Jump to content
Sign in to follow this  
amorph

Pomóżcie z Cydrem!

Recommended Posts

Mam mieć od kolegi sok Słoneczna Tłocznia i chciałbym zrobić z tego cydr. Proszę o rady odnośnie drożdży, warunków i czasu fermentacji, dodatków, refermentacji, leżakowania.

 

Proszę o udzielanie się przez osoby, które korzystały z takiego soku i jakieś opinie o gotowym cydrze. Jesli macie jakies fotki gotowego produktu to tez poprosze. Ciekawi mnie czy ten domowy jest klarowny czy metny jak te soki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu: http://www.piwo.org/...dr-kartonikowy/ albo tu: http://www.piwo.org/...zepis-na-cydra/ zaglądałeś?

Drożdże można użyć dedykowane do cydru, część osób poleca do Tokaya. Ja zostawiłem na jakiś miesiąc w wiadrze i zapomniałem na ten czas. Refermentacja normalnie, ilość surowca liczona jak dla piwa. Do tego słodzik jak kto lubi i do smaku, ja użyłem słodzika z Lidla, różne ilości tabletek do różnych butelek. Po zabutelkowaniu zostawić na co najmniej pół roku by smak się ułożył i się ładnie wyklarowało. Na lato całkiem fajna opcja, ale niestety do takiego z wyciskanych owoców mu daleko.

Edited by KosciaK

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja będę miał właśnie z takich tłoczonych. Kolega ma przechowalnie owoców i ma z tych owoców tłoczone soki dla własnego użytku. A jakaś dodatkowa konserwacja jest potrzebna? Na tych sklepowych jest info o siarczanach czy siarczynach...

 

A może ktoś z lubelszczyzny robi? Mogę zaoferować sok w zamian za podział gotowego cydru :-).

Edited by amorph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie wczoraj sobie sprawdzalem ile slodyczy daje taka pigulka slodzika w wodzie. Wszystko pojdzie raczej w butelki 0,33 wiec bede robil 3 wersje: bez slodzika, troche butelek z jedna pigulka i moze kilka butelek z dwiema. Zastanawiam sie czy nie skorzystac z tego samego soku do refermentacji? Po prostu dac tyle żeby wyszło cukrów 150-160g i zabutelkować. Zawsze to będzie troche cydru więcej :-). Mam słodzik z Tesco http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003009632652.W składzie cyklaminian sodu, sacharynian sodu. Bedzie w porzadku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eksperymentowałem ze słodzikiem i stwierdzam że lepszy wychodzi jednak wytrawny, któremu dasz czas dojrzeć. Zakapsluj, zapomnij na pół roku że coś takiego zrobiłeś i wstaw coś innego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrezygnuj ze słodzika, daje nieprzyjemny posmak. Zostaw na wytrawny, a jeżeli chcesz dosłodzić to tylko cukier brzozowy - ksylitol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można kupić ksylitol w pastylkach? Nie widzi mi sie dozowanie łyzeczka do każdej butelki...

 

Właśnie nastaniem cydr. 25l tloczonego soku z jabłek odmian Champion i Golden. Słodkie skubańce. 14 BLG i pokazuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można kupić ksylitol w pastylkach? Nie widzi mi sie dozowanie łyzeczka do każdej butelki...

 

A po co do każdej butelki? Może lepiej zrobić tak jak np. z cukrem do refermentacji - rozpuścić daną ilość ksylitolu na cały fermentor, zlać na to cydr i zabutelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym zrobić 2-3 partie o różnej słodkości. To może dam troche do całości, rozleje cześć do butelek, znowu dodam troszkę i rozleje kolejna partie itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym zrobić 2-3 partie o różnej słodkości. To może dam troche do całości, rozleje cześć do butelek, znowu dodam troszkę i rozleje kolejna partie itd.

Jeśli masz możliwość to najlepsze efekty uzyskałem pasteryzując cydr i dosładzając go mieszanką zredukowanego soku jabłkowego z brązowym cukrem.

Następnie całość została sztucznie nagazowana i zabutelkowana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Co do klarowania żadnej żelatyny nie dawaj, daj mu trochę czasu wszystko ładnie samo powinno opaść na dno ewentualnie możesz umieścić jeżeli masz możliwość w chłodniejszym miejscu co przyszpieszy proces klarowania. U mnie wszystko ładnie się klaruje bez żadnych dodatków bądź kombinacji. Zlej tylko z nad drożdzy jak fermentacja się skończy potem ewentualnie jeszcze raz i tyle.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie myślął może ktos wcześniej o dosładzaniu gliceryną?

Mam trochę na stanie gliceryny spożywczej - słodkie to to, nie bedzie podlegało fermentacji (gliceryna nalezy do grupy alkoholi).

Nalezało by zrobić eksperymenty co do dawki i można słodzić taniej niż ksylitolem czy innymi slodzikami. Slodycz jest wg. mnie "neutralna" jak roztworu cukru, zupełnie inaczej niz w przypadku słodzików.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Tak wygląda mój cydr po pierwszym zlaniu znad drożdży 3 dni temu, już jest super jeżeli chodzi o klarowność. Stoi w temp. pokojowej. Sorki za jakość zdjęcia ale komórką robione.

Pzdr

 

P.S.

Cydr robiony z własnych jabłek, nie karton.

post-7465-0-96112800-1407938888_thumb.jpg

Edited by Mrzon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam niewielkie doświadczenie z sokiem własnego tłoczenia, dostałem takowy w ubiegłym roku od sadownika który miał wobec mnie pewną wdzięczność, 15l. do fermentora + 1kg cukru i drożdźe spiritferm cider, po 3 tygodniach w (22+-)st.C było klarowne poszło wiec w butelki, stoi do dziś bo ja wyczuwam w nim drożdże a i mocy ma tyle, że szklanka zabija. Zdjęcie wstawię w sobotę bo zabieram towar na Dożynki tam amatorów się znajdzie kilku na procenty to podczas picia zrobię fotę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro dałeś cukier to już nie jest cydr. Ja robiłem kiedyś podobne wynalazki ale z wlasnych jablek i cukru. Dzikie drozdze to przerobily i jak dla mnie taki slodki ulepek wyszedl ale mocny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.