Skocz do zawartości
Marian7

Resztki słodów do wykorzystania, co zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Po ostatnich zakupach zostało mi trochę słodów i chmieli. Co ciekawego można z tego uwarzyć? Składniki pasują