Skocz do zawartości
wogosz

VI Poznański Konkurs Piw Domowych 15.11.2014

Rekomendowane odpowiedzi

W imieniu Wielkopolskiego Oddziału Terenowego PSPD oraz swoim własnym, chciałbym zaprosić piwowarów domowych do wzięcia udziału w VI Konkursie Piw Domowych w Poznaniu który odbędzie się w dniu 15 listopada 2014r. Jak w zeszłym roku konkurs odbędzie się w ramach Targów Piwnych. Sędziów, którzy chcieliby wziąć udział w konkursie w Poznaniu, proszę o kontakt na PW. Od razu zaznaczam, że ponieważ nie pobieramy opłaty za zgłoszenie piwa do konkursu, nie możemy refundować sędziom kosztów dojazdu i pobytu w Poznaniu.

 

Regulamin konkursu

1. W VI Poznańskim Konkursie Piw Domowych udział mogą brać jedynie osoby pełnoletnie.

 

2. W Konkursie ustalono trzy kategorie - Weizen 15A, Dubbel18B (wg BJCP) oraz Funky Ale.

 

3. Aby wziąć udział w Konkursie należy poprawnie wypełnić Formularz Zgłoszenia i załączyć go do zgłaszanego piwa. Do każdej kategorii należy wypełnić osobny Formularz.

 

4. Termin dostarczenia piwa Organizatorom upływa z dniem 7 listopada 2014.

 

5. Do konkursu należy dostarczyć piwo w butelkach o pojemności 0,5 litra w ilości 4 sztuki lub 0,33 litra w ilości 5 sztuk. Butelki nie mogą mieć trwale naklejonych etykiet, ani trwałych śladów np. powstałych w wyniku pakowania. Dopuszcza się etykiety zamocowane na butelce np. gumką - recepturką lub oznaczenie na kapslu.

 

6. Uczestnicy konkursu mogą wystawić po jednym piwie z każdej kategorii.

 

7. W przypadku zgłoszenia więcej niż 15 piw w danej kategorii, Organizator zastrzega sobie prawo do wstępnej eliminacji, której celem będzie wyłonienie nie więcej niż 15 piw. Do przeprowadzenia eliminacji, powołana zostanie odrębna komisja sędziowska, która będzie oceniać piwa w ustalonym terminie poprzedzającym Konkurs.

 

8. Piwa Konkursowe oceniać będzie Komisja, skład której będzie ogłoszony zostanie przed rozpoczęciem konkursu. Decyzja Komisji i końcowa ocena jest ostateczna i niepodważalna.

 

9. W wypadku dwóch (lub więcej) miejsc ex aequo - decydujący głos należy do Przewodniczącego Komisji.

 

10. Piwa w Konkursie oceniane będą przez Jury anonimowo.

 

11. Udział w Konkursie jest bezpłatny.

 

12. Piwo na Konkurs należy nadesłać/dostarczyć pod adres:

S.M.O.K.

os. Przyjaźni 125 B

61-686 Poznań

Budynek Administracji PSM Winogrady

z dopiskiem "KONKURS".

kom.: 501 311 627

 

13. Uczestnik konkursu w wypełnionym Formularzu oświadcza, że wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych oraz na ujawnienie i publikację receptury.

 

14. W Formularzu Zgłoszenia należy bezwzględnie podać: datę warzenia warki, rodzaj użytego surowca: ziarno/ekstrakt oraz stężenie brzeczki nastawnej.

 

15. Każdy piwowar, którego piwo weźmie udział w Konkursie, otrzyma metryczkę z oceną swojego piwa i ewentualnymi uwagami jurorów konkursu.

 

16. Konkurs Piw Domowych przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi Komisji ds. Szkolenia i Certyfikacji Sędziów Konkursów Piwa PSPD zawartymi w „Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych” oraz w „Zasadach dobrej praktyki dla konkursów piwa”.

 

17. Organizatorzy konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej lub całkowitej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.

Edytowane przez wogosz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ do tegorocznego konkursu została zgłoszona kategoria "Funky ale" której opis nie występuje w BJCP, zamieszczam opis tego piwa, aby każdy mógł się zorientować jak będzie oceniane. Opis jest z pewnością niedoskonały, ale też ta kategoria jest bardzo szeroka. Mam nadzieję, że kiedyś znajdzie się w BJCP.

