litany 1 Posted August 2, 2014 j/w próbował ktoś;> ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 732 1 Items Posted August 2, 2014 Po pierwsze robisz pomiar. Przeglądnij swoje wcześniejsze posty - masz tam odpowiedzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
litany 1 Posted August 2, 2014 bez ironi... zadałem tyko pytanie, czy ktos taki eksperyment probowal Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted August 2, 2014 Pożywka to nie eliksir życia. Jak drożdże są padnięte to trzeba dodać nowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
litany 1 Posted August 2, 2014 dodałem ze 3gramy pozywki i rurka ozyla jak szalona juz po 15 minutach;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted August 2, 2014 dodałem ze 3gramy pozywki i rurka ozyla jak szalona juz po 15 minutach;) Cud Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted August 2, 2014 Wmawiaj sobie że to dzięki pożywce Pewnie dokładniej domknąłeś pokrywę i bulkadełko się naprawiło Quote Share this post Link to post Share on other sites
litany 1 Posted August 2, 2014 moze i cud, ale ruszylo uszczelnione nawet folia spozywcza mam pokrywke moze po prostu do zestawow z brewkitow trza dodawac pozywke... albo jakas lipna glukoze mialem;] Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted August 2, 2014 no i sam wiesz już najlepiej co trzeba zrobić po co więc to pytanie...??? Na przyszłość podaj trochę więcej informacji co do sytuacji, o którą pytasz bo niby skąd mamy wiedzieć o co Ci tak dokładnie chodzi? 1 GB... reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted August 2, 2014 2 x w tygodniu dodaj po szklane cukru, to dopiero czad w bulkadełku Quote Share this post Link to post Share on other sites
litany 1 Posted August 3, 2014 Panowie to było pytanie dotyczace tego czy takie eksperymenty moga popsuc piffko P.S. Bulkanie ustało po 12h od dodania pożywki Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted August 3, 2014 Co to niby jest "piffko"? PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MateuszO. 25 Posted August 3, 2014 Co to niby jest "piffko"? Czepiasz się... w ogóle w tym temacie co drugi używa ironii a reszta się czepia. Nie chcesz- nie wypowiadaj się w temacie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted August 3, 2014 Tak, czepiam się. Bo jak się nie czepiać i nie ironizować skoro to kolejny temat o bulkaniu bulkadełka w ostatnim czasie, a autor pisze po polskawemu... PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MateuszO. 25 Posted August 3, 2014 Każdy poczatkujący ma prawo zadać pytanie i to od Ciebie zalezy czy zechcesz odpowiedzieć czy nie, jeśli nie masz nic do powiedzenia- nie wypowaidaj się. Ty po polsko angielskiemu "tapatalkujesz" co tyle znaczy dla mnie co piffko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted August 3, 2014 rurka i jej bulkanie jest wyznacznikiem niczego. Obserwowanie jak coś komuś bulka jest błędem i nalezy się tego jak najszybciej oduczyć. Na tym forum szanujemy piwo i wszelkie formy typu: piffko, pivko itp są niedopuszczalne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
litany 1 Posted August 3, 2014 ok,poprawie sie:) czyli jedynym słusznym wyznacznikiem jest skala BLG?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted August 3, 2014 Tak, należy się kierować wyłącznie odczytanym poziomem odfermentowania cukrów w procesie fermentacji.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted August 4, 2014 Mocne zdrowe drożdże w zbyt wysokiej temperaturze fermentacji potrafią zjeść wszystkie cukry 1 - 2 dni Quote Share this post Link to post Share on other sites
litany 1 Posted August 4, 2014 raczej nie przekraczam 25 stopni Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted August 5, 2014 25°C to i tak sporo. Optymalnie było by utrzymać w okolicach 20°C. Jednak jak już pisałem wyżej. Podaj co za piwo, jakie drożdże, jakie blg wyjściowe... itd... Quote Share this post Link to post Share on other sites
litany 1 Posted August 5, 2014 (edited) Black Rock DRY LAGER z brewkitu poczatkowe blg bylo 12 drozdze z zestawu Edited August 5, 2014 by litany Quote Share this post Link to post Share on other sites