Jump to content
Sign in to follow this  
ktoZjarany

Stała temperatura - jakie piwa?

Recommended Posts

Mam, a właściwie będę miał problem natury technicznej. Do tej pory fermentacje przeprowadzałem w temp. pokojowej, potem butelki znosiłem do piwnicy (ok. 18-19°C) na kilka tygodni, ale niedługo wylatuję z domowego gniazdka, gdyż stałem się świeżo upieczonym studentem. Mieszkanie, w którym mam zamieszkać nie ma żadnej komórki ani piwnicy. Dlatego też chciałbym się was zapytać jakie będą najlepsze piwa do warzenia przy stałej temperaturze pokojowej. I mam tu na myśli stałą temperaturę i przy fermentacji i przy leżakowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura pokojowa nie będzie stała bo jest zależna od pogody. Wg mnie za duże wahania bedą do fermentacji. Pozostaje lodowka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze możesz warzyć style, które lubią wyższe temperatury (np. belgi) aczkolwiek oczywiście mieszkanie nie zagwarantuje Ci stałej temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istotne jest jaką temperaturę będziesz miał w tym pokoju, ogólnie to górna fermentacja Ci została a jak temperatura będzie wysoka to głównie belgi.

Jednak jak wystarczy Ci żeby piwo było w miarę poprawne, to bez problemu da się takie zrobić nawet przy dziennych wahaniach temperatury, czy temperaturze trochę wyższej, ewentualnie jakaś skrzynia fermentacyjna czy lodówka się przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może się nie znam, ale właśnie piwa belgijskie po fermentacji burzliwej trzeba trzymać w niskich temperaturach. A styropianowe pudło wchodzi w grę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro fermentowałeś dotychczas w temperaturze pokojowej, to nie do końca rozumiem w czym problem.

 

Chodzi ci o to, że piwo będzie leżakowało w wyższych temperaturach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiele osób warzy (i fermentuje w blokach). Już styropianowa lodówka pozwala na spokojne utrzymanie temperatury ok 18 stopni, ale znam takich co im dobry porter wyszedł w takich warunkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowałem w temp. pokojowej, tzn 21°C - w pomieszczeniu gospodarczym. Nie zauważyłem tam prawie w ogóle wahań temperatury (może +- 0,5°C). Głównie chodziło mi o leżakowanie. A styropianowa lodówka to spore utrudnienie, bo więcej miejsca zajmuje niż sam fermentor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.