 

FUNKY ALE

 

Aromat

Złożony, kombinacja estrów owocowych i cech słodowych. Umiarkowanie kwaskowaty/kwaśny aromat mieszający się z aromatem określanym jako stodoły, ziemisty, kozi, słomy, konia i końskiej derki, ale nie powinien urosnąć do zauważalnego kwaśnego/octowego aromatu. Przeciętnie owocowe wraz z aromatami cytrusowymi (często grapefruit), jabłka i inne lekkie owoce, rabarbar i miód. W przypadku odmian ciemnych estry przeważnie przypominają rodzynki, śliwki, figi, daktyle, wiśnie albo suszone śliwki. Charakter sherry może być obecny i generalnie odznacza się w długo dojrzewanych przykładach. Dopuszczalne nikłe aromaty chmielowe. Brak dwuacetylu.

Wygląd

 

Od koloru złotego do ciemno czerwonawo brunatnego. Dobra klarowność. Piana niezbyt trwała słabo do średnio utrzymująca się, koloru od śnieżno białego do jasno żółtobrązowego.

Smak

 

Umiarkowany kwaskowaty/kwaśny charakter jest dobrze zbalansowany ze słodem i cechami przypominającymi stodołę i końską derkę. Słaba uzupełniająca słodkość może być obecna, ale wyższe poziomy są nietypowe. W ciemniejszych odmianach owocowość przeważnie przypomina ciemne owoce takie jak rodzynki, śliwki, figi, daktyle, wiśnie albo suszone śliwki. W jaśniejszych zauważalne są cytrusy, jabłka, lekkie owoce aż do miodu. Przyprawowe fenole są obecne w zauważalnych ilościach dla złożoności smaku. Kwasowość od delikatnej do zdecydowanie wyraźnej w dojrzałych przykładach. Kwaskowatość może urosnąć do zdecydowanego kwaśnego, ale nie octowego charakteru. Delikatna wanilia i/oraz dębowe smaki są okazjonalnie zauważalne. Jelitowe, dymowe albo cechy cygara są niepożądane. Smaki chmielowe na niskim poziomie. Goryczka chmielowa w szerokim zakresie; od niskiej do średniowysokiej. Ważniejsza jest jej jakość. Niskie utlenienie jest odpowiednie jako punkt do złożoności smaku. Brak dwuacetylu.

Tekstura

 

Treściwość lekka do średnio lekkiej. W wyniku niskiej końcowej gęstości, wiele smaków wypełniających zapobiega wrażeniu wodnistego smaku. Posiada lekką do mocną cierpkość oraz kłujące odczucia bez cech ostro ściągających. Niektóre wersje mają lekko rozgrzewający charakter. Preferowane średnie do wysokie nagazowanie, choć niskie nagazowanie nie jest cechą negatywną.

Ogólne wrażenia

 

Złożone, delikatnie kwaskowe, dobry balans między delikatną słodkością, owocowością, kwaśnością i „końską derką, blade do brązowego, fermentowane przy użyciu belgijskich mikrobów.

Gęstość początkowa: 13 - 17°Blg

Goryczka: 10 – 25 IBU

Kolor: 15 – 30 SRM

Alkohol objętościowo: n/a

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pytanie jak szeroko będzie interpretowana kategoria Funky Ale, opis stylu w zasadzie ogranicza się do czterech klasycznych belgijskich piw kwaśnych (lambic/gueuze/flanders red/fladers brown), więc czy właściwe w tej kategorii będą np. piwa dzikie na samych Brettach bez bakterii (czyli raczej mało kwaśne) albo niekonwencjonalne podejścia do stylu czyli np wild IPA czy wild stout, czy też raczej należy trzymać się belgijskich klasyków?

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobre spostrzeżenie. Słowo "funky" określa raczej luźne podejście do tematu ale opis jasno wskazuje że to ma być "sour" a nie "funky".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pytanie jak szeroko będzie interpretowana kategoria Funky Ale, opis stylu w zasadzie ogranicza się do czterech klasycznych belgijskich piw kwaśnych (lambic/gueuze/flanders red/fladers brown), więc czy właściwe w tej kategorii będą np. piwa dzikie na samych Brettach bez bakterii (czyli raczej mało kwaśne) albo niekonwencjonalne podejścia do stylu czyli np wild IPA czy wild stout, czy też raczej należy trzymać się belgijskich klasyków?

