Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe, o ile 100 min. w 40°C mnie nie zaskakuje (chociaż sam robiłem max 70' w 44-43°C) to następna przerwa od razy w 72°C. No, no... Ciekaw jestem jak by to na WB-06 wyszło... Następnym razem spróbuję właśnie tak.

Dla mnie Jacek (tu) był na tyle przekonujący ;) ;) , że spróbowałem takiego zacierania. Efekty obiecujące (z małymi problemami j/w ;) , ale niezwiązanymi z sednem).

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
No i jak wyszła ta pszenica ostatniej szansy??

... niestety po 8 dniach od zabutelkowania' date=' brak oznak ruszenia refermentacji (mimo temp. ~21°).[/quote']

Po 17-tu dniach jest już lekkie nagazowanie, przy nalewaniu tworzy się niewielka piana, w butelce widać delikatny osad na dnie.

Dobrze, że ruszyło, zostanie jeszcze trochę w cieple, potem do piwniczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 85 Górne Przyciemniane

Temperatury pozwalają już zacząć warzyć prawdziwe :) piwa, także górnych wynalazków do odwołania - wystarczy!

14.11.11

 

Pilzneński 2,4

Monachijski 2,1

Carared 0,2

Karmelowy jasny 0,2

 

52° 10'

67° 50'

72° 40'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 35g w 1'

Lubelski 15g w 45'

Hallertauer Mittelfruh 50g w 70'

 

21,0 l 13,5°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 86 Dolne 'Musze'

"Mucha to jest zwierzę głupie, co siada na qpie" - niestety do zimnej brzeczki też się pcha (-ją, szt. 2) :beer: .

Miałem mylne przekonanie, że wszelakie latacze dawno już hibernują, ale świetna pogoda najwyraźniej im służy,

... tylko czy te kąpielowe odwiedziny posłużą piwu :) .

16.11.11

 

Pilzneński 3,5

Monachijski 1,0

 

52° 10'

62° 30'

72° 45'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 40g w 1'

Saaz 50g w 70'

 

22,0 l 12,5°Blg, starter obudzonych ze skosów 2206 Bavarian L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może były wyjałowione :) ...

Tak, wyglądały na takie małe, latające jałówki. :)

Może nie być piany, bo te muchy są teraz nażarte i tłuste, a wiadomo tłuszcz piwu nie służy

Nie dadzą rady - w ostatnich swoich lagerach, miałem w kuflu 90% trwałej piany, przy delikatnym nalewaniu :okey: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87 Dolne

18.11.11

 

Pilzneński 4,5

Carared 0,2

 

52° 10'

62° 20'

72° 55'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 40g w 1'

Hallertauer Mittelfruh 50g w 70'

 

22,0 l 12,5°Blg, cd. startera ze skosów 2206 Bavarian L.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 88 Wędzone

21.11.11

 

Wędzony Steinbach 2,5

Pilzneński 1,4

Monachijski 1,0

Karmelowy jasny 0,4

Carafa II 0,05

 

52° 10'

62° 30'

71° 45'

76° - filtracja

 

Gotowanie 80'

Marynka 35g w 10'

Lubelski 25g w 80'

 

22,0 l 15,5°Blg, cd. startera ze skosów 2206 Bavarian L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 89 Dolne

30.11.11

 

Pilzneński 2,6

Monachijski 1,8

Karmelowy jasny 0,35

 

52° 10'

62° 30'

71° 45'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 10g w 1'

Lubelski 30g w 1'

Lubelski 25g w 30'

Saaz 40g w 70'

 

23,0 l 12°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

 

Pierwszy raz zalałem gęstwę w fermentorze po burzliwej.

Mam nadzieję, że nie będzie to też pierwszy kwas :( .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kwas raczej nie ale nie jest to najlepszy sposób. Drożdży masz pewno spory nadmiar a oprócz nich całą mas śmieci.

Drożdży nie namnożyło się jakoś szczególnie dużo - po pierwszej warce z obudzonych skosów taka ilość gęstwy jest u mnie dosyć typowa.

 

Śmieci - pewnie tak, ale przy zbieraniu gęstwy i tak nigdy nie rozdzielam, przepłukuję itp.

Dodatkowo zachęcił mnie stan fermentora, na którym osadziło się dosyć mało żywic i innych zanieczyszczeń.

Zobaczymy jaki będzie efekt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 90 Dolne jasne

06.12.11

 

Pilzneński 4,5

Carapils 0,3

 

52° 10'

63° 10'

72° 55'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 40g w 1'

Lubelski 30g w 40'

Saaz 50g w 70'

 

22,5 l 12°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91 Wędzone

09.12.11

 

Wędzony Steinbach 2,5

Pilzneński 2,4

Karmelowy jasny 0,35

Carared 0,4

Melanoidowy 0,3

Pszenica 0,4

 

53° 10'

62° 15'

71° 60'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Brewers Gold 40g w 1'

Spalt Select 35g w 65'

 

23,0 l 16°Blg, 2206 Bavarian L - zalana gęstwa w fermentorze po burzliwej #88.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że sezon lagerowy w pełni, a u mnie na przekór estry, estry estry ... :smilies:

Tak, muszę szybko odbudować lagerowe zapasy, lato skutecznie przetrzebiło ich stan. Teraz do picia prawie wyłącznie estry i estry :beer:

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 92 Dolne

15.12.11

 

Pilzneński 4,5

Karmelowy jasny 0,2

Carared 0,2

Melanoidowy 0,15

Pszenica 0,2

 

68° 60'

72° 20'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 45g w 10'

Saaz 50g w 70'

 

22,5 l 13,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L

 

Nigdy jeszcze nie zacierałem w taki sposób 'dolniaka', ciekawy jestem efektu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 92 Dolne

15.12.11

 

Pilzneński 4,5

Karmelowy jasny 0,2

Carared 0,2

Melanoidowy 0,15

Pszenica 0,2

 

68° 60'

72° 20'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 45g w 10'

Saaz 50g w 70'

 

22,5 l 13,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L

 

Nigdy jeszcze nie zacierałem w taki sposób 'dolniaka', ciekawy jestem efektu.

Wiem jedno, po sześciu będzie sponiewierał :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem jedno, po sześciu będzie sponiewierał :lol:

Nie sprawdzałem jeszcze do ilu odfermentowało, ale przy zakładanym przez Ciebie mnożniku ( x6 ), współczynnik sponiewierania może być faktycznie znaczny... :ble:

 

:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 93 Dolne

16.12.11

 

Pilzneński 4,5

Carapisl 0,2

Carared 0,1

Melanoidowy 0,1

 

52° 10'

62° 20'

71° 50'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 45g w 5'

Saaz 50g w 70'

 

23 l 12,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwsze 'dolniaki' z tego sezonu zaczynają nabierać statusu pijalne :P

Wreszcie!

Dosyć już 'górnych' wynalazków (mimo kilku raczej dosyć udanych warek) - nie dla mnie!

Muszę intensyfikację warzenia przenieść na 'zimny' sezon. W 'ciepłym' dla wprawy zrobić coś, żeby upewnić się, że...

... że nie warto warzyć w tym czasie :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.