Skocz do zawartości
mk77

za duże BLG dolanie wody po zadaniu drożdży

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś popełniłem drugą warkę z zacieraniem.

Pszeniczny Steinbach 3 kg

Pilzneński Weyermann 2 kg

Carahell Weyermann 0,2 kg

Celowałem w 22-23 litry i 12BLG

Po wysładzaniu otrzymałem prawie 25 litrów (nie mierzyłem blg)

Po chmieleniu i zlaniu do fermentora otrzymałem 20 litrów i 14 blg - jak na pszenicę to dużo.

Dodałem dożdże i po dodaniu zdecydowałem się na dolanie wody. Zagotowałem 1.5l wody w garnku, schłodziłem do około 40 stopni i wlałem do fermentora (gdzie już pływały drożdże)

Obecnie jest 21,5 litra i 13blg.

Duży błąd taka dolewka po drożdżach ???

I czy przed butelkowaniem przy dodawaniu glukozy do refermentacji mogę zagotować litr wody rozpuścić glukozę i dolać do piwa przed samym rozlewem ?

Edytowane przez mk77

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki za odpowiedź.

Co do temperatury to wydawało mi sie że jak w fermentorze jest 20l o temp ok 24 stopni to jak doleję 1,5 litra z 40 stopniami to nie podniesie zbytnio temp całości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmmmm to mogę mieć tylko nadzieję że jakoś to wyjdzie.

A co z dodaniem tej większej ilości wody do refermentacji ? można tak czy lepiej już nie kombinować ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy przygotowaniu roztworu z cukrem/glukozą do refermentacji dobrą praktyką jest uzyskanie roztworu o gęstości brzeczki przed fermentacją - będzie się lepiej mieszać w zielonym piwku. Czyli 120 gram cukru w litrze wody da ok. 12 BLG. Ale nie jest to jakiś mus.

Edytowane przez Mariusz_CH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 blg - jak na pszenicę to dużo.

Dlaczego dużo? Co kto lubi moim zdaniem :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wlasnie robie portera gdzie miałem 17Blg. to tylko w fermentorze musi dlurzej stać. dolewki podczas fermentacji to nic zdrorzego. dopóki drorzdze pracują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
wlasnie robie portera gdzie miałem 17Blg. to tylko w fermentorze musi dlurzej stać. dolewki podczas fermentacji to nic zdrorzego. dopóki drorzdze pracują.

 

Przepraszam za OT, ale tego nie da się czytać. Nie dość, że nie wiadomo, o co Ci chodzi, to jeszcze nie mogę zrozumieć jak, w tak krótkiej wypowiedzi, można popełnić tyle błędów ortograficznych. Skoro masz problemy z pisaniem to korzystaj z korekty wbudowanej w przeglądarkę - takie orty to dla mnie brak szacunku dla czytających.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×