Proszę dokładniej czytać opis. Cytuję: "Dopuszczalne nikłe aromaty chmielowe". Jeżeli Wild IPA będzie miał nikły aromat chmielu połączony z "końską derką" i świetnie zbalansowany z cytuję.: "umiarkowaną kwaskowatością" to będzie OK

Dobre spostrzeżenie. Słowo "funky" określa raczej luźne podejście do tematu ale opis jasno wskazuje że to ma być "sour" a nie "funky".

Nie zauważyłem aby podany opis wskazywał że to piwo ma być "sour". Cytuję: "umiarkowany kwaskowaty/kwaśny charakter.." oraz "Kwaskowatość może urosnąć do zdecydowanego kwaśnego, ale nie octowego charakteru". Nie chodzi o to aby piwo było zdecydowanie kwaśne. Może być kwaśne bo jest "funky" czyli może łączyć kilka stylów, ale nie jest to cecha wyróżniająca. Najważniejsze jest aby piwo było z aromatami cytuję:"określanymi jako stodoły, ziemisty, kozi, słomy, konia i końskiej derki".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czy może potrafisz podać jakieś komercyjne przykłady, które byłyby choćby częściowo podobne w charakterze i stylu? Oczywiście jeżeli takowe istnieją.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czy może potrafisz podać jakieś komercyjne przykłady, które byłyby choćby częściowo podobne w charakterze i stylu? Oczywiście jeżeli takowe istnieją.

- Orval, Artezan Funky Ale, Lost Abbey Mo Betta Bretta

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy konkurs jest aktualny?

Nie mogę znaleźć formularza zgłoszeniowego, na stronie PSPD nie ma żadnych informacji na temat konkursu...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy konkurs jest aktualny?

Nie mogę znaleźć formularza zgłoszeniowego, na stronie PSPD nie ma żadnych informacji na temat konkursu...

Jeszcze trochę czasu zostało, w najbardziej prestiżowych ogłaszano regulamin miesiąc wcześniej :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4. Termin dostarczenia piwa Organizatorom upływa z dniem 7 listopada 2013.

 

 

 

Błędna data. Lepiej poprawić bo jak np. ja przeczytałem pierwsze co nie sprawdzając daty konkursu pomyślałem że już za późno :)

Edytowane przez karkan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Karkan - dziękuję, datę poprawiłem.

 

Najwyższy czas zamieścić formularz zgłoszeniowy:

formularz_6kpd.doc

Edytowane przez wogosz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Piwowarzy/ Piwowarki ;)

Zostałem poproszony przez organizatorów Poznańskich Targów Piwnych o organizacje stoiska piwowarów domowych.

Piszę do Was z prośbą.

Jeśli macie jakieś piwa na stanie którymi chcieli byście poczęstować zwiedzających gości, jednocześnie pochwalić się kunsztem piwowarskim.

Zapraszam Was serdecznie do zgłaszania się do mojej osoby.

Zgłoszenia przyjmuję przez wielkopolski@pspd.org.pl

Chciałbym abyście zgłosili bym mógł Was rozplanować.

Piwa mogą być w butelkach, kegach cornelius / kegach z głowicą typu flash A.

Ze swojej strony mam 6 corneliusów którę mogę wypożyczyć, oraz drożdże Weihenstephan Weizen™ 3068 którymi chętnie się podzielę!!

Pozdrawiam Przemczysław;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pozostało 8 dni do konkursu. Dziękuję wszystkim którzy dotychczas nadesłali swoje piwa i czekam na następne. Wszystkie piwa dotarły szczęśliwie bez uszczerbku; muszę przyznać że wszystkie były zapakowane bardzo starannie i bezpiecznie. Oto lista uczestników:

 

WEIZEN

1 Piotr Czarny

2 Sławomir Franaszek

3 Mateusz Grzywna

4 Zbigniew Hajdyła

5 Karol Heciak

6 Robert Kamiński

7 Mariusz Karpiński

8 Marcin Kołodziejczyk

9 Piotr Kowalski

10 Paweł Kufel

11 Łukasz Kulikowski

12 Jan Ludwiczak, Tomasz Szymański

13 Sebastian Macieja

14 Marek Margiela

15 Andrzej Miler

16 Michał Nowakowski

17 Łukasz Pawlak

18 Waldemar Pitala

19 Łukasz Pruchniewicz

20 Tomasz Schutz

21 Jakub Skotarczak

22 Jacek Stachowski

23 Radosław Wiech

24 Szymon Woźniak

 

