Jump to content
mk77

za duże BLG dolanie wody po zadaniu drożdży

Recommended Posts

Witam

Dziś popełniłem drugą warkę z zacieraniem.

Pszeniczny Steinbach 3 kg

Pilzneński Weyermann 2 kg

Carahell Weyermann 0,2 kg

Celowałem w 22-23 litry i 12BLG

Po wysładzaniu otrzymałem prawie 25 litrów (nie mierzyłem blg)

Po chmieleniu i zlaniu do fermentora otrzymałem 20 litrów i 14 blg - jak na pszenicę to dużo.

Dodałem dożdże i po dodaniu zdecydowałem się na dolanie wody. Zagotowałem 1.5l wody w garnku, schłodziłem do około 40 stopni i wlałem do fermentora (gdzie już pływały drożdże)

Obecnie jest 21,5 litra i 13blg.

Duży błąd taka dolewka po drożdżach ???

I czy przed butelkowaniem przy dodawaniu glukozy do refermentacji mogę zagotować litr wody rozpuścić glukozę i dolać do piwa przed samym rozlewem ?

Edited by mk77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki za odpowiedź.

Co do temperatury to wydawało mi sie że jak w fermentorze jest 20l o temp ok 24 stopni to jak doleję 1,5 litra z 40 stopniami to nie podniesie zbytnio temp całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmmm to mogę mieć tylko nadzieję że jakoś to wyjdzie.

A co z dodaniem tej większej ilości wody do refermentacji ? można tak czy lepiej już nie kombinować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy przygotowaniu roztworu z cukrem/glukozą do refermentacji dobrą praktyką jest uzyskanie roztworu o gęstości brzeczki przed fermentacją - będzie się lepiej mieszać w zielonym piwku. Czyli 120 gram cukru w litrze wody da ok. 12 BLG. Ale nie jest to jakiś mus.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 blg - jak na pszenicę to dużo.

Dlaczego dużo? Co kto lubi moim zdaniem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

wlasnie robie portera gdzie miałem 17Blg. to tylko w fermentorze musi dlurzej stać. dolewki podczas fermentacji to nic zdrorzego. dopóki drorzdze pracują.

Share this post


Link to post
Share on other sites
wlasnie robie portera gdzie miałem 17Blg. to tylko w fermentorze musi dlurzej stać. dolewki podczas fermentacji to nic zdrorzego. dopóki drorzdze pracują.

 

Przepraszam za OT, ale tego nie da się czytać. Nie dość, że nie wiadomo, o co Ci chodzi, to jeszcze nie mogę zrozumieć jak, w tak krótkiej wypowiedzi, można popełnić tyle błędów ortograficznych. Skoro masz problemy z pisaniem to korzystaj z korekty wbudowanej w przeglądarkę - takie orty to dla mnie brak szacunku dla czytających.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.