Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze 'dolniaki' z tego sezonu zaczynają nabierać statusu pijalne :P

Wreszcie!

Dosyć już 'górnych' wynalazków (mimo kilku raczej dosyć udanych warek) - nie dla mnie!

Muszę intensyfikację warzenia przenieść na 'zimny' sezon. W 'ciepłym' dla wprawy zrobić coś, żeby upewnić się, że...

... że nie warto warzyć w tym czasie :/

 

Doszedłem do podobnego wniosku. Gdybym miał wolna lodówkę to większość moich piw byłaby dolnej fermentacji a górna fermentacja tylko od czasu do czasu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Gdybym miał wolna lodówkę to większość moich piw byłaby dolnej fermentacji a górna fermentacja tylko od czasu do czasu...

Tak, chłodnia na potrzeby fermentacji i dojrzewania/przechowywania piw - to niestety dla mnie też marzenie :/

... ale trzeba korzystać z tego co jest dostępne - teraz 9°C :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 94 Koziołek

5.01.12

 

Pilzneński 1,6

Monachijski 4,0

Karmelowy jasny 0,6

Caraaroma 0,1

Carared 0,1

Melanoidowy 0,25

Pszenica 0,5

 

52° 10'

63° 30'

72° 50'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 35g w 1'

Lubelski 40g w 65'

 

23 l 16,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 95 Dolne

30.01.12

 

Pilzneński 4,2

Monachijski 0,5

Karmelowy jasny 0,1

 

62° 10'

71° 70'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Brewerws Gold 65g w 1'

Saaz 50g w 70'

 

23 l 11,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 96 Dolne

07.02.12

 

Pilzneński 4,0

Monachijski 0,5

Carapisl 0,3

Karmelowy jasny 0,1

 

51° 10'

62° 45'

71° 30'

76° - filtracja

 

Gotowanie 75'

Marynka 50g w 1'

Spalt Select 65g w 75'

 

23 l 13,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 97 Dolne lekkie "Sie"

Kolejne typu: wrzućmy, zatrzyjmy, przefermentujmy - "Sie" zobaczy co to da ;) . To chyba "styl", któremu jestem najbardziej wierny :D

 

10.02.12

 

Pilzneński 4,0

Pszenica 0,5

 

62° 10'

71° 100'

76° - filtracja

 

Gotowanie 80'

Marynka 35g w 1'

Saaz 45g w 80'

 

23,5 l 10,7°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 98 Dolne

 

16.02.12

 

Pilzneński 3,2

Monachijski 0,8

Pszenica 1,0

 

53° 10'

63° 5'

72° 60'

76° - filtracja

 

Gotowanie 75'

Marynka 35g w 1'

Hallertau Hersbrucker 45g w 75'

 

25 l 11,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 99 Dolne

13.03.12

 

Pilzneński 4,3

Carapils 0,2

Karmelowy jasny 0,1

 

52° 10'

62° 35'

71° 45'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 40g w 1'

Saaz 50g w 70'

 

23 l 11,5°Blg, obudzone ze skosów 2278 Czech Pils

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwko do oblania setnej warki już mam podłączone jakby co ;):okey:

Przemo, to polewaj! - setna właśnie zaczyna się chłodzić :)

Mam nadzieję, że niebawem wspólnie jakiś kufelek wychylimy (niestety, nie teraz w ZG).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały 'jubel' :) w moim browarze.

Tak się tylko zastanawiam, gdzie się piwo z tych wszystkich warek podziało ;)

 

Warka 100 Porter

14.03.12

 

Pilzneński 4,0

Monachijski 1,5

Karmelowy jasny 0,7

Caraaroma 0,2

Czekoladowy 0,2

Carafa II 0,25

Ekstrakt słodowy jasny 1,6

 

52° 10'

62° 40'

71° 40'

dodany namoczony wcześniej Carafa II

76° - filtracja

 

Gotowanie 100'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 15g w 70'

Ekstrakt w 80'

 

24 l 22,0°Blg, wystartowana gęstwa 2206 Bavarian L

 

- - - - - -

100a Ciemniaczek

z nadwyżek powstało 5l Ciemniaczka, który 'podrasowany' trochę ekstraktem i cukrem osiągnął 18°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

'Trzasnęły' 3 latka od pierwszej warki. Kilka... piw uwarzonych, znam już kierunek dla ewentualnych kolejnych.

Dzisiaj Święto (u mnie białe - przez noc nasypało ok. 15 cm śniegu), także rocznicowe warzenie odroczone, ale już wkrótce!

Świąteczne najlepszości dla Was. :beer: :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Po (zbyt długiej) przerwie, czas najwyższy... na uwarzenie czegoś.

Spędziłem pół dnia na szorowaniu, wyparzaniu, dezynfekowaniu, zalegającego przez długi czas sprzętu. Mam nadzieję, że zrobiłem to skutecznie.

 

Warka 112 Ale Reaktywacja

27.06.14

 

Pilzneński 4,5

Caramunich II 0,2

Caraaroma 0,05

 

55° zasyp, 52° -> 62°

62° 5'

72° 50'

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Iunga 40g w 1'

Lubelski 30g w 50'

Saaz 20g w 65'

 

22 l 12,5°Blg, activator 1728 Scottisch Ale

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurteczka, Adam, nie spodziewałem się. :D

 

No ale od tego nie uciekniesz. :D

 

Uciekł przecież, tyle że go dogoniło.

 

Rozumiem że to rozruch i później "pacniesz" jakąś klasyczną blondynkę czy też portera. ;)

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ korzen16 - jak dorobię się znowu swojego piwa, to spotkanie jak najbardziej wskazane.

 

@ Jarek - chyba trudno jest od tego uciec.

 

@ Krzyś - szykuję właśnie 'przystawkę' dla THG, jak nabiorą apetytu, to chyba będzie coś z grubszych belgów :)

Porteru chwilowo nie, ale na przełomie roku, może. Czyli jakbyś butelczynę z takiej warki, znowu zakopał na 5 lat, to degustacja ok. 2020 :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.