amorph 50 1 Items Posted August 1, 2014 Chciałbym uwarzyć coś na kształt Kinky Ale z Doctora Brew. Na jednym słodzie Pale Ale i na jednym chmielu. Equinox jest niedostępny a mi jakoś Cascade podchodzi więc myślę o tym. 5kg słodu, 100g granulatu Cascade 7%, drożdże US-05. Wyjdzie coś z tego? Możecie poradzić jak zacierać i chmielić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
RobertJ 8 1 Items Posted August 1, 2014 Ja bym dodał z 200 gram karmelowego. Zacieranie zależy jak lubisz, na wytrawnie albo słodko. Zależy od temperatury (czyt. 62 lub 66). A 100 gram Cascade to trochę za mało. Potrzeba przynajmniej 200 zeby były dobre efekty. No i chmielenie na zimno obowiązkowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted August 1, 2014 Ile w takim razie powinienem dac do gotowania a ile na zimno? Chmielenie na zimno nie podnosi IBU? Quote Share this post Link to post Share on other sites
RobertJ 8 1 Items Posted August 1, 2014 (edited) Planuje zrobić aipa single hop mosaic. Wszystko mniej więcej tak. 50g. - 60 minut 50g. - 20 minut 50g - 0 minut 50g. - na zimno Chmielenie na zimno nie podnosi IBU. Edited August 1, 2014 by RobertJ Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted August 1, 2014 To prawdopodobnie jest Equinox: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/chmiel-szyszka/1113-chmiel-experimental-szyszka-100g.html Trudno mi powiedzieć czy aromat identyczny (warzyłem na tym chmielu jakoś na jesieni), ale charakter goryczki na pewno taki sam. Nie wiem jakie blg planujesz, ale do standardowej warki AIPA 200g wydaje się rozsądną ilością. Około 30 - 50g zazwyczaj wystarcza na goryczkę, 60 - 80g na zimno, reszta na środkowe i późne chmielenie i na whirpool. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted August 1, 2014 To prawdopodobnie jest Equinox: http://twojbrowar.pl...yszka-100g.html Trudno mi powiedzieć czy aromat identyczny (warzyłem na tym chmielu jakoś na jesieni), ale charakter goryczki na pewno taki sam. Nie wiem jakie blg planujesz, ale do standardowej warki AIPA 200g wydaje się rozsądną ilością. Około 30 - 50g zazwyczaj wystarcza na goryczkę, 60 - 80g na zimno, reszta na środkowe i późne chmielenie i na whirpool. Ależ a-kwasów ma ten chmiel! Bede celował w 16-17BLG. Zamawiam 200g ale czesc wrzuce do Witbiera na cicha. Myslicie że to dobry pomysl? Quote Share this post Link to post Share on other sites
RobertJ 8 1 Items Posted August 1, 2014 Zrobisz jak tylko będziesz chciał. Wstępny zarys już masz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hopek 14 Posted August 1, 2014 Ja bym dodał z 200 gram karmelowego. Zacieranie zależy jak lubisz, na wytrawnie albo słodko. Zależy od temperatury (czyt. 62 lub 66). A 100 gram Cascade to trochę za mało. Potrzeba przynajmniej 200 zeby były dobre efekty. No i chmielenie na zimno obowiązkowe. W 62 i 66 mimo wszystko uzyskasz wytrawne piwa. Słodkie - wsypujesz słody w 62, podgrzewasz do 70-72 i trzymasz 1h. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted August 1, 2014 Ja bym dodał z 200 gram karmelowego. Zacieranie zależy jak lubisz, na wytrawnie albo słodko. Zależy od temperatury (czyt. 62 lub 66). A 100 gram Cascade to trochę za mało. Potrzeba przynajmniej 200 zeby były dobre efekty. No i chmielenie na zimno obowiązkowe. W 62 i 66 mimo wszystko uzyskasz wytrawne piwa. Słodkie - wsypujesz słody w 62, podgrzewasz do 70-72 i trzymasz 1h. A Kinky Ale i Cascade IPA oceniacie jako słodkie czy wytrawne? Wg mnie są słodkie a goryczka ładnie to kontruje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wich3r 1 Posted August 1, 2014 Mi się Kinky wydawało słodkie, znaczy goryczka maskowała to, ale ładnie mi buzie lepiło. Cascade znowu był chyba troszke bardziej wytrawny. Joker, słodkie nie bedzie w 69C? Quote Share this post Link to post Share on other sites