ValenciaPoland 0 Posted July 28, 2014 Witajcie. Na początku czerwca uwarzyłem piwo w stylu AIPA. Do dnia wczorajszego wszystko było jak najbardziej w porządku, piwo smakowało zarówno mi jak i moim znajomym. Niestety, wczoraj po rozlaniu do szkła dwóch piw zauważyłem, że jedno z nich jest wyraźnie ciemniejsze (załączam zdjęcie, było jednak robione wieczorem i nie miałem dostępu do lepszego oświetlenia). Ponadto, ciemniejsze piwo było bardziej nagazowane i miało bardziej trwałą pianę od "normalnego", czyli jaśniejszego. Również aromaty chmielowe w jaśniejszym piwie były o wiele przyjemniejsze. Piwo zostało uwarzone z niewielką zawartością słodu karmelowego i czerwonego pszenicznego. I teraz moje pytanie: dlaczego jedno piwo było ciemniejsze i gorsze od drugiego? Nieszczelny kapsel, za dużo drożdży dostało się do butelki przy rozlewie, złe zamieszanie przy dodawaniu cukru do refermentacji? Z góry dziękuję za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted July 28, 2014 witaj na forum Quote Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 50 Posted July 28, 2014 mało precyzyjnie to opisałeś: czyli jedna warka jaśniejsza, a inna warka ciemniejsza? to całkiem możliwie. Wystarczy wyższa temp. lub dłuższe gotowanie, większa karmelizacja albo inna dostawa słodu, proporcje itd. Przyczyn może być mnóstwo. Powtarzalność warek nie jest mocną stroną piwowarstwa domowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted July 28, 2014 Jak rozlewałeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo86 1 Posted July 28, 2014 a może po prostu jedna butla usyfiona była i się coś rozwinęło ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ValenciaPoland 0 Posted July 28, 2014 Oba piwa były z tej samej warki. Rozlewałem z fermentora z kranikiem, uprzednio dodając cukier rozpuszczony w wodzie. Czy taki efekt jest możliwy od pleśni? Istnieje prawdopodobieństwo, że butelka z czarnym piwem była wyparzana, wymyta i przeczyszczona Oxi ze względu na pleśń (nie pamiętam czy to dokładnie ta). No ale z tego co mi wiadomo pleśń jest biała, a na powierzchni piwa nic nie pływało... Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted July 28, 2014 czy rozlewałeś z jednej butelki do tych dwóch kufli? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted July 28, 2014 Nalałeś więcej osadu to wyszło ciemniejsze Quote Share this post Link to post Share on other sites
ValenciaPoland 0 Posted July 28, 2014 Nie, w obu kuflach jest piwo z różnych butelek. Anteks, więcej osadu podczas rozlewu do butelek czy z butelek do kufla? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted July 28, 2014 Anteks, więcej osadu podczas rozlewu do butelek czy z butelek do kufla? To i to Quote Share this post Link to post Share on other sites
ValenciaPoland 0 Posted July 28, 2014 Anteks, więcej osadu podczas rozlewu do butelek czy z butelek do kufla? To i to Też mi się to wydawało najbardziej prawdopodobne, tylko nie umiem zlać piwa ani na cichą ani do rozlewu (z cichej) tak żeby nie musieć zlać około 2-3 litrów do kanału albo nie przelać osadów... Macie może jakieś wskazówki? Najczęściej problem zaczyna się gdy przy zlaniu około 2/3 z fermentora rurka zaczyna protestować (zasysa coraz mniej piwa). Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted July 28, 2014 Macie może jakieś wskazówki? Najczęściej problem zaczyna się gdy przy zlaniu około 2/3 z fermentora rurka zaczyna protestować (zasysa coraz mniej piwa). Rozwiązaniem są dobrze sedymentuące drożdże. Z suchych np. S-04 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted July 28, 2014 Drożdże mocno zbiające się na dnie, żelatyna lub ostatnie butelki zaznaczasz na kapslu i ostrożnie nalewasz Quote Share this post Link to post Share on other sites
ValenciaPoland 0 Posted July 28, 2014 Ok, postaram się poprawić przy następnych warkach Quote Share this post Link to post Share on other sites