Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

73a Pszeniczne z malinami

07.06.11

 

Z wysładzania pszenicznego odlałem 4,5 l 10°Blg

 

Gotowanie 65'

Lubelski 6g w 60'

 

Po ostudzeniu dodany sok malinowy Herbapol 0,42l

 

Zadane wystartowaną gęstwą Z033-4-35.

Drożdże szybko i burzliwie zabrały się do pracy, wiele szybciej niż na pszenicy będącej podstawą - mimo proporcjalnego podzielenia startera. Dobrze, że dałem rurkę odprowadzającą, część drożdży przeprowadziła się do butelki :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielokrotnie zostawiałem szczelnie zakręcone, efektem były tylko syknięcia przy otwieraniu... ale jak widać do czasu :okey: .

Ha, no to zaraz lece do lodówki odkręcić słoik. Po raz drugi zebrałem gęstwę i po przepłukaniu i zlaniu płynu słoik zakręciłem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 74 Witek

13.06.11

 

Pilzneński 2,5

Pszenica 3,0

Zakwaszający 0,2

 

54° 20'

63° 50'

72° 30'

76° - filtracja

 

Gotowanie 75'

Lubelski 25g w 40'

Kolendra 8g w 70'

 

23 l 11,0°Blg, gęstwa Z036 Wit

 

Zrezygnowałem z dodania skórek cytrusów - eksperyment...

... no dobra, nie chciało mi się iść do sklepu :okey: , ale eksperyment też był w to wpisany :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 75 Pszeniczne

20.06.11

 

Pilzneński 2,4

Pszeniczny 2,5

 

44° 50' - tylko pszeniczny

53° 10'

62° 40'

71° 20'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Lubelski 20g w 40'

 

24 l 12,0°Blg, gęstwa Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 76 Pszeniczne

04.07.11

 

Pilzneński 2,9

Pszeniczny 2,5

 

45° 50'

53° 15'

62° 40'

71° 30'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Lubelski 25g w 40'

 

24 l 12,5°Blg, gęstwa Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

76a Pszeniczne pomarańczowe :)

04.07.11

 

Z wysładzania pszenicznego odlane 5l 8°Blg

 

Gotowanie 60'

 

Po ostudzeniu dodany sok pomarańczowy Herbapol 0,42l

(Na wybór soku nie miałem wpływu - uległem wizjom udziałowców mojego browaru :) )

 

Zadane gęstwą Z033-4-35.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 77 Górne Siódemki

22.07.11

 

Pilzneński 2,2

Monachijski 2,1

Carapils 0,3

 

62° 10'

71° 50

76 - filtracja

 

Gotowanie 75'

Marynka 30g w 1'

East Kent Goldings 50g w 70'

 

23 l 12,0°Blg, starter Z042-2-39 London Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 78 Górne

31.07.11

 

Pilzneński 4,3

Carapils 0,25

Carared 0,25

Karmelowy jasny 0,1

 

51° 10'

67° 70'

71° 20

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 45g w 1'

East Kent Goldings 50g w 65'

 

23 l 12,0°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 79 Czarne

02.09.11

 

Pilzneński 3,0

Monachijski 1,5

Karmelowy jasny 0,4

Jęczmień Palony 0,25

Carafa II 0,15

 

52° 10'

67° 70'

72° 15

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 25g w 1'

Lubelski 25g w 1'

 

23,5 l 13,0°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 80 Przyklasztorne Podwójne

06.09.11

 

Pilzneński 3,5

Monachijski 0,8

Pszenica 0,6

Karmelowy jasny 0,4

Carared 0,4

Caraaroma 0,1

Melanoidowy 0,1

 

52° 10'

62° 20'

72° 50'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka (sz) 30g w 1'

Cukier 500g w 40'

Saaz 20g (gr) w 50'

 

23,5 l 16,0°Blg, wystartowana gęstwa 3787 THG (dzięki Zibi i Akebes)

 

Gęstwę z 1 zbioru od Kolegów (nie było jej zbyt wiele po podziale na 3) pobudziłem dobę wcześniej 0,3l brzeczki, w litrowym słoju. Drożdże zaczęły pracować niemalże natychmiast, po 2 godz. piana wypływała już na podłożony talerz, osadzały się całe pokłady pięknych drożdży o konsystencji toffi. Po dobie, więcej wypłynęło niż zostało w słoju. Nauczka - większe naczynie dla takich żarłoków. Mam nadzieję, że pozostała gromadka podoła szesnastce Ballinga :)

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje THG , przy 21 litrach praktycznie wylazły z fermentatora . 15 Blg , temp 20°C . Jutro warzę coś bardzo podobnego do Twojej #80. Tylko co to za pszenica ?

