Jump to content
Sign in to follow this  
zamyślony

Śruta z bączka

Recommended Posts

Siemka.

Mielony owies z śrutownika bączek wygląda tak :

IMAG0136

IMAG0135

 

Łuski wyglądają dobrze. Myślicie że jeśli wrzuciłbym do niego słód jeczmienny byłoby ok? Czy raczej łuska słodu jęczmiennego jest dużo bardziej krucha?

Dodam że śrutownik jest po drobnych modyfikacjach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owies sam siebie to prawie sama łuska, więc nie jest wyznacznikiem.

Jeżeli dobrze kojarzę, to śrutownika bijakowego używa/używał Qxa, z nim pogadaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

widziałem plisa śrutowanego w bąku - trudno jest tam 'utrafić' odpowiednią grubość - z łuski wiele nie zostaje - mąka razowa.

ale być może był to problem złego śrutowania a nie śrutownika.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Śrutowanie słodu w śrutowniku bijakowym to szukanie sobie problemów. Śrutę z jednego worka zużywałem przez rok dodając do normalnej a i tak czasami był problem z filtracją. Pils jeszcze pół biedy ale monach to już na prawdę był horror. Monach rozpadł się prawie na pył!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.