Jump to content
ValenciaPoland

Źle zlane piwo?

Recommended Posts

Witajcie.

Na początku czerwca uwarzyłem piwo w stylu AIPA. Do dnia wczorajszego wszystko było jak najbardziej w porządku, piwo smakowało zarówno mi jak i moim znajomym. Niestety, wczoraj po rozlaniu do szkła dwóch piw zauważyłem, że jedno z nich jest wyraźnie ciemniejsze (załączam zdjęcie, było jednak robione wieczorem i nie miałem dostępu do lepszego oświetlenia). Ponadto, ciemniejsze piwo było bardziej nagazowane i miało bardziej trwałą pianę od "normalnego", czyli jaśniejszego. Również aromaty chmielowe w jaśniejszym piwie były o wiele przyjemniejsze. Piwo zostało uwarzone z niewielką zawartością słodu karmelowego i czerwonego pszenicznego. I teraz moje pytanie: dlaczego jedno piwo było ciemniejsze i gorsze od drugiego? Nieszczelny kapsel, za dużo drożdży dostało się do butelki przy rozlewie, złe zamieszanie przy dodawaniu cukru do refermentacji?

Z góry dziękuję za pomoc :)

post-9442-0-22618600-1406540754_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

mało precyzyjnie to opisałeś:

czyli jedna warka jaśniejsza, a inna warka ciemniejsza? to całkiem możliwie. Wystarczy wyższa temp. lub dłuższe gotowanie, większa karmelizacja albo inna dostawa słodu, proporcje itd. Przyczyn może być mnóstwo. Powtarzalność warek nie jest mocną stroną piwowarstwa domowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oba piwa były z tej samej warki. Rozlewałem z fermentora z kranikiem, uprzednio dodając cukier rozpuszczony w wodzie. Czy taki efekt jest możliwy od pleśni? Istnieje prawdopodobieństwo, że butelka z czarnym piwem była wyparzana, wymyta i przeczyszczona Oxi ze względu na pleśń (nie pamiętam czy to dokładnie ta). No ale z tego co mi wiadomo pleśń jest biała, a na powierzchni piwa nic nie pływało...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anteks, więcej osadu podczas rozlewu do butelek czy z butelek do kufla?

To i to

Też mi się to wydawało najbardziej prawdopodobne, tylko nie umiem zlać piwa ani na cichą ani do rozlewu (z cichej) tak żeby nie musieć zlać około 2-3 litrów do kanału albo nie przelać osadów... Macie może jakieś wskazówki? Najczęściej problem zaczyna się gdy przy zlaniu około 2/3 z fermentora rurka zaczyna protestować (zasysa coraz mniej piwa).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Macie może jakieś wskazówki? Najczęściej problem zaczyna się gdy przy zlaniu około 2/3 z fermentora rurka zaczyna protestować (zasysa coraz mniej piwa).

Rozwiązaniem są dobrze sedymentuące drożdże. Z suchych np. S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...