Skocz do zawartości
ktoZjarany

Stała temperatura - jakie piwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam, a właściwie będę miał problem natury technicznej. Do tej pory fermentacje przeprowadzałem w temp. pokojowej, potem butelki znosiłem do piwnicy (ok. 18-19°C) na kilka tygodni, ale niedługo wylatuję z domowego gniazdka, gdyż stałem się świeżo upieczonym studentem. Mieszkanie, w którym mam zamieszkać nie ma żadnej komórki ani piwnicy. Dlatego też chciałbym się was zapytać jakie będą najlepsze piwa do warzenia przy stałej temperaturze pokojowej. I mam tu na myśli stałą temperaturę i przy fermentacji i przy leżakowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz warzyć style, które lubią wyższe temperatury (np. belgi) aczkolwiek oczywiście mieszkanie nie zagwarantuje Ci stałej temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Istotne jest jaką temperaturę będziesz miał w tym pokoju, ogólnie to górna fermentacja Ci została a jak temperatura będzie wysoka to głównie belgi.

Jednak jak wystarczy Ci żeby piwo było w miarę poprawne, to bez problemu da się takie zrobić nawet przy dziennych wahaniach temperatury, czy temperaturze trochę wyższej, ewentualnie jakaś skrzynia fermentacyjna czy lodówka się przyda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może się nie znam, ale właśnie piwa belgijskie po fermentacji burzliwej trzeba trzymać w niskich temperaturach. A styropianowe pudło wchodzi w grę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro fermentowałeś dotychczas w temperaturze pokojowej, to nie do końca rozumiem w czym problem.

 

Chodzi ci o to, że piwo będzie leżakowało w wyższych temperaturach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiele osób warzy (i fermentuje w blokach). Już styropianowa lodówka pozwala na spokojne utrzymanie temperatury ok 18 stopni, ale znam takich co im dobry porter wyszedł w takich warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentowałem w temp. pokojowej, tzn 21°C - w pomieszczeniu gospodarczym. Nie zauważyłem tam prawie w ogóle wahań temperatury (może +- 0,5°C). Głównie chodziło mi o leżakowanie. A styropianowa lodówka to spore utrudnienie, bo więcej miejsca zajmuje niż sam fermentor.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×