Jump to content
Sign in to follow this  
Sethemar

Browar Alpejski

Recommended Posts

Temat ten traktować będę jako mój osobisty dziennik. Oprócz receptur będę pisać tu również różnego rodzaju wypadki i śmieszne, moim zdaniem rzeczy z moim browarem związane.

 

Są to moje początki. Dzięki waszym komentarzom wniosę wiele dobrego do kolejnych warek a więc komentujcie i krytykujcie.

 

#001 - Hefeweizen 50/50 - 15.07.2014

Zasyp:

Słód pszeniczny (Strzegom) 2kg

Słód pilzeński (Strzegom) 2kg

 

Zacieranie:

44° - 20'

63° - 40'

72° - 20'

 

Gotowanie (60')

25 gram Hallertauer Mittelfruh (60')

25 gram Hallertauer Mittelfruh (20')

 

17,5 litra, 12,5 blg.

 

Spostrzeżenia:

- Nie zacieraj nie posiadając kadzi filtracyjnej. (przefiltrowane z wielkimi bólami przez firanę wymoczoną uprzednio w węglanie sodu)

- Zadbaj o chłodzenie. (Pierwszy dzień filtracji pod znakiem 27°)

- Chmielarz? (przechmieliłem w mojej opinii, zobaczymy efekt)

 

Ocena:

Pierwsza degustacja i pomiar blg. 27.07.2014

Blg 2,5

Chmielowe,ciekawe w smaku aczkolwiek wodniste, mało treściwe.

 

Konsumpcja właściwa do dnia 19.08.2014

Edited by Sethemar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.