawie 13 Blg zeszło do 3. Zlałem na cichą bez ponownych pomiarów sądząc, że to już wszystko co miało odfermentować. Teraz trzeci dzień jeszcze bulka w rurce, ciekawe do ilu zejdzie finalnie. Poczekam, niech sobie popracuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 17 Pils

 

07.10.09. Pils, na podstawie przepisu mapajaka

 

Pilzneński 3,4

Monachijski 0,8

Carapils 0,3

 

52° 15'

63° 30'

72° 30'

78° - filtrowanie

 

Chmielenie 90'

Marynka 45 g w 1'

Lubelski 10 g w 60'

Lubelski 10 g w 85'

 

23 l 12,5 Blg zadane gęstwą 2206

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 16 Pszeniczne

 

28.09.09. Pszeniczne

 

Pierwsze pszeniczne na płynnych (3068) - dzięki Zibi za udostępnienie.

Po 8 dniach, z prawie 13 Blg zeszło do 3. Zlałem na cichą bez ponownych pomiarów sądząc, że to już wszystko co miało odfermentować. Teraz trzeci dzień jeszcze bulka w rurce, ciekawe do ilu zejdzie finalnie. Poczekam, niech sobie popracuje.

A gdzie recepturka na to przeniczne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 18 Pszeniczne

 

09.10.09. Pszeniczka

 

Dzisiaj po 8 dniach burzliwej i 6 cichej, zabutelkowane przy 3,5 °Blg - z 12,5 °Blg początkowych.

Smak zielonego piwa b. goźdikowy - pewnie efekt 20 minutowej przerwy ferulikowej. Ciekawe jak czas wpłynie na smak.

 

30.10.09 - próbka tygodniowego piwa, po rozlewie (22l +200g glukozy) te kilka dni w temp. pokojowej. Nagazowanie znaczne, smaki intensywne, różne, przyjemne. Chyba czas zmienić temp. na ~ 11°

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 19 Marcowe

 

19.10.09 (do) Marcowe :)

Mam nadzieję, że gdy inne Marcowe będą tradycyjnie warzone, moje będzie w najlepszym stanie do degustacji. Temperatury powinny sprzyjać wyleżakowaniu.

 

Pilzneński 3,1

Monachijski 1,5

Carapils 0,3

Carared 0,2

 

52° 15'

63° 30'

72° 30'

75° filtrowanie

 

Gotowanie 70'

Marynka 35g w 1'

Lubelski 10g w 60'

 

24 l 13 Blg, gęstwa 2206.

Burzliwa ~10°

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 20 Koźlak

 

21.10.09. Koźlak na podstawie przepisu Pako1, trochę pozmieniany, wykorzystane resztki zapasów.

 

Pilzneński 3,5

Monachijski 2

Melanoidowy 0,5

Caramunich II 0,5

Caraaroma 0,15

Carapisl 0,2

Carared 0,15

 

52° 10'

62° 45'

72° 45'

75° - filtrowanie

 

Gotowanie 85'

Marynka 25g w 15'

Lubelski 15g w 60'

Lubelski 10g w 80'

 

23l 17 Blg, 2206 - wystartowana gęstwa 1l

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 21 Dubbel 'Oczko'

 

23.10.09. Dubbel, wykorzystane różne resztki słodów. Wyszedł zasyp typu 'Nawinie' :)

 

Pilzneński 2,5

Monachijski 1,5

Pszeniczny 1,0

Caramunich II 0,6

Melanoidowy 0,2

Carapisl 0,2

Caraaroma 0,1

Carahell 0,2

 

45° 15' sam pszeniczny

55° dodanie reszy słodów

52° 10'

62° 30'

71° 30'

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 5'

Cukier biały 500g w 40'

Rodzynki 100g w 60'

Lubelski 25g w 65'

 

23l 16°Blg, gęstwa THG

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 22 Weizen Doppelbock

 

29.10.09. Mocniejsza pszeniczka, kolejny zasyp 'Nawinie' :)

 

Pilzneński 1,5

Monachijski 2,0

Pszeniczny jasny 1,2

Pszeniczny ciemny 2,0

Melanoidowy 0,2

Carapisl 0,2

Caraaroma 0,1

Carahell 0,1

 

45° 15' sam pszeniczny

55° dodanie reszty słodów

52° 10'

62° 40'

72° 40'

 

Gotowanie 70'

Marynka 25g w 1'

Lubelski 15g w 40'

Lubelski 15g w 65'

 

23l 18°Blg, gęstwa 3068

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 23 Porter 21°Blg

 

06.11.09. Porter, w założeniu 22°Blg

 

Pilzneński 4,0

Monachijski II 2,0

Monachijski Strzegom 0,5

Caramunich II 0,6

Caraaroma 0,1

Carafa 0,15 na koniec zacierania

Cukier 0,3 na 15' przed końcem gotowania

 

52° 5'

62° 30'

72° 30'

75° filtracja

 

Uzyskane 25l 20°Blg. Zamierzałem dodać jeszcze ekstrakt jasny, przy takim stężeniu (trochę mnie zdziwiło, sprawdziłem nawet cukromierz w czystej wodzie) i planowanym dosypaniu 0,3 kg cukru, nie dodałem.

 

Gotowanie/chmielenie 70'

Marynka 60g w 1'

Lubelski 40g w 50'

Cukier 300g w 55'

 

23l 21°Blg, gęstwa 2206

 

Spodziewałem się odparowania o jeszcze 1°Blg, tym bardziej przy dodatku 0,3 kg cukru. Ciekawa warka, niespodziankowa ;) , fajnie.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 24 - Full Modyfikowany

 

19.11.09. Dalsze poszukiwania oparte na tym przepisie.

 

Pilzneński 4,2

Monachijski III 0,4

Carapils 0,2

Zakwaszający 0,1

 

61° 15?

71° 45?

76° filtracja

 

Gotowanie 70?

Marynka 30 g w 1?

Lubelski 40 g w 45?

Lubelski 15 g w 65?

 

22 l 13,5 °Blg, gęstwa 2206.

Po przelaniu na cichą dodane 1/3 Hop Aroma Tabs

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 25 - Tripel

 

09.12.09. Tripel

 

Pilzneński 4,8

Monachijski 1,2

Carapils 0,3

Cukier 0,75

 

63°C 45'

71°C 30'

76°C - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 33 g w 1'

Cukier 750 g w 40'

Kolendra 11 g w 60'

Lubelski 20 g w 65'

 

21,5 l 19°Blg , wystartowana gęstwa THG

 

Burzliwa 11 dni, odfermentowało do 2,5°Blg

Cicha 21 dni - raczej niepotrzebnie tak długo, ale tak wyszło.

Butelkowane z 200 g glukozy.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 26 Marcowe

 

05.01.10. Piwko z 19- tego warzenia mimo młodego wieku okazało się pijalne :( , trzeba było spróbować uwarzyć coś podobnego.

 

Pilzneński 3,5

Monachijski I 1,0

Caramunich II 0,3

Carapils 0,3

 

55° 10'

63° 30'

72° 30'

76° filtracja

 

Gotowanie 60'

Marynka 30 g w 1'

Lubelski 20 g w 50'

 

24 l 12° Blg (poza stylem - min. 13° (edit: doczytałem - 12,4° :( ) Blg... i jak teraz 'godnie' żyć?? jak? :( ), gęstwa 2206 Bavarian L. (Starzy Wyjadacze).

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.