Jump to content
Albeer

Paczka Wyast'ów

Recommended Posts

Robiąc porządki w mojej piwnej szafce , pośród pustych woreczków po słodach znalazłem paczkę drożdży . Postanowiłem je odpalić - o dziwo dość szybko spuchły , no i mam dylemat , zostawić tylko fotkę w archiwum czy jednak nastawić gar ?

Oto one , proszę przyjrzeć się dacie !

post-5952-0-45325700-1406875722_thumb.jpg

post-5952-0-11587200-1406875743_thumb.jpg

Edited by Albeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieźle, toż to po takim czasie nie powinno być tam w ogóle życia (0,0000002% żywych komórek)

Moje raptem roczne White Laby wylądowały ostatecznie w kanalizie - pewnie mój błąd, ale kiepsko się namnożyły i wolałem nie ryzykować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta paczka to blend szczepów: ale, sherry, brett, lacto, pedio. Te ostatnie 3 pewnie przeżyły, przy okazji pożywiły się resztą ;) Zrobić na tym dobre piwo może być trudno, do tego profil może być całkowicie inny od spodziewanego ale sprawa warta eksperymentu, możesz chociaż jakaś mała 10l warka.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta paczka drożdży kompletnie mnie zaskoczyła jeśli chodzi o surowce .

Słody posiadam w resztkowych ilościach :

pilzneński 4 kg ( HT piwowar z Zadymy )

monachijski 0,5 kg

melanoidynowy 1 kg

bursztynowy 1 kg

karmelowe 150 i 300 czekoladowy 600 i 400 oraz palony z Żywca circa po 200-300 g

żytni własnej roboty 1,5 kg

Chmiele to :

Iunga , Willamette , Mosaic , Amarillo , Galaxy po ok 50 g

I teraz , uwarzyć coś w kierunku czerwonego Flandersa ? Czy ciemniej - bardziej stoutowo ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieźle, toż to po takim czasie nie powinno być tam w ogóle życia (0,0000002% żywych komórek)

Dlaczego niby? Drożdże wbrew pozorom potrafią być bardzo żywotne, jeśli tylko będą miały w miarę sprzyjające warunki.

Ja w takim przypadku spróbował bym nastawić coś niezbyt ciemnego i nie chmielonego za mocno na aromat - może wyjść ciekawie. Ale nie był bym też zaskoczony, gdyby efekt był identyczny jak w przypadku świeżych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego niby?

Zgodnie z założeniem, że każdego miesiąca pada 20% żywych komórek - oczywiście to wyłącznie teoria, jak widać w pierwszym poście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to dotyczy Saccharomyces, które są mało odporne w porównaniu do pozostałych składników blendu.

 

Ja bym sugerował dodać zawartość saszetki dopiero na cichą, a jeśli na burzliwą to dodać trochę normalnych drożdży (które najprawdopodobniej już padły) by szybko rozpoczęła się fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to dotyczy Saccharomyces

To prawda, ale nie zmienia to faktu, że ośmioletnie Wyesty były jeszcze dość żywotne.

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoria i różne założenia często rozmijają się z rzeczywistością.

Ale to dotyczy Saccharomyces, które są mało odporne w porównaniu do pozostałych składników blendu.

Może jakieś szczegóły i źródło, najlepiej traktujące o szerokich badaniach? Chętnie bym poczytał. Czy może tylko na podstawie jakichś przesłanek?

Z tego co czytałem różne publikacje na temat drożdży, to spośród najpopularniejszych gatunków z rodzaju Saccharomyces najdelikatniejsze zdają się być S. pastorianus (carlsbergensis), natomiast niektóre szczepy z gatunków S. cerevisae i S. bayanus mają tzw. "killer factor" i potrafią być niesamowicie żywotne. Często Saccharomyces są bardzo niedoceniane w kwestii ich żywotności - niektóre potrafią nic sobie nie robić ze sporych dawek dwutlenku siarki, czy wysokich stężeń alkoholu.

Edited by Veteran5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoria i różne założenia często rozmijają się z rzeczywistością.

Ale to dotyczy Saccharomyces, które są mało odporne w porównaniu do pozostałych składników blendu.

Może jakieś szczegóły i źródło, najlepiej traktujące o szerokich badaniach? Chętnie bym poczytał. Czy może tylko na podstawie jakichś przesłanek?

Z tego co czytałem różne publikacje na temat drożdży, to spośród najpopularniejszych gatunków z rodzaju Saccharomyces najdelikatniejsze zdają się być S. pastorianus (carlsbergensis), natomiast niektóre szczepy z gatunków S. cerevisae i S. bayanus mają tzw. "killer factor" i potrafią być niesamowicie żywotne. Często Saccharomyces są bardzo niedoceniane w kwestii ich żywotności - niektóre potrafią nic sobie nie robić ze sporych dawek dwutlenku siarki, czy wysokich stężeń alkoholu.

 

Przychylam się do Twojej własnej prośby :D

To co piszesz, jest bardzo ciekawe, chętnie poczytałbym więcej o tym w jakiś publikacjach / książkach itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i poszło - mała warka circa 15 l , po otwarciu paczki aromat ciasta drożdżowego z ciemnymi owocami ( śliwki , wiśnie ) posypanymi cukrem . Warzyłem w sobotę , dzisiaj uchyliłem pokrywę i jak walnęło bananami to ??

post-5952-0-30038600-1407527218_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj oglądałem program w TV gdzie robili piwo z drożdży odzyskanych ze stu letnich butelek piwa wydobytych z jakiegoś zatopionego wraku (bodajże był to Urquell).

Jak również odzyskiwali drożdże z jakiejś Asteckiej piramidy - ze skamieniałych szczątków jakiegoś tam zacieru - swoją drogą było to piwo z miazgi kakaowca, podawane ochotnikom do rytualnego zabijania, gdy spanikowali - niby dodawało to im odwagi.

 

Swoją drogą drożdże jest dość ciężko zabić...

Wprawdzie to doświadczenia winne, ale nie raz i spora dawka piro potrafiła nie uśmiercić drożdży. A jedno moje czereśniowe, 7 letnie wino, spokojnie zaczęło sobie w butelkach nagle pracować.

W sprzyjających warunkach praktycznie wystarczy pojedyncza komórka drożdżowa, aby odnowić całą kolonię. W końcu to nie chemia, a żywy rozmnażający się organizm.... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem w sobotę , dzisiaj uchyliłem pokrywę i jak walnęło bananami to ??

To może weizen na gęstwie? :D Okaże się jeszcze, że odkryłeś nową, idealną mieszankę szczepów do pszeniczek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...