Skocz do zawartości
Distanced

Szybka konsultacja przed pierwszą warką - proszę o rozwianie wątpliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Jutro wieczorem będę warzył swoją pierwszą warkę. Jestem zmuszony zrobić to wcześniej niż planowałem, dlatego potrzebuję kilku porad, sugestii, w tempie ekspresowym. Za wszystkie odpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny.

 

Temat ten będzie jednocześnie opisem krok po kroku wszystkich wykonywanych przeze mnie czynności.

 

Posiadam:

1. Dwa pojemniki fermentacyjne w tym jeden z rurką i kranikiem drugi z rurką fermentacyjną

2. Areometr

3. Termometr piwowarski

4. Wężyk do zlewania piwa

5. Kapslownica "Eterna"

6. Kapsle

7. Pirosarczyn ( 100g)

8. Mieszadło piwowarskie

9. Miarka do cukru

10. Rurka do rozlewu z zaworkiem

11. Garnek 30 litrów

12. Słody: 5kg pale ale i 0,25kg karmelowy jasny

13. Chmiele: 100g Citra, 100g Centennial, 100g Cascade

14. Drożdże Fermentis Safale US-05 11,5g

Receptura: http://www.piwo.org/topic/14493-american-pale-ale-konsultacja-receptury/

American Pale Ale 20 litrów 13BLG

Słody:

5kg pale ale

0,25kg karmelowy jasny

przez 60 min w 68 stopniach

Chmielenie: (użytkownik crosis polecił mi hop burst, gdyż chcę osiągnąć wyraźny intensywny aromat przy niedużym IBU max. 30)

70' - gotowanie

30' - 10 g Citra

20' - 10 g Cascade

15' - 5 g Centennial

10' - 10g Citra, 10 g Cascade

5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial

0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g Centennial

po 50g Citra i Cascade na cichą

Pytanie 1: Czy to chmielenie jest ok ? Nie za dużo chmielu ? Dlaczego 70' ? Będę chłodził w wannie, z tego co się orientuję ma to znaczenie przy chmieleniu.

Ważenie krok po kroku:

1. Przygotowanie sprzętu, umycie, zdezynfekowanie.

2. Zacieranie jednotemperaturowe:

Grzeję 15 litrów wody do 69 stopni, dodaję słód (5,25kg). Mierzę temperaturę, gdy ponownie osiągnie 68 stopni wyłączam gaz. Słód ma być przez godzinę w temp 68. Mieszam od czasu do czasu, gdy jest potrzeba podgrzewam.

Pytanie 2: Czy robić mash out ?

3. Filtracja i wysładzanie:

Brzeczkę przelewam do fermentora z kranikiem (starając się nie napowietrzyć)

Pytanie 3: Czy przelewam wszyściutko ? Calutki osad ?

Czekam, 15-20 min, aż ułoży się młóto.

Problem 1: Nie posiadam filtratora z oplotu, co zrobić ? Przefiltruję się bez tego ? Przez samo młóto ?

Pierwsze 2-3 litry brzeczki przedniej zawracam. Resztę filtruję do drugiego fermentora, do momentu, gdy brzeczka minimalnie będzie przykrywała młóto, wtedy zatrzymuję filtrację, sprawdzam BLG i przelewam do umytego wcześniej gara., włączam gaz.

Wysładzam dolewając wcześnie przegotowaną wodę o temp 70-75 stopni, tak by nie zruszyć młóta, a następnie dalej filtruję. Dolewanie powtarzam. Sprawdzam od czasu do czasu BLG wypływającej przefiltrowanej brzeczki.

Pytanie 4: Ile tej wody muszę dolać mniej więcej i w jakich porcjach ? 5-8 litrów w porcjach po około 1litr ? Dolewać do momentu, aż przefiltrowana brzeczka zbliży się do 2 BLG, ale nie spadnie poniżej ?

Wlewam resztę przefiltrowanej, wysłodzonej brzeczki do gara.

Pytanie 5: Co jeśli otrzymam mniej niż 20 litrów ?

4. Chmielenie:

Gdy brzeczka zacznie się porządnie gotować zaczynam mierzyć czas - 70 minut.

