Skocz do zawartości
Sethemar

Browar Alpejski

Rekomendowane odpowiedzi

Temat ten traktować będę jako mój osobisty dziennik. Oprócz receptur będę pisać tu również różnego rodzaju wypadki i śmieszne, moim zdaniem rzeczy z moim browarem związane.

 

Są to moje początki. Dzięki waszym komentarzom wniosę wiele dobrego do kolejnych warek a więc komentujcie i krytykujcie.

 

#001 - Hefeweizen 50/50 - 15.07.2014

Zasyp:

Słód pszeniczny (Strzegom) 2kg

Słód pilzeński (Strzegom) 2kg

 

Zacieranie:

44° - 20'

63° - 40'

72° - 20'

 

Gotowanie (60')

25 gram Hallertauer Mittelfruh (60')

25 gram Hallertauer Mittelfruh (20')

 

17,5 litra, 12,5 blg.

 

Spostrzeżenia:

- Nie zacieraj nie posiadając kadzi filtracyjnej. (przefiltrowane z wielkimi bólami przez firanę wymoczoną uprzednio w węglanie sodu)

- Zadbaj o chłodzenie. (Pierwszy dzień filtracji pod znakiem 27°)

- Chmielarz? (przechmieliłem w mojej opinii, zobaczymy efekt)

 

Ocena:

Pierwsza degustacja i pomiar blg. 27.07.2014

Blg 2,5

Chmielowe,ciekawe w smaku aczkolwiek wodniste, mało treściwe.

 

Konsumpcja właściwa do dnia 19.08.2014

Edytowane przez Sethemar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...