zamyślony 17 Posted July 26, 2014 Siemka. Mielony owies z śrutownika bączek wygląda tak : Łuski wyglądają dobrze. Myślicie że jeśli wrzuciłbym do niego słód jeczmienny byłoby ok? Czy raczej łuska słodu jęczmiennego jest dużo bardziej krucha? Dodam że śrutownik jest po drobnych modyfikacjach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted July 26, 2014 Owies sam siebie to prawie sama łuska, więc nie jest wyznacznikiem. Jeżeli dobrze kojarzę, to śrutownika bijakowego używa/używał Qxa, z nim pogadaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted July 26, 2014 widziałem plisa śrutowanego w bąku - trudno jest tam 'utrafić' odpowiednią grubość - z łuski wiele nie zostaje - mąka razowa. ale być może był to problem złego śrutowania a nie śrutownika. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz B 12 Posted July 27, 2014 A jakby sobie kolega zrobił taki nie duze koszty i nie zawodzi http://www.piwo.org/topic/9879-browar-bishop/page__st__40#entry231242 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest pitupitu Posted July 27, 2014 Śrutowanie słodu w śrutowniku bijakowym to szukanie sobie problemów. Śrutę z jednego worka zużywałem przez rok dodając do normalnej a i tak czasami był problem z filtracją. Pils jeszcze pół biedy ale monach to już na prawdę był horror. Monach rozpadł się prawie na pył!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites