cen16 11 1 Items Posted August 1, 2014 (edited) Witam. Mimo że pierwszą warkę z zacieraniem będę warzył dopiero pod koniec października to chciałbym was prosić o pomoc w ułożeniu receptury. Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym i żeby miało kolor taki ciemno bursztynowy. Sam ułożyłem taką recepturę: Zasyp Słód Pale Ale Strzegom 3 kg Słód jęczmienny wędzony Weyermann 1,5 kg Słód pilzneński Strzegom 0,5 kg Słód monachijski Typ II Strzegom 0,5 kg Słód karmelowy ciemny Litovel 0,5 kg (Nie wiem do końca kiedy go wsypać) Zacieranie 70 min w temperaturze 66-68C i Mash out do 77C dla lepszej filtracji. Chmielenie Na 60 min - Marynka 20g Na 30 min - Marynka 30g Na 10 min - Fuggles 50g, Lubelski 50g (Wszystkie w granulacie.) Nie wiem jeszcze jakie drożdże, na pewno suche. Chciałbym żeby piwa wyszło około 23L Co myślicie o takiej recepturze? Co zmienić i dlaczego? Liczę na waszą pomoc i propozycje. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Edited August 1, 2014 by cen16 1 kusuguchiji reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
RobertJ 8 1 Items Posted August 1, 2014 (edited) Nie będę przywiązywał znaczenia do nazw, bo szeroko rozumiana IPA to całkiem co innego. Jak juz robić coś podobnego jak napisales to raczej tak: Pale ale 3kg. Wedzony 1,5kg Karmelowy 250g (dodany od poczatku) Zacieranie ok. Chmiel Marynka 35g na goryczka (60 minut gotowania) I może byc z 30 gram fugglesa na aromat, czyli na 5 minut gotowania. Drożdże US-05, bo mi bardziej pasują do takiego zasypu. To tak w uproszczeniu. Edited August 1, 2014 by RobertJ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patrickll 30 Posted August 1, 2014 Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym Jak coś może smakować jak ipa i jednocześnie smakować i pachnieć inaczej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
RobertJ 8 1 Items Posted August 1, 2014 Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym Jak coś może smakować jak ipa i jednocześnie smakować i pachnieć inaczej? Może chodziło o górną fermentacje... W sensie ze Ale, a nie IPA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted August 1, 2014 aromat chmielowy --> olejki eteryczne --> chmiel wędzonka --> fenole --> słód Może być jedno i drugie, tylko jest małe ejl- BALANS. Trzeba tak dobrać recepturę żeby się ze sobą zgrało. Na pierwszą warkę średni pomysł, ale... Quote Share this post Link to post Share on other sites
cen16 11 1 Items Posted August 2, 2014 To zapytam inaczej bo widzę że głupoty wcześniej napisałem, sorry. Zapomnijcie o tym co wcześniej pisałem i proszę o propozycje receptury na pierwszą warkę z zacieraniem. Dobrze jak by w zasypie był słód wędzony, ale nie koniecznie. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
RobertJ 8 1 Items Posted August 2, 2014 Pale ale 2kg Wedzony 2kg Jakiś karmel z 200 gramow Jeczmien palony 400g I masz z tego prosty podwedzany stout. To tego z 30g w.w. marynki na sama goryczek. Teraz pasuje??? Quote Share this post Link to post Share on other sites
cen16 11 1 Items Posted August 3, 2014 Spoko. Rozumiem że zacieranie i czas chmielenia taki jak napisałeś wcześniej. Drożdże US-05? Quote Share this post Link to post Share on other sites
cen16 11 1 Items Posted October 8, 2014 (edited) Odświeżę temat bo za tydzień ruszam z pierwszą warką z zacieraniem i w poniedziałek chciałbym zamówić potrzebne składniki w sklepie alepiwo.pl. A więc poczytałem trochę o słodzie wędzonym i na pierwszą warkę chciałbym warzyć według tej receptury: http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(anteks) Ponieważ chciałbym zaoszczędzić na przesyłce to zamówił bym też wszystko na kolejne dwie warki, czyli to: http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_(dori) i to: http://www.wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki,_Wojciech_Piasecki-Wieliczko_(woyteck) Jak myślicie będą to dobre receptury na pierwsze 3 warki z zacieraniem? Poradzę sobie z tymi recepturami tak żeby było to pijalne? Może coś zmienić? Jakie suche drożdże proponujecie do Belgian Pale Ale? Bo na drugiej warce nie chcę używać drożdży za 40zł. Edited October 8, 2014 by cen16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
wolf83 17 Posted October 8, 2014 cen, pewnie nigdy nie zacierałeś Trochę rzucasz się w morze. Nie lepiej zrobić coś nie skomplikowanego ? Np. zacieranie na lenia, czyli w temp. 67 stopni? Nie od razu Kraków zbudowali. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cen16 11 1 Items Posted October 8, 2014 (edited) Stout Opalenicki jest zacierany na lenia (jeśli dobrze rozumiem) tylko ja będę zacierał w gaże 40 L z izolacją z karimaty. Belgian Pale Ale, jest tam drobna modyfikacja ale nie wydaje mi się trudne ustawić stoper i w odpowiednim czasie podgrzać mieszając. A co do Portera to jeszcze się zastanowię. I tak jak napisałem, byle te piwa były pijalne, a jak będą lepsze od brewkitów które do tej pory zrobiłem to będzie super. Edited October 8, 2014 by cen16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
wolf83 17 Posted October 8, 2014 Piwa zacierane są zawsze lepsze od piw z puszki. To tak jakbyś zrobił obiad w mikrofalówce Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted October 8, 2014 (edited) Kup sobie dwa razy pale ale Dori, fajne i nietrudne piwo. Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia. Mam 40 kilka piwek na koncie a jakoś nie mogę skusić się na dolną, może kiedyś Edited October 8, 2014 by GB... Quote Share this post Link to post Share on other sites