Na 30 min przed końcem (czli po 40 min gotowania) dodaję 10 g Citry. Na 20 min przed końcem dodaję 10g Cascade. Na 15 min 5g Centennial. Na 10 min 10 g Citra i Cascade. Na 5 min 10g Citra, Cascade i 20g Centennial.

Gdy minie 70 min, wyłączam gaz i dodaję: 20 g Citra, 20 g Cascade i 25 g Centennial.

Pytanie 6: Czy mieszać podczas gotowania ? Jak często ?

Pytanie 7: Czy umieszczać chmiel w woreczku ? Posiadam tylko jeden, więc chyba bez sensu wyławiać go co 5 min i dosypywać chmielu ?

5. Chłodzenie:

Gar niosę szybko do wanny z zimną wodą. Wodę cały czas wymieniam na zimną.

Pytanie 8: Do jakiej temperatury chłodzić brzeczkę ? 20 stopni ?

Sprawdzam BLG.

6. Dekantacja do fermentora:

Fermentor i wężyk dezynfekuje. Mieszam brzeczką by powstał stożek z chmielu, czekam 10-15 min, a następnie za pomocą wężyka przelewam brzeczkę do fermentora tak by napowietrzyć brzeczkę (pienić).

Pytanie 9: Czy przy tej ilości chmielu dam radę utworzyć stożek i zlać brzeczkę z jak najmniejszą ilością osadu ? Czy zastosować jakąś inną metodę ?

7. Zadanie drożdży.

Zadaję rehydratyzowane drożdże, a następnie napowietrzam brzeczkę kołysząc zamkniętym fermentorem.

Fermentator odstawiam do pomieszczenia o stałej temperaturze około 20 stopni.

Dalszy ciąg dopiszę wkrótce, bo już późno, a jutro do roboty :/

Jakie macie uwagi ? Porady ? Czy ogólny plan działania jest dobry czy widzicie jakieś błędy ? Coś byście zmienili ? Może o czymś zapomniałem ? Co jeszcze powinienem zrobić by piwo uwarzyć prawidłowo ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie 1:

Sporo chmielu ale taki styl piwa. Crossis wie co mówi. Ma znaczenie. Chmiel wrzucamy na 0' przez czas chłodzenia w wannie będzie uwalniać swoje aromaty przez czas chłodzenia. Jeśli zajmie Ci to 30' to w sumie ta ostatnia porcja nie będzie na 0' a na 30'.

Pytanie 2:

Wedle uznania. Może warto.

Pytanie 3:

Całość, z tego będziesz wysładzać.

Problem 1:

Filtrować możesz też przez firany. Robiąc coś takiego wcześniej je zdezynfekowałem. Kranik otwieraj minimalnie bo się szybko zapcha.

Pytanie 4:

Porcje według uznania. Poniżej 2 blg się nie opłaca. Możesz wysładzać np do uzyskania pożądanej objętości +2-3 litry

na odparowanie.

Pytanie 5:

Bedziesz miał mniej piwa. Sprawdź blg w garnku, jak za duże to dalej wody z marginesie (+ 2-3 litra) , jak jest wg stylu poziom blg to zostaw. Będzie ciut mniej ale po co się martwić.

Pytanie 6:

Tak często aby się nie przypaliło.

Pytanie 7:

Mozesz bez woreczka. Przy dekantacji zrób wir by nie zassac do fermentatora.

Pytanie 8:

Najlepiej do 20 ale z doświadczenia wiem iż to trwa długo. Może być ciut więcej.

Pytanie 9:

Nie będzie to łatwe ale też nie niewykonalne. Trochę osadu w fermentatorze to nie tragedia.

 

Rady? Nie martw się na zapas. Jak nie wyjdzie idealne to trudno, kolejne będzie lepsze.

Edytowane przez Sethemar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. Wygospodarowałem trochę czasu z rana i zrobię filtrator z oplotu.

Mam jeszcze pytanie odnośnie drożdży, czy powinienem użyć całej saszetki 11,5 g ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem 1:

Filtrować możesz też przez firany. Robiąc coś takiego wcześniej je zdezynfekowałem. Kranik otwieraj minimalnie bo się szybko zapcha.

Naprawdę lepiej wygospodarować trochę czasu na zrobienie filtru z oplotu, niż robić takie kombinacje.

Pytanie 6:

Tak często aby się nie przypaliło.

