Jump to content
Sign in to follow this  
amorph

Piwa dla PSPD

Recommended Posts

Wpadłem na pewien pomysł. Czy byłaby możliwość zorganizowania czegoś jak depozyt piwny ale taki zeby piwa odbierali tylko sędziowie PSPD? W zamian wystawialiby metryczki takie jak na konkursach. Co sądzicie o takim pomyśle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

95% metryczek będzie zawierało hasła: "Nie w stylu", "infekcja", "za dużo estrów" :)

Chłopie po co Ci to? Ciesz się swoim dobrym piwem albo idź na szkolenie sensoryczne lub kurs sędziowski, piwo już nigdy nie będzie takie jak trzeba :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcesz aby twoje piwa przestały ci smakować? Ja taki kurs(krótki co prawda ) przeżyłem.Bałem się chodzić do piwniczki po swoje i kumpli piwo.

Żyj w błogostanie .

Share this post


Link to post
Share on other sites

O to mi właśnie chodzi, PSPD teraz organizuje te szkolenia sensoryczne ale jakoś nie mam odwagi pozbawić się przyjemności picia piwa :) Wolę nie wiedzieć co mu jest:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja taki kurs(krótki co prawda ) przeżyłem. Bałem się chodzić do piwniczki po swoje i kumpli piwo.

Ja się już dłuższy czas nad tym zastanawiam, ale właśnie to mnie powstrzymuje.

A tak na poważnie to pytanie do kursantów, czy umiejętność dokładniejszej oceny piwa pomaga, czy bardziej przeszkadza w warzeniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja taki kurs(krótki co prawda ) przeżyłem. Bałem się chodzić do piwniczki po swoje i kumpli piwo.

Ja się już dłuższy czas nad tym zastanawiam, ale właśnie to mnie powstrzymuje.

A tak na poważnie to pytanie do kursantów, czy umiejętność dokładniejszej oceny piwa pomaga, czy bardziej przeszkadza w warzeniu?

 

Zdecydowanie pomaga, nie odbiera przyjemności picia. Wiedza nie boli, a jeżeli wiesz skąd dana wada/ zaleta się w piwie pojawia to łatwiej sterować całym procesem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak na poważnie to pytanie do kursantów, czy umiejętność dokładniejszej oceny piwa pomaga, czy bardziej przeszkadza w warzeniu?

Warzy się tak samo, najwyżej degustuje inaczej :)

Z mojej strony, to że wyczuwam w piwie wady nie dyskredytuje jego pijalności, jak piwo smakowało mi wcześniej to smakuje i teraz, do wad w piwach, zwłaszcza komercyjnych, po prostu się przyzwyczaiłem, obecnie piję sporo czeskich pilsów a chyba każdy jest z mniejszym bądź większym aldehydem, często z innymi dodatkami :)

Co do oceny własnego piwa to często najtrudniej obiektywnie własne dzieło ocenić.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do oceny własnego piwa to często najtrudniej obiektywnie własne dzieło ocenić.

Identyczną opinię usłyszałem od znajomego sędziego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dochodzi fakt, że nie każdy wyczuwa od razu wszystkie wady - mimo skumulowanej na kursie dawki.

Stąd też podpowiedź czego na siłę nie szukać w piwie (bo zwyczajnie tego nie umiemy wyczuć).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.