Skocz do zawartości
WiHuRa

Piwa Gb... - różne degustacje

Rekomendowane odpowiedzi

Zbiorczy wątek degustacji piw które otrzymałem z piwnej wymiany on-line od Gb..

 

nr 17 na kapslu

 

Biała: biała, nikła, znika do kożuszka

Kolor: ładne złoto, lekko opalizuje

Aromat: słodowy, skóra chleba, sporo estrów

Smak: dobrze skomponowana słodowość z lekką kwasowością co nadaje świetnej rześkości piwu, choć pełnia mogłaby być trochę niższa, goryczka wyraźna, przyjemna

Wysycenie: średnie

 

Ogólnie: ogólnie piwo dobrze się pije, do idealnej rześkości brakuje mu jedynie minimalnie niższej pełni / słodowości, trochę za dużo estrów w aromacie

 

Dzięki za piwo.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pełnia mogłaby być trochę niższa

Dodatki niesłodowe tak w moich piwach działają. Estry to chyba od temperatury, brak warunków niestety :( . Fajnie, że Ci smakowało choć jak napisałem na kartce 17 i brewgo2 to loteria, takie z resztek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pszenica wędzona

 

Piwo ze słodu słodowanego i wędzonego we własnym zakresie, brawo.

post-3232-0-80436800-1406830471_thumb.jpg

 

Kolor: słomkowy, klarowne

Piana: biała trwała czapa, później opada do kożuszka

Aromat: wędzony, trochę estrów

Smak: rześkie, wytrawne, wędzone, lekka kwaśność, delikanta przyjemna goryczka, wszystko bardzo dobrze się komponuje

Wysycenie: odpowiednie

 

Ogólnie: świetne sesyjne piwo, dobrze zbalansowane, bardzo przypomina grodziskie, chyba tylko delikatnie wyższy ektrakt, przy tej pogodzie wieczorem, wypiłem na kilka łyków

 

p.s jest jeszcze taka ciekawe nuta, opisałbym ją jako minerlaną, na początku myślałem że to żelazo ale test skórny tego nie wykazał, mniemam, że to od wody, traktuje to jako dodatkowy atut tego piwa, tak "znak specjalny" ;)

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejne piwo, na kapslu nr 18

 

Piana: biała, grubopęcherzykowa, dość trwała

Kolor: słomkowy, lekko mętne

Aromat: głównie estry, pod nim wyraźny nieprzyjemny mydlany aromat

Smak: słodowy, owocowy, dość pełne, goryczka średnia przyjemna

Wysycenie: średnie

 

Ogólnie: piwo z lekką wadą w aromacie, trochę zbyt wysoka pełnia, podobnie jak w nr 17, fajna goryczka, z opisu wynika że to piwo z resztek magazynowych więc jakie wyszło takie wyszło.

 

Dzięki za piwa. Poprawiłem teraz jeszcze drugą wędzoną pszenicą, świetna. Został mi jeszcze RIS ale on poleży sobie do zimy, wtedy będzie na niego idealna pora.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wędzona pszenica to właśnie styl grodziskie. Miałeś okazję napić się 7 z Żywca. Woda ze źródła w lesie, piwo bez mchu, klarowane w inny sposób. Dodałem odrobinę kukurydzy i na początku dms na kilometr czuć było, potem już wiesz. Warzone wg opisu z PSPD.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Na kapslu #20" - wędzona pszenica

 

Otwarcie: bez niespodzianek, wbrew ostrzeżeniom od GB

Kolor, piana, wysycenie: Kolor jasnosłomkowy, opalizujące, piana śnieżnobiała, wysoka, średnio- i drobnopęcherzowa, zredukowała się do dywanika. Wysycenie mocne.

Aromat: Wędzonka, wędzonka, wędzonka -pomimo tego, że piwo jest już od ponad dwóch miesięcy w butelce, czuć że to wędzony słód - moje ala' Grodziskie nie miało nawet części tego aromatu. Rewelacja. Oprócz tego poczułem lekką słodowość i chyba alkohol

Smak: Tu także mocne uderzenie wędzoności, lekka kwasowość, po chwili odczuwalna goryczka, dość zdecydowana, bardzo delikatnie zalegająca. Piwo wytrawne, ale nie puste w smaku, alkohol lekko wyczuwalny w przełyku i żołądku.

 

Bardzo udane piwo, dzięki :okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

p.s jest jeszcze taka ciekawe nuta, opisałbym ją jako minerlaną, na początku myślałem że to żelazo ale test skórny tego nie wykazał, mniemam, że to od wody, traktuje to jako dodatkowy atut tego piwa, tak "znak specjalny" ;)

 

:D GB ma swoje źródełko z którego czerpie wodę do browaru i pewnie to jest to...

 

 

(ale widzę że się później tym pochwalił)

Edytowane przez Serpiente

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wędzonka była na 1099, wg mnie i LP po prostu waliło spaloną deską. Wodę pobieram do wszystkiego, herbata, kawa, soki, zupa, piwo, woda gazowana (samemu), kompoty, dla mamy (w mieszkaniu jest twarda wapienna). Koniu ze Szczawnicy pił świeże (wymiana osobista), opinia pozytywna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pod koniec wakacji byłem w okolicach Zwierzyńca. Kobieta ma swoje własne źródło i wszystko co piliśmy, jedliśmy było na tej wodzie. Gotowana i "na surowo"....i do dzisiaj pamiętam smak tej wody. Piłem ją bezpośrednio z oczka wodnego. Ciekawe jaki skład miała i jakie piwa na niej wychodziły najlepiej. Coś w tych źródełkach jest.

Ważne aby były pod nasze ulubione style :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Serpiente, przy następnej wymianie zagazuję (CO2) Ci i zakapsluję wodę. Dam znać... Jutro swój chmiel kapsluję, może wyjdzie fajne piwko:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i zakapsluję wodę.

???

Woda mineralna w butelkach

 

Jutro swój chmiel kapsluję,

??????

Piwo z dodatkiem własnego chmielu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejna wymiana z GB.

 

Iunga

 

Aromat: początkowo mydlany przykrywa prawie wszystko, po ogrzaniu lekka kuweta, bananowe estry, ślady rozpuszczalnika

Piana: biała, drobnopęcherzykowa z kilkoma większymi bąblami, śmietanowa struktura, dość trwała, pięknie klei szkło

Kolor: miedziany, klarowne jak lager

Smak: słodowy, chlebowy, estry wpadające w rozpuszczalnik i aceton

Odczucie w ustach: średnio pełne, szorstkie, nasycenia odpowiednie

Goryczka: średnia, łodygowa, bardzo długo zalega

 

Ogólnie: Dobrze, że po chwili mydlany aromat znika, ale pod nim też kilka wad, bardzo nieprzyjemny rodzaj goryczki. Z plusów to piękna piana, rzadko taką się spotyka, świetna klarowność.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Piwo Domowe Gb..", częściowo na własnym wędzonym słodzie, 9°Blg

 

Aromat: piękna szynkowa wędzonka, słodowy

Piana: biała, drobnopęcherzykowa, bujna, trwała, klei szkło

Kolor: słomkowy, idealnie klarowne

Smak: wędzonka, subtelna słodowość, delikatna kwaśność

Odczucie w ustach: średnio pełne, szczypie w podniebienie

Goryczka: średnia w kierunku wysokiej, ziemista, przyjemna choć minimalnie zalega

 

Ogólnie: Pycha! Świetnie zbalanowane, świetna wędzonka, idealna piana i klarowność. Dobrze że wysłałeś 2 butelki :)

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

3 padła lub znikła, to była powtórka 7, którą kiedyś Ci wysłałem,prawie takie samo piwo wg mnie. Tym razem dodałem mój chmiel lubelski. Szkoda, że instrukcja też wyparowała, opisałem wszystko. Następnym razem prześlę kopię na info priv.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oceny już rocznego RISa się prawie boję :P ... Co do IUNGI: co jakiś czas wykonuję mocno chmielone piwa, są dobre świeże, jak już gaz się pojawia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzone latem, na kapslu nr 20, 7,5°Blg

 

Luźna degustacja:

Prawie klarowne, słaba piana, zapach szynkowej wędzonki, dość intensywny. W smaku, oprócz wędzonki, przebija się mineralność którą już czułem w poprzednich Twoich piwach, czuć to wyraźnie, szczep drożdży który użyłeś spotęgował jeszcze bardziej to odczucie. Goryczka średnia, lekko tępa. Wysycenie średnie, delikatnie musuje. Odczucie cierpkie. W aromacie i smaku jest też nuta owocowo landrynkowa, mniemam że to profil od drożdży.

 

Ogólnie dobre i smaczne piwo, jedynie balans zachwiany przez zbyt mocno wybijająca się mineralność i cierpkość. Dzięki za wszystkie piwa i kiełbaske :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyeast 1099 plus warzenie latem, nazwałem to piwo 'spalona deska', mieszane pszeniczno jęczmienne wędzonki. Zastanawia mnie 'mineralność', woda jest bez wapiennego osadu, butelki wiele razy napełniane i czyste są. Przy następnej (jeśli będzie) wymianie wyślę Ci wodę nasyconą CO2.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PiwoGb.. (bez etki) na kapslu 7

 

Aromat: szynkowa wędzonka plus trochę słodowości delikatnie

Piana: biała, drobno pęcherzykowa, bujna na początku, powoli opada i znika zupełnie

Kolor: jasny słomkowy, idealnie klarowne

Smak: boczkowa wędzonka, delikatna słodowość i w tle kwaśność

Odczucie w ustach: średnio pełne

Goryczka: niska ale przyjemna

Ogólnie: bardzo dobre lekkie piwo. Super wędzonka.

 

Nie wiem, ale wygląda mi ono na Grodziskie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie 'mineralność', woda jest bez wapiennego osadu, butelki wiele razy napełniane i czyste są. Przy następnej (jeśli będzie) wymianie wyślę Ci wodę nasyconą CO2.

 

Po pierwsze do tego typu piw (lekkie wędzone) nie używałbym drożdży o charakterze brytyjskim. Raz że własnie ich profil jest mineralny, cierpki, dwa Twoja woda też ma tą nutę, choć delikatną.

 

Piwo numer 7 zdaje się robiłeś na California Lager, tam nie było tego efektu choć pewnie robiłeś to piwo na tej samej wodzie.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

California Lager 2112. Woda ta sama, parametry 'no name', po prostu dobra i czysta nawet jak dłużej postoi. Nadaje się do lekkich piw oraz mocno chmielonych, bitter też kiedyś był ok ale ostatnio nie wykonuję. Ogólnie wymiana ok, dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze piwo z paczki od Grzegorza, na kapslu 30 "IUNGA 100"

 

Kolor: Jasny złocisty, delikatne zmętnienie na zimno

Piana: Drobno pęcherzykowa biała, gęsta redukuje się do obrączki, delikatnie oblepia szkło bardzo ładna

Aromat: Żywica od Iungi, lekkie kwiatki, czuć zbożowość jak od jęczmienia

Smak: Pełnia średnia, delikatnie słodowe, dalej chmiel. Goryczka średnia w kierunku wysokiej długa ale nie taka zalegająca mi pasuje. Kolejne piwo uwarzone z dodatkiem chmielu z własnej hodowli które potwierdza mnie że warto mieć swój chmiel.

Wysycenie: niskie sesyjne super.

 

Ogólnie: Piwko dobre wypite ze smakiem podczas wczorajszego warzenia Smoked Beer. Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×