Skocz do zawartości
cen16

Pierwsze zacieranie - pomoc z ułożeniem receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mimo że pierwszą warkę z zacieraniem będę warzył dopiero pod koniec października to chciałbym was prosić o pomoc w ułożeniu receptury.

Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym i żeby miało kolor taki ciemno bursztynowy.

Sam ułożyłem taką recepturę:

 

Zasyp

Słód Pale Ale Strzegom 3 kg

Słód jęczmienny wędzony Weyermann 1,5 kg

Słód pilzneński Strzegom 0,5 kg

Słód monachijski Typ II Strzegom 0,5 kg

Słód karmelowy ciemny Litovel 0,5 kg (Nie wiem do końca kiedy go wsypać)

 

Zacieranie 70 min w temperaturze 66-68C i Mash out do 77C dla lepszej filtracji.

 

Chmielenie

Na 60 min - Marynka 20g

Na 30 min - Marynka 30g

Na 10 min - Fuggles 50g, Lubelski 50g

(Wszystkie w granulacie.)

 

Nie wiem jeszcze jakie drożdże, na pewno suche.

Chciałbym żeby piwa wyszło około 23L

 

Co myślicie o takiej recepturze?

Co zmienić i dlaczego?

Liczę na waszą pomoc i propozycje.

​Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Edytowane przez cen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie będę przywiązywał znaczenia do nazw, bo szeroko rozumiana IPA to całkiem co innego. Jak juz robić coś podobnego jak napisales to raczej tak:

Pale ale 3kg.

Wedzony 1,5kg

Karmelowy 250g (dodany od poczatku)

 

Zacieranie ok.

 

Chmiel

Marynka 35g na goryczka (60 minut gotowania)

I może byc z 30 gram fugglesa na aromat, czyli na 5 minut gotowania.

 

Drożdże US-05, bo mi bardziej pasują do takiego zasypu.

 

To tak w uproszczeniu.

Edytowane przez RobertJ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym

Jak coś może smakować jak ipa i jednocześnie smakować i pachnieć inaczej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym

Jak coś może smakować jak ipa i jednocześnie smakować i pachnieć inaczej?

 

Może chodziło o górną fermentacje... W sensie ze Ale, a nie IPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

aromat chmielowy --> olejki eteryczne --> chmiel

wędzonka --> fenole --> słód

Może być jedno i drugie, tylko jest małe ejl- BALANS. Trzeba tak dobrać recepturę żeby się ze sobą zgrało. Na pierwszą warkę średni pomysł, ale...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zapytam inaczej bo widzę że głupoty wcześniej napisałem, sorry.

Zapomnijcie o tym co wcześniej pisałem i proszę o propozycje receptury na pierwszą warkę z zacieraniem.

Dobrze jak by w zasypie był słód wędzony, ale nie koniecznie.

 

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pale ale 2kg

Wedzony 2kg

Jakiś karmel z 200 gramow

Jeczmien palony 400g

 

I masz z tego prosty podwedzany stout. To tego z 30g w.w. marynki na sama goryczek. Teraz pasuje???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spoko. Rozumiem że zacieranie i czas chmielenia taki jak napisałeś wcześniej. Drożdże US-05?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżę temat bo za tydzień ruszam z pierwszą warką z zacieraniem i w poniedziałek chciałbym zamówić potrzebne składniki w sklepie alepiwo.pl.

A więc poczytałem trochę o słodzie wędzonym i na pierwszą warkę chciałbym warzyć według tej receptury: http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(anteks)

Ponieważ chciałbym zaoszczędzić na przesyłce to zamówił bym też wszystko na kolejne dwie warki, czyli to: http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_(dori)

i to: http://www.wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki,_Wojciech_Piasecki-Wieliczko_(woyteck)

 

Jak myślicie będą to dobre receptury na pierwsze 3 warki z zacieraniem? Poradzę sobie z tymi recepturami tak żeby było to pijalne?

Może coś zmienić?

Jakie suche drożdże proponujecie do Belgian Pale Ale? Bo na drugiej warce nie chcę używać drożdży za 40zł.

Edytowane przez cen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cen, pewnie nigdy nie zacierałeś :| Trochę rzucasz się w morze. Nie lepiej zrobić coś nie skomplikowanego ?

Np. zacieranie na lenia, czyli w temp. 67 stopni? Nie od razu Kraków zbudowali.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stout Opalenicki jest zacierany na lenia (jeśli dobrze rozumiem) tylko ja będę zacierał w gaże 40 L z izolacją z karimaty.

Belgian Pale Ale, jest tam drobna modyfikacja ale nie wydaje mi się trudne ustawić stoper i w odpowiednim czasie podgrzać mieszając.

A co do Portera to jeszcze się zastanowię.

I tak jak napisałem, byle te piwa były pijalne, a jak będą lepsze od brewkitów które do tej pory zrobiłem to będzie super.

