Sethemar 5 Posted July 26, 2014 (edited) Temat ten traktować będę jako mój osobisty dziennik. Oprócz receptur będę pisać tu również różnego rodzaju wypadki i śmieszne, moim zdaniem rzeczy z moim browarem związane. Są to moje początki. Dzięki waszym komentarzom wniosę wiele dobrego do kolejnych warek a więc komentujcie i krytykujcie. #001 - Hefeweizen 50/50 - 15.07.2014 Zasyp: Słód pszeniczny (Strzegom) 2kg Słód pilzeński (Strzegom) 2kg Zacieranie: 44° - 20' 63° - 40' 72° - 20' Gotowanie (60') 25 gram Hallertauer Mittelfruh (60') 25 gram Hallertauer Mittelfruh (20') 17,5 litra, 12,5 blg. Spostrzeżenia: - Nie zacieraj nie posiadając kadzi filtracyjnej. (przefiltrowane z wielkimi bólami przez firanę wymoczoną uprzednio w węglanie sodu) - Zadbaj o chłodzenie. (Pierwszy dzień filtracji pod znakiem 27°) - Chmielarz? (przechmieliłem w mojej opinii, zobaczymy efekt) Ocena: Pierwsza degustacja i pomiar blg. 27.07.2014 Blg 2,5 Chmielowe,ciekawe w smaku aczkolwiek wodniste, mało treściwe. Konsumpcja właściwa do dnia 19.08.2014 Edited July 27, 2014 by Sethemar Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sethemar 5 Posted July 29, 2014 29.07.2014 #001 - zabutelkowane. Uzyskano 30 butelek. Gęstwa zebrana na kolejną warkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sethemar 5 Posted August 5, 2014 04.08.2014 Warka #002 - Hefeweizen Zasyp 70/30 pszenica/pilzen Drożdże - Maribrew y1433 Chmiel - Hellertauer Mittlefruh Quote Share this post Link to post Share on other sites