Jump to content
Sign in to follow this  
amorph

Kinky Ale

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć coś na kształt Kinky Ale z Doctora Brew. Na jednym słodzie Pale Ale i na jednym chmielu. Equinox jest niedostępny a mi jakoś Cascade podchodzi więc myślę o tym. 5kg słodu, 100g granulatu Cascade 7%, drożdże US-05. Wyjdzie coś z tego? Możecie poradzić jak zacierać i chmielić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dodał z 200 gram karmelowego. Zacieranie zależy jak lubisz, na wytrawnie albo słodko. Zależy od temperatury (czyt. 62 lub 66). A 100 gram Cascade to trochę za mało. Potrzeba przynajmniej 200 zeby były dobre efekty. No i chmielenie na zimno obowiązkowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuje zrobić aipa single hop mosaic. Wszystko mniej więcej tak.

 

50g. - 60 minut

50g. - 20 minut

50g - 0 minut

50g. - na zimno

 

Chmielenie na zimno nie podnosi IBU.

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

To prawdopodobnie jest Equinox:

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/chmiel-szyszka/1113-chmiel-experimental-szyszka-100g.html

Trudno mi powiedzieć czy aromat identyczny (warzyłem na tym chmielu jakoś na jesieni), ale charakter goryczki na pewno taki sam.

 

Nie wiem jakie blg planujesz, ale do standardowej warki AIPA 200g wydaje się rozsądną ilością. Około 30 - 50g zazwyczaj wystarcza na goryczkę, 60 - 80g na zimno, reszta na środkowe i późne chmielenie i na whirpool.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To prawdopodobnie jest Equinox:

http://twojbrowar.pl...yszka-100g.html

Trudno mi powiedzieć czy aromat identyczny (warzyłem na tym chmielu jakoś na jesieni), ale charakter goryczki na pewno taki sam.

 

Nie wiem jakie blg planujesz, ale do standardowej warki AIPA 200g wydaje się rozsądną ilością. Około 30 - 50g zazwyczaj wystarcza na goryczkę, 60 - 80g na zimno, reszta na środkowe i późne chmielenie i na whirpool.

 

Ależ a-kwasów ma ten chmiel! Bede celował w 16-17BLG. Zamawiam 200g ale czesc wrzuce do Witbiera na cicha. Myslicie że to dobry pomysl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dodał z 200 gram karmelowego. Zacieranie zależy jak lubisz, na wytrawnie albo słodko. Zależy od temperatury (czyt. 62 lub 66). A 100 gram Cascade to trochę za mało. Potrzeba przynajmniej 200 zeby były dobre efekty. No i chmielenie na zimno obowiązkowe.

 

W 62 i 66 mimo wszystko uzyskasz wytrawne piwa. Słodkie - wsypujesz słody w 62, podgrzewasz do 70-72 i trzymasz 1h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dodał z 200 gram karmelowego. Zacieranie zależy jak lubisz, na wytrawnie albo słodko. Zależy od temperatury (czyt. 62 lub 66). A 100 gram Cascade to trochę za mało. Potrzeba przynajmniej 200 zeby były dobre efekty. No i chmielenie na zimno obowiązkowe.

 

W 62 i 66 mimo wszystko uzyskasz wytrawne piwa. Słodkie - wsypujesz słody w 62, podgrzewasz do 70-72 i trzymasz 1h.

 

A Kinky Ale i Cascade IPA oceniacie jako słodkie czy wytrawne? Wg mnie są słodkie a goryczka ładnie to kontruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi się Kinky wydawało słodkie, znaczy goryczka maskowała to, ale ładnie mi buzie lepiło. Cascade znowu był chyba troszke bardziej wytrawny. ;)

 

Joker, słodkie nie bedzie w 69C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...