cen16 11 1 Items Posted October 9, 2014 (edited) Kup sobie dwa razy pale ale Dori, Rozumiem że proponujesz żebym zrobił 2 takie same piwa. Przy moich 3 max 4 warkach rocznie wyszło by tak że piłbym co drugie piwo pale ale i szybko by mi zbrzydło. Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia. Na czym to polega? Bo jakoś nie słyszałem o tej metodzie. Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanko mianowicie da się czymś zastąpić ten rdzeni do mieszania w mieszadle magnetycznym? Ze starego zasilacza do kompa zrobiłem tak dla zabawy/testów z gęstwą coś w stylu mieszadła magnetycznego i brakuje mi już tylko tego rdzenia Edited October 10, 2014 by cen16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
cen16 11 1 Items Posted November 1, 2014 (edited) Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy jedna saszetka Saflager S-23 da sobie rade z porterem bałtyckim około 20-22L 22Blg? Wiem że powinny być dwie ale z przyczyn ekonomicznych wolał by dać jedną. Mam w domu taką odżywkę do rehydratacji drożdży http://www.alepiwo.p...-ferm-7-5g.html Jak myślicie pomoże to coś? Ewentualnie mogę zrobić jakiś mały ręczny starter (mam ekstrakt słodowy suchy i płynny) ale byłby to mój pierwszy starter i wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie. Może jest jeszcze jakiś sposób żeby jedna paczka dała rady? Edited November 1, 2014 by cen16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted November 1, 2014 (edited) Ten kalkulator: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html liczy 3,5 saszetki 11,5g. Resztę dopowiedz sobie sam. Może jest jeszcze jakiś sposób żeby jedna paczka dała rady? Żeby jedna paczka dała rady to się robi lżejsze piwko i później używa gęstwy. Edited November 1, 2014 by Mariusz_CH 1 cen16 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 1, 2014 wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie. no właśnie sobie chyba przeczysz.Dawanie 1 saszetki drożdżaków to proszenie się o problemy w tym przypadku. Zrobiłbym starter, albo najpierw lekkie piwo, a potem porterka na gęstwie. 1 cen16 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted November 1, 2014 Chwila, chwila... Mówimy o saszetce drożdży za jakieś 15 zł? Czasem trzeba sobie odpowiedzieć czy chce się robić piwo dobre, czy robić tanio 1 cen16 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konus 44 Posted November 1, 2014 (edited) wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie. Z tego co się orientuję zestaw na portera to wydatek powiedzmy 45-60zł do tego powiedzmy 2 paczki drożdży 30zł razem mamy 75-90zł licząc że wyjdzie 30-40 butelek koszt jednej butelki oscyluje od 1.80-2.50 (około) to teraz znajdź mi w sklepie portera za taką cenę...osobiście sam zrobiłem portera na jednej saszetce, bez rehydratacji-mało czytania, mało słuchania i takie tam inne sprawy świeżaka-piwo niby się udało ale nawet po 4 tygodniach fermentacji niedofermentowało, niby blg nie spadało ale drożdże chyba już nie miały siły jeść a teraz "troszkę ucieka z butelek". Formalnie możesz zyskać te powiedzmy 15zł albo mieć niepijalne piwo. chce się robić piwo dobre, czy robić tanio przecież to już jest tanio wystarczy tylko postarać się i przypilnować żeby było dobre P.S. Kościak ostatnio miałem zły dzień. Wybacz. Na zdrowie Edited November 1, 2014 by Konus 1 cen16 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
cen16 11 1 Items Posted November 1, 2014 (edited) Ok. To dokopię jeszcze jedną saszetkę. A te odżywkę warto dodawać do rehydratacji? A może warto dokupić Saflager W34-70 albo jakieś inne dolniaki? Browar Gdynia coś takiego próbował Edited November 1, 2014 by cen16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konus 44 Posted November 1, 2014 (edited) Możesz zrobić taki test i się nam nim pochwalić, albo poczekać chwilkę może już ktoś się bawił w coś takiego (znając życie taka osoba się znajdzie). Opcja numer trzy to podzielenie warki na pół i zrobienie dwóch piw na różnych drożdżach. Edited November 1, 2014 by Konus 1 cen16 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
cen16 11 1 Items Posted November 2, 2014 Opcja numer trzy to podzielenie warki na pół i zrobienie dwóch piw na różnych drożdżach. Super pomysł i na pewno bym tak zrobił gdybym miał jeszcze jeden fermentator. Jak ktoś próbował mieszania dwóch szczepów drożdży to proszę żeby się podzielił jakie efekty wyszły? Ja jak nikt nic nie napisze to raczej kupie drugą paczkę S-23. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted November 2, 2014 Kup sobie dwa razy pale ale Dori, Rozumiem że proponujesz żebym zrobił 2 takie same piwa. Przy moich 3 max 4 warkach rocznie wyszło by tak że piłbym co drugie piwo pale ale i szybko by mi zbrzydło. Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia. Na czym to polega? Bo jakoś nie słyszałem o tej metodzie. Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanko mianowicie da się czymś zastąpić ten rdzeni do mieszania w mieszadle magnetycznym? Ze starego zasilacza do kompa zrobiłem tak dla zabawy/testów z gęstwą coś w stylu mieszadła magnetycznego i brakuje mi już tylko tego rdzenia Temat: 1 dobrze wykonane będzie smakowało do ostatniej butelki a 2 gęstwa na ciepło czyli po prostu przeniesienie drożdży do nowego nastawu bez zbierania do słoiczków, płukania, mrożenia itp. Quote Share this post Link to post Share on other sites