Skocz do zawartości
Marian7

Resztki słodów do wykorzystania, co zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Po ostatnich zakupach zostało mi trochę słodów i chmieli. Co ciekawego można z tego uwarzyć? Składniki pasują na Blond Ale, ale to już mam zaplanowane, więc to nie wchodzi w grę. Jaki Saison, coś innego? Najwięcej mam pszenicy, więc prawdopodobnie będzie coś na tej bazie.

 

Słody:

pilzneński 0,25kg

pale ale 0,7kg

monachijski jasny 0,6kg

caraaroma 0,25kg

czekoladowy 0,1kg

zakwaszający 0,15kg

pszeniczny jasny 1,20kg

 

Chmiele:

Amarillo 32g

Marynka 50g

Galaxy 10g

Hallertau Tradition 40g

Perle 10g

Sybilla 8g

 

Bardziej doświadczeni piwowarzy, pomóżcie proszę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zmieszaj wszystkie co masz ,ja tak co jakiś czas robię i zawsze wychodzą dobre piwa

możesz zrobić na us-05 i jakoś fajnie nachmielić albo na s33 i mniej chmielić

z tego powinno wyjść dobre piwo,a styl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio tak zrobiłem w listopadzie i do tej pory nie jestem w stanie wypić tego co wyszło :D Ale wtedy było dużo palonych słodów.

Niemniej jednak dzięki :)

Edytowane przez Marian7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

Trochu mało podstawowych słodów. Jeszcze z 2 kilo by się przydało. :/

Możesz jakąś dark ale desitke zrobić, z nutką chmielową.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mało,mało ale domyślam się że właśnie chodzi o wykorzystanie tego co jest bez dodatkowych zakupów właśnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wez pale ale i pils i zatrzyj na startery

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie nic ciekawego nie wyjdzie, dokup składniki i wykonaj dwa dobre piwa niż jedno w stylu 'strata czasu'☺

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I chyba tak właśnie zrobię. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z pilzneńskiego, pale ale, monachijskiego i pszenicznego wraz z odpowiednimi chmielami zrobił bym American Wheat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×