Podczas chmielenia w zasadzie nie trzeba mieszać - czasami zamieszam w garnku, gdy widzę, że chmiel się gdzieś "w kącie ;)" zgrupował.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ważenie krok po kroku:

surowce masz już zważone więc nic więcej nie musisz ważyć.

 

Ad1. Chmielenie jest OK, jeśli chcesz chłodzić w wannie to ostatnią porcję chmielu wrzuć jak już piwo będzie w wannie i zaczniesz lać wodę.

Ad2. Dość pomocna czynność, pomoże Ci w filtracji

Ad3. Tak wszystko.

Ad Problem 1. Zrób sobie filtrator z oplotu, to jest banalnie proste a bez tego może być ciężko.

Ad4. Wysładzaj do zakładanej objętości ale pod koniec sprawdzaj gęstość wysłodzin, jak będzie w okolicach 2BLG i mniej to przerwij wysładzanie.

Ad5. Sprawdź gęstość otrzymanej brzeczki, jeśli będzie około 1 - 2BLG mniej niż zakładane to niestety będziesz mieć mniej piwa, a jeśli będzie więcej to możesz dolać wody aby mieć zakładaną gęstość.

Ad6. Nie ma takiej potrzeby

Ad7. Jeśli masz granulat to syp go bez worka

Ad8. Brzeczkę chłodź do temperatury mniejszej o około 2 st od temperatury w jakiej chcesz fermentować.

Ad9. Spokojnie, jak coś się przedostanie to nic się nie stanie, piwo i tak będzie dobre.

 

Jeszcze mała uwaga do ostatniego punktu, napowietrz brzeczkę przed zadaniem drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jutro wieczorem będę warzył swoją pierwszą warkę.

 

Ty się dobrze zastanów... pierwsza warka to bite 8 godzin, chcesz kończyć w nocy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka to bite 8 godzin, chcesz kończyć w nocy?

Dla niektórych to bardzo dobry czas na warzenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Filtrator z oplotu już mam.

 

Jestem świadomy tego, że warzenie może potrwać 8 godziny, ale to jedyny dzień kiedy mogę sobie na to pozwolić. W weekend nie mogę, a po weekendzie może wyjść tak, że nie będę miał kiedy przelać na cichą.

 

Jeszcze mam wątpliwości odnośnie chmielenia, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

 

Chmielenie:

Gdy brzeczka zacznie się porządnie gotować zaczynam mierzyć czas - 70 minut.

Na 30 min przed końcem (czyli po 40 min gotowania) dodaję 10 g Citry. Na 20 min przed końcem dodaję 10g Cascade. Na 15 min 5g Centennial. Na 10 min 10 g Citra i Cascade. Na 5 min 10g Citra, Cascade i 20g Centennial.

Gdy minie 70 min, wyłączam gaz, wstawiam do wanny i dopiero wtedy dodaję 20 g Citra, 20 g Cascade i 25 g Centennial, tak ? Czy te wcześniejsze chmielenia też trochę opóźnić ?

Jeszcze mała uwaga do ostatniego punktu, napowietrz brzeczkę przed zadaniem drożdży.

Czy nie wystarczy napowietrzanie rozchlapując przy przelewaniu brzeczki ? Dodatkowo zrobić to kołysząc zamkniętym fermentorem ?

 

 

Ile czasu może mi zająć schładzanie w dużej wannie do 18-20 stopni dolewając ciągle zimnej wody ?

Rozważałem rozlanie brzeczki na 2-3 mniejsze garnki by przyspieszyć chłodzenie, ale obawiam się infekcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy nie wystarczy napowietrzanie rozchlapując przy przelewaniu brzeczki ? Dodatkowo zrobić to kołysząc zamkniętym fermentorem ?

 

Ciężko powiedzieć, po kilku(może nastu) piwach dojdziesz do tego jak to robić najlepiej.

 

Ile czasu może mi zająć schładzanie w dużej wannie do 18-20 stopni dolewając ciągle zimnej wody ?

Zależy jaką temperature ma woda u Ciebie. Jeśli ma 18-20 to chłodzenie do tej temperatury może trwać naprawdę długo.

 

Rozważałem rozlanie brzeczki na 2-3 mniejsze garnki by przyspieszyć chłodzenie, ale obawiam się infekcji.