DUBBEL

1 Michał Barancewicz

2 Karol Kaniewski

3 Mariusz Karpiński

4 Agnieszka Lipińska, Konrad Sworowski

5 Andrzej Miler

6 Jerzy Miler

7 Michał Nowakowski

8 Waldemar Pitala

9 Marcin Stefaniak

10 Piotr Wróblewski

11 Paweł Żywiecki

 

FUNKY ALE

1 Marcin Jędrzejewski

2 Szymon Kierszniowski

3 Andrzej Miler

4 Damian Zmudziński

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurde, tak teraz spojrzałem na formularze, które wypełniłem i widzę że wpisałem niepełen adres :/

Chciałbym jakoś poprawić, są jakieś możliwości skoro piwo jest już u Was? Kwestia dopisania paru cyferek do ulicy :).

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnienie listy o kolejne przyjęte i zakodowane piwa:

WEIZEN

1 Mariusz Bystryk

2 Piotr Czarny

3 Sławomir Franaszek

4 Michał Garbacki

5 Mateusz Grzywna

6 Zbigniew Hajdyła

7 Karol Heciak

8 Robert Kamiński

9 Mariusz Karpiński

10 Marcin Kołodziejczyk

11 Karol Konopa

12 Piotr Kowalski

13 Paweł Kufel

14 Łukasz Kulikowski

15 Jan Ludwiczak, Tomasz Szymański

16 Sebastian Macieja

17 Michał Madzier, Jędrzej Potoniec

18 Katarzyna Mały, Bogumił Kurek

19 Marek Margiela

20 Andrzej Miler

21 Michał Nowakowski

22 Łukasz Pawlak

23 Waldemar Pitala

24 Łukasz Pruchniewicz

25 Tomasz Schutz

26 Jakub Skotarczak

27 Wojciech Skóra, Aneta Marianowska

28 Andrzej Smyk

29 Jacek Stachowski

30 Radosław Wiech

31 Szymon Woźniak

32 Dominik Zasada

 

DUBBEL

1 Mariusz Bystryk

2 Michał Barancewicz

3 Karol Kaniewski

4 Mariusz Karpiński

5 Agnieszka Lipińska, Konrad Sworowski

6 Katarzyna Mały, Bogumił Kurek

7 Andrzej Miler

8 Jerzy Miler

9 Michał Nowakowski

10 Waldemar Pitala

11 Marcin Stefaniak

12 Piotr Wróblewski

13 Paweł Żywiecki

 

FUNKY ALE

1 Mariusz Bystryk

2 Marcin Jędrzejewski

3 Szymon Kierszniowski

4 Łukasz Kubicki

5 Andrzej Miler

6 Jakub Tomaszewski, Maciej Karbowiak, Piotr Węclewski

7 Damian Zmudziński

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W dniu dzisiejszym zamknąłem listę uczestników konkursu. W sumie zgłoszono 53 piwa i jak widać poniżej preselekcja odbędzie się tylko w kategorii weizen. Bardzo cieszy mnie aż 9 zgłoszonych piw w kategorii fumky ale

WEIZEN

1 Mariusz Budźko

2 Mariusz Bystryk

3 Piotr Czarny

4 Sławomir Franaszek

5 Michał Garbacki

6 Mateusz Grzywna

7 Zbigniew Hajdyła

8 Karol Heciak

9 Robert Kamiński

10 Mariusz Karpiński

11 Marcin Kołodziejczyk

12 Karol Konopa

13 Piotr Kowalski

14 Paweł Kufel

15 Łukasz Kulikowski

16 Jan Ludwiczak, Tomasz Szymański

17 Sebastian Macieja

18 Michał Madzier, Jędrzej Potoniec

19 Katarzyna Mały, Bogumił Kurek

20 Marek Margiela

21 Andrzej Miler

22 Michał Nowakowski

23 Łukasz Pawlak

24 Waldemar Pitala

25 Łukasz Pruchniewicz

26 Tomasz Schutz

27 Jakub Skotarczak

28 Wojciech Skóra, Aneta Marianowska

29 Andrzej Smyk

30 Jacek Stachowski

31 Radosław Wiech

32 Szymon Woźniak

33 Dominik Zasada

34 Łukasz Zettler

 