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 81 Przyklasztorne Potrójne

23.09.11

 

Pilzneński 4,8

Monachijski 1,2

Carapils 0,3

 

52° 5'

63° 20'

72° 45'

76 - filtracja

 

Gotowanie 80'

Marynka (sz) 35g w 1'

Hallertauer mittelfrüh (gr) 20g w 70'

Kolendra 7g w 70'

 

23 l 16,0°Blg, gęstwa 3787 THG

Planowane dodanie syropu z 1 kg cukru podczas fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 82 Ostatnia Nadzieja :)

Z uwagi na niesatysfakcjonujące mnie pszeniczki, które dotychczas 'popełniłem', miałem zaprzestać warzenia tych piw. Ostatnią nadzieję ;) dał jeden z postów jkocurka (+) o pszenicznym.

29.09.11

 

Pszeniczny 2,5

Pilzneński 2,2

 

40° 100' tylko pszeniczny

dodanie jęczmiennego, podgrzewanie do 72° (w 40')

72° 60'

77° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Lubelski (sz) 25g w 1'

 

24 l 12,0°Blg

Drożdże - 3068 ze skosów 'posianych' 15 miesięcy temu. Dwustopniowy starter całkiem dobrze wyglądał i pachniał. Zobaczymy jakie da efekty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 83 Czarne

20.10.11

 

Pilzneński 4,0

Monachijski 0,4

Karmelowy jasny 0,7

Jęczmień Palony 0,45

Pszenica 0,3

 

52° 10'

67° 65'

72° 30'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 25g w 55'

 

23,5 l 14,5°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warzenie i rozlew (iii mała degustacja :) ) - objaśniająco/pokazowe dla kolejnego zapaleńca, mam nadzieję, że wkrótce piwowara!

 

Warka 84 Górny Full Przyciemniany

02.11.11

 

Pilzneński 3,0

Monachijski 1,5

Karmelowy jasny 0,3

 

52° 10'

62° 10'

72° 50'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 35g w 1'

Lubelski 40g w 70'

 

21,5 l 12,5°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 82 Ostatnia Nadzieja :)

Z uwagi na niesatysfakcjonujące mnie pszeniczki, które dotychczas 'popełniłem', miałem zaprzestać warzenia tych piw. Ostatnią nadzieję :) dał jeden z postów jkocurka (+) o pszenicznym.

29.09.11

 

Pszeniczny 2,5

Pilzneński 2,2

 

40° 100' tylko pszeniczny

dodanie jęczmiennego, podgrzewanie do 72° (w 40')

72° 60'

77° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Lubelski (sz) 25g w 1'

 

24 l 12,0°Blg

Drożdże - 3068 ze skosów 'posianych' 15 miesięcy temu. Dwustopniowy starter całkiem dobrze wyglądał i pachniał. Zobaczymy jakie da efekty.

No i jak wyszła ta pszenica ostatniej szansy??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jak wyszła ta pszenica ostatniej szansy??

W smaku zapowiada się rewelacja, ale niestety po 8 dniach od zabutelkowania, brak oznak ruszenia refermentacji (mimo temp. ~21°).

Zastanawia mnie czy przyczyną nie są 'długowieczne' drożdże ze skosów.

Fermentacja trochę (z przyczyn niezależnych) się przeciągnęła - 11/15 dni. Odfermentowało do 3°Blg.

 

Jeśli za kilka dni sytuacja się nie zmieni, dodam do butelek drożdży - najpewniej 2206 Bavarian L.

Tylko pytanie ile i z której fazy? Będę 'budził' skosy i robił startery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 82 Ostatnia Nadzieja :)

...

40° 100' tylko pszeniczny

dodanie jęczmiennego, podgrzewanie do 72° (w 40')

Ciekawe, o ile 100 min. w 40°C mnie nie zaskakuje (chociaż sam robiłem max 70' w 44-43°C) to następna przerwa od razy w 72°C. No, no... Ciekaw jestem jak by to na WB-06 wyszło... Następnym razem spróbuję właśnie tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.