Jump to content
Sign in to follow this  
bielok

Grzanie na dwa palniki

Recommended Posts

Cześć :)

 

Jeśli ktoś ma duży gar w którym zaciera tak jak ja, może rzucić okiem na moje rozwiązanie grzania na dwa palniki:

 

2palniki.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetne wykonanie i pomysł (regulacja poziomu - super) dodatkowo rozwiązałeś problem który mnie meczy, czyli zwiększenie wysokości nad palnikami. Ja mam troszkę inaczej garnek 50 litrów obejmuje 4 palniki :) co tym bardziej pogranicza dostęp powietrza i przydało by się gar podnieść. Podumowując + za konkretne rozwiązanie techniczne.

 

 

PS. Zacieranie idzie spoko, pewnikiem chodzi o warzenie.

Edited by mark33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia :)

 

Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest n-krzychu

Też grzeję na 2 palniki - myślałem, że wszyscy co nie mają taboretu gazowego tak robią :).

Ja na szczęście nie muszę regulować poziomu jakoś równo mi gar stoi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia :)

 

Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Ja grzeję w garze 35l na dwóch "palnikach" na kuchence elektrycznej, i do zacierania i do gotowania.

 

Podgrzanie 22l z 60°C do 100°C po filtracji zajmuje jakieś 40-50 min

Share this post


Link to post
Share on other sites
....

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Super , dogadamy szczegóły w realu. Do spawania mam jeszcze mieszadło na duży gar (elementy są )

 

 

Co do czasu zagotowania brzeczki, robię takie małe oszustwo :) podgrzewam już od 10litrów filtratu i dolewam aż do 50 litrów, skrócenie ogrzewania jest znaczące.

Edited by mark33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bielok czy te 2 godziny podgrzewania z 57-100* to nie przesada. Ja też grzeję na dwóch palnikach kuchenki, bez podstawek, ale u mnie to jakoś szybciej się grzeje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

Wydaje mi się ,że gar jest za wysoko i masz za duże straty.

Optymalna odległość to taka kiedy końcówki płomieni dotykają dna gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.