Edytowane przez cen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie dwa razy pale ale Dori, fajne i nietrudne piwo. Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia. Mam 40 kilka piwek na koncie a jakoś nie mogę skusić się na dolną, może kiedyś :)

Edytowane przez GB...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie dwa razy pale ale Dori,

 

Rozumiem że proponujesz żebym zrobił 2 takie same piwa.

Przy moich 3 max 4 warkach rocznie wyszło by tak że piłbym co drugie piwo pale ale i szybko by mi zbrzydło.

 

Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia.

Na czym to polega? Bo jakoś nie słyszałem o tej metodzie.

 

Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanko mianowicie da się czymś zastąpić ten rdzeni do mieszania w mieszadle magnetycznym?

Ze starego zasilacza do kompa zrobiłem tak dla zabawy/testów z gęstwą coś w stylu mieszadła magnetycznego i brakuje mi już tylko tego rdzenia

Edytowane przez cen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy jedna saszetka Saflager S-23 da sobie rade z porterem bałtyckim około 20-22L 22Blg?

Wiem że powinny być dwie ale z przyczyn ekonomicznych wolał by dać jedną.

Mam w domu taką odżywkę do rehydratacji drożdży http://www.alepiwo.p...-ferm-7-5g.html

Jak myślicie pomoże to coś?

Ewentualnie mogę zrobić jakiś mały ręczny starter (mam ekstrakt słodowy suchy i płynny) ale byłby to mój pierwszy starter i wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie.

Może jest jeszcze jakiś sposób żeby jedna paczka dała rady?

Edytowane przez cen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten kalkulator: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html liczy 3,5 saszetki 11,5g. Resztę dopowiedz sobie sam.

 

Może jest jeszcze jakiś sposób żeby jedna paczka dała rady?

Żeby jedna paczka dała rady to się robi lżejsze piwko i później używa gęstwy.

Edytowane przez Mariusz_CH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie.

no właśnie sobie chyba przeczysz.Dawanie 1 saszetki drożdżaków to proszenie się o problemy w tym przypadku.

Zrobiłbym starter, albo najpierw lekkie piwo, a potem porterka na gęstwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie.

Z tego co się orientuję zestaw na portera to wydatek powiedzmy 45-60zł do tego powiedzmy 2 paczki drożdży 30zł razem mamy 75-90zł licząc że wyjdzie 30-40 butelek koszt jednej butelki oscyluje od 1.80-2.50 (około) to teraz znajdź mi w sklepie portera za taką cenę...osobiście sam zrobiłem portera na jednej saszetce, bez rehydratacji-mało czytania, mało słuchania i takie tam inne sprawy świeżaka-piwo niby się udało ale nawet po 4 tygodniach fermentacji niedofermentowało, niby blg nie spadało ale drożdże chyba już nie miały siły jeść a teraz "troszkę ucieka z butelek". Formalnie możesz zyskać te powiedzmy 15zł albo mieć niepijalne piwo.

 

chce się robić piwo dobre, czy robić tanio

przecież to już jest tanio wystarczy tylko postarać się i przypilnować żeby było dobre

 

P.S. Kościak ostatnio miałem zły dzień. Wybacz. Na zdrowie :beer:

Edytowane przez Konus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. To dokopię jeszcze jedną saszetkę.

A te odżywkę warto dodawać do rehydratacji?

​A może warto dokupić Saflager W34-70 albo jakieś inne dolniaki?

Browar Gdynia coś takiego próbował

Edytowane przez cen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić taki test i się nam nim pochwalić, albo poczekać chwilkę może już ktoś się bawił w coś takiego (znając życie taka osoba się znajdzie). Opcja numer trzy to podzielenie warki na pół i zrobienie dwóch piw na różnych drożdżach.

Edytowane przez Konus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Opcja numer trzy to podzielenie warki na pół i zrobienie dwóch piw na różnych drożdżach.

Super pomysł i na pewno bym tak zrobił gdybym miał jeszcze jeden fermentator.

Jak ktoś próbował mieszania dwóch szczepów drożdży to proszę żeby się podzielił jakie efekty wyszły?

Ja jak nikt nic nie napisze to raczej kupie drugą paczkę S-23.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie dwa razy pale ale Dori,

 

Rozumiem że proponujesz żebym zrobił 2 takie same piwa.

Przy moich 3 max 4 warkach rocznie wyszło by tak że piłbym co drugie piwo pale ale i szybko by mi zbrzydło.

 

Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia.

Na czym to polega? Bo jakoś nie słyszałem o tej metodzie.

 

Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanko mianowicie da się czymś zastąpić ten rdzeni do mieszania w mieszadle magnetycznym?

Ze starego zasilacza do kompa zrobiłem tak dla zabawy/testów z gęstwą coś w stylu mieszadła magnetycznego i brakuje mi już tylko tego rdzenia

Temat: 1 dobrze wykonane będzie smakowało do ostatniej butelki a 2 gęstwa na ciepło czyli po prostu przeniesienie drożdży do nowego nastawu bez zbierania do słoiczków, płukania, mrożenia itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×