Skocz do zawartości
zamyślony

Śruta z bączka

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

Mielony owies z śrutownika bączek wygląda tak :

IMAG0136

IMAG0135

 

Łuski wyglądają dobrze. Myślicie że jeśli wrzuciłbym do niego słód jeczmienny byłoby ok? Czy raczej łuska słodu jęczmiennego jest dużo bardziej krucha?

Dodam że śrutownik jest po drobnych modyfikacjach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owies sam siebie to prawie sama łuska, więc nie jest wyznacznikiem.

Jeżeli dobrze kojarzę, to śrutownika bijakowego używa/używał Qxa, z nim pogadaj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

widziałem plisa śrutowanego w bąku - trudno jest tam 'utrafić' odpowiednią grubość - z łuski wiele nie zostaje - mąka razowa.

ale być może był to problem złego śrutowania a nie śrutownika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość pitupitu

Śrutowanie słodu w śrutowniku bijakowym to szukanie sobie problemów. Śrutę z jednego worka zużywałem przez rok dodając do normalnej a i tak czasami był problem z filtracją. Pils jeszcze pół biedy ale monach to już na prawdę był horror. Monach rozpadł się prawie na pył!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×