 

Zawsze możesz przed rozlewem wlać do nich wody, zagotować i pogotować 10 minut, powinno to wybić wszelkie niepożądane drobnoustroje. Choć ja uważam, że nie ma większej różnicy czy przelejesz do mniejszych czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzeczke najwygodniej napowietrza się mieszadlem, ale każdy ma swój własny sposób. Odpusc sobie przelewanie na cichą. To tylko zwiększa ryzyko infekcji. Zostaw piwo w jednym fermentorze na 2 tygodnie, a będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję szybkiej porady.

 

Po filtracji wyszlo 17,5 BLG i 16 litrow. Muszę rozcięczyć 5-6 litrów wody, tylko nie wiem w ktorym momencie..

Dodac wrzątku do gotującej sie brzeczki przed dodaniem chmielu ?

 

Prosze o szybką odpowiedz bo brzeczka juz sie grzeje na chmielenie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzyłem w piątek, poszło (chyba) całkiem nieźle. Popełniłem kilka błędów, ale następnym razem będzie o niebo lepiej.

Cieszę się, że warząc pierwszy raz zdecydowałem się od razu na warzenie ze słodu. Nie było w tym nic strasznego. Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy przymierzają się do swojej pierwszej warki.

 

Podsumowanie:

 

Zacierania:Tu miałem trochę problemu, bo naczytałem się, że gar będzie trzymał temperaturę, że wystarczy od czasu do czasu zmierzyć temperaturę, pomieszać i ewentualnie trochę podgrzać. W praktyce wyszło tak, że u mnie szybko spadała temperatura. Wystarczyło, że wyszedłem na 3 minuty po herbatę i temperatura spadła z 68 do 64. Dlatego pierwsze 20-30 min zacierania temperatura wahała mi się między 64-68. Pytanie 1: Jak to wpłynie na piwo ?

Robiąc mash out nie wiedziałem jak bardzo podkręcić gaz, żeby temperatura rosła mniej więcej 1°C/min i zajęło mi to trochę więcej czasu. Zanim osiągnąłem 76* od początku zacierania minęło około 90 min. Nie wiedziałem też jak długo powinienem utrzymać tą temperaturę 76°C, dlatego po osiągnięciu jej, wyłączyłem gaz, a po 15 minutach przeszedłem do filtracji. Pytanie 2: Jak długo należy utrzymywać temp na mash out ?

 

Filtracja: Poszło prawidłowo, tylko zajęło mi to dużo czasu. Prawie 2 godziny, ustawiłem chyba trochę za wolny przepływ i trochę za słabo się uwijałem przy wysładzaniu. Wysładzałem wodą o temp 75°C. Przy następnej warce pójdzie znacznie sprawniej.

 

Gotowanie: Po filtracji otrzymałem 16 litrów 17,5 BLG. Dodałem 5,5 litra wody źródlanej i zagotowałem. Chmielenie przebiegło zgodnie z planem.

Potrzebuję rady na przyszłość. Pytanie 3: Kiedy mierzyć BLG i rozcieńczać brzeczkę wodą ? Bo dużą oszczędnością czasu byłoby, gdy część brzeczki jest już przefiltrowana, zlać do gara i zaczynać grzać, a resztę wysładzać, ale w tym przypadku nie będę w stanie ocenić ile brzeczka po przefiltrowaniu ma BLG i ile wody dolać.

Pytanie 4: Czy może po chmieleniu, gdy brzeczka jest już w wannie, ma okolo 30-40°C zmierzyć BLG i ewentualnie dolać zimnej wody ? Za jednym zamachem brzeczka zostanie schłodzona i rozcieńczona ?

 

Chłodzenie: Obawiałem się, że będzie długo trwała, ale po 40 min miałem 24°C, więc przerwałem.

 

Zlewanie do fermentora: Trochę za dużo chmielu dostało mi się do fermentora, bo brzeczka miała kolor zgniłej zieleni. Zlewając napowietrzałem brzeczkę. Pytanie 5: Tutaj mam też pytanie odnośnie goryczki. Próbowałem brzeczki i goryczka była dobra, w sam raz, ale zostawiała takie palenie (pieczenie) w gardle. Czy to się jeszcze ułoży ? Bo nie wiem czy dodawać chmiel na cichą, boje się, że jeszcze to spotęguje.

Pytanie 6: Te wszystkie chmielny podczas burzliwej opadną na dno fermentora i na cichą zleję bez tego chmielowego osadu, prawda ?

 

Zadanie drożdży: Drożdże rehydratyzowałem wodą o temp pokojowej, nie mierzyłem ile °C ale coś około 24. Z tym, że później stały w pomieszczeniu przez 40 min gdzie było 26-27°C.

Przed zadaniem drożdży, rozcieńczyłem brzeczkę 4 litrami chłodnej wody, porządnie zamieszałem i otrzymałem 22 litry 14BLG. Pytanie 7: Czy na tym etapie można rozcieńczać brzeczkę ? Czy wpływa to jakoś negatywnie na fermentację a później na smak ?

Fermentor wstawiłem do piwnicy o temp 20 - 21°C. Fermentacja trwa, trochę bulka, jest 1cm piany na wierzchu, więc mam nadzieję, że wszystko jest w porządku.

 

 

Bardzo proszę o krytykę i ewentualne rady na przyszłość.

 

 

Podobało mi się, będę warzył !

Jednym z kolejnym piw, które chciałbym uwarzyć jest AIPA 16 BLG single hop Equinox. Kiedy można się spodziewać dostępności tego chmielu w Polsce ? Późną jesienią ? Zimą ?

Edytowane przez Distanced

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

obadaj ile ci paruje z gara i wysładzaj do objętości np jak robisz 20 litrów 12 z 4kg słodu to musisz np 24 litry mieć przed gotowanie ( 4 litry licze na odparowanie ale to zalezy ile u ciebie wychodzi)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się orientuję to lepiej wysładzać do 2 BLG a resztę rozcieńczyć wodą. Chyba, że jestem w błędzie.

Pewnie będę robił tak, że:

po przefiltrowaniu 8-10 litrów będę zlewał to do gara i grzał, resztę wysładzał, a po wysłodzeniu dolewał resztę do gara + wodę w ilości, tak by osiągnąć 20 litrów + 4 litry na odparowanie. Przy następnej warce spróbuję tak zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odp 1: Nie wiem, niech odpowie ktoś inny :P

Odp 2: Zazwyczaj w przepisach spotykam się z 10 minutami.

Odp 3: Pobieraj brzeczkę z gara warzelnego, chłodź do 20°C i sprawdzaj °Blg.

Odp 4: Też tak miałem. Zniknie.

Odp 5: Opadną, ale to Cicha służy klarowaniu. W ogóle nie przelewaj. Cichą zrób w tym samy fermentorze. Mniejsze ryzyko infekcji.

Odp 6: Raczej nie będzie żadnych negatywnych skutków. Jeżeli to Cię pocieszy to, jest to normalna praktyka przy piwie z brewkitu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odp 1: Nie specjalnie - nie przejmuj się :P

Odp 2: Wystarczy ją osiągnąć (powoduje zmniejszenie lepkości brzeczki), ale można przetrzymać dłużej (w celu polepszenia piany)

Odp 3: Korzystaj z programów do warzenia (np BS), w czasem poznasz swoją warzelnię i będziesz dokładnie wiedział ile masz wysładzać, żeby otrzymać dokładnie to co założyłeś. Na początku niestety pozostają cię stałe pomiary otrzymywanej brzeczki i ewentualna korekta wodą (na początku gotowania)

Odp 4: Można, ale lepiej na początku gotowania.

Odp 4: Smak piwa ciężko jest określić na początku procesu - przynajmniej początkującemu.

Odp 5: Tak

Odp 6: Można, ale lepiej dodawać wody przed chmieleniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Raczej wskazana tylko wtedy, gdy chce się szybko odzyskać gęstwe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cytat:

"Należy dodać, że są sytuacje, kiedy dekantacja do innego pojemnika jest wskazana, np. w przypadku kiedy dokonujemy jakieś dodatkowej obróbki piwa (chmielenie na zimno, dodanie owoców, miodu itd."

Moim zdanie z artykułu jednoznacznie wynika, że w przypadku chmielenia na zimno warto dekantować do innego pojemnika, a nie warto gdy nie dodajemy nic do piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

podobno ostatnimi czasy zlewanie na cichą jest passe... znaczy się nie modne i nie potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×