DUBBEL

1 Mariusz Bystryk

2 Michał Barancewicz

3 Karol Kaniewski

4 Mariusz Karpiński

5 Agnieszka Lipińska, Konrad Sworowski

6 Katarzyna Mały, Bogumił Kurek

7 Andrzej Miler

8 Jerzy Miler

9 Michał Nowakowski

10 Waldemar Pitala

11 Marcin Stefaniak

12 Dawid Warszycki

13 Piotr Wróblewski

14 Paweł Żywiecki

 

FUNKY ALE

1 Mariusz Bystryk

2 Marcin Jędrzejewski

3 Szymon Kierszniowski

4 Łukasz Kubicki

5 Filip Mazur

6 Andrzej Miler

7 Przemysław Odrobny

8 Jakub Tomaszewski, Maciej Karbowiak, Piotr Węclewski

9 Damian Zmudziński

 

Skład sędziowski:

kategoria Weizen:

1. Katarzyna Nyka - degustatorka zespołu sensorycznego Kompanii Piwowarskiej

2. Wojciech Ściana - sędzia PSPD

3. Przemysław Odrobny - sędzia PSPD

4. Marek Gogola - sensoryk, właściciel firmy "Sztuka degustacji"

 

Kategoria Dubbel

1. Elżbieta Jóźwicka - degustatorka zespołu sensorycznego Kompanii Piwowarskiej

2. Eric de Geyter - właściciel hurtowni piw belgijskich "Belgium's Best"

3. Artur Napiórkowski - sędzia PSPD

4. Marek Kamiński - sędzia PSPD

 

Kategoria Funky Ale

1. Maja Drab - szefowa zespołu sensorycznego Kompanii Piwowarskiej

2. Maciej Chołdrych - sensoryk, właściciel firmy "Piwoznawcy"

3. Wojciech Piaszczyński - sędzia PSPD

4. Kamil Piska - sędzia PSPD

5. Szymon Ruciński - sędzia PSPD, właściciel pubu "Piwna Stopa"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj odbyła się preselekcja w kategorii weizen. Niestety poziom nie był zbyt wysoki. Z 34 piw do konkursu przeszło zaledwie 11, choć mogłoby być jeszcze mniej. Najpoważniejsze wady to: aldehyd (większość piw), wiele zakażeń (gnilne, merkaptan itp.), brak cech stylu czyli w tym wypadku brak bananów i goździków. Niektóre były bardzo dobre, ale raczej jako belgijski blond czy ale.

Dwa słowa odnośnie sponsorów, zupełnie o tym zapomniałem w natłoku zajęć związanych z konkursem i targami. Otóż w tym roku konkurs sponsorują:

- Centrum Piwowarstwa - sklep internetowy

- Homebrewing - sklep internetowy

- Słodownia Soufflet Polska Sp. z o.o.

- KŁOS - obrót paszami, firma z Szamotuł

- Kompania Piwowarska S.A.

- Piwa Świata - sklep piwny Poznań ul. Głogowska

- Browar Szałpiw Sp. z o.o.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj odbyła się preselekcja w kategorii weizen. Niestety poziom nie był zbyt wysoki. Z 34 piw do konkursu przeszło zaledwie 11, choć mogłoby być jeszcze mniej.

Czy zostanie ogłoszone kto odpadł?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj odbyła się preselekcja w kategorii weizen. Niestety poziom nie był zbyt wysoki. Z 34 piw do konkursu przeszło zaledwie 11, choć mogłoby być jeszcze mniej.

Czy zostanie ogłoszone kto odpadł?

 

Chyba łatwiej będzie kto przeszedł dalej. Informacja ciekawa i chyba pożądana :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj odbyła się preselekcja w kategorii weizen. Niestety poziom nie był zbyt wysoki. Z 34 piw do konkursu przeszło zaledwie 11, choć mogłoby być jeszcze mniej.

Czy zostanie ogłoszone kto odpadł?

 

Chyba łatwiej będzie kto przeszedł dalej. Informacja ciekawa i chyba pożądana :)

 

Od początku konkursów przyjąłem zasadę że przed konkursem głównym nie zdradzam żadnych wyników. Proszę cierpliwie poczekać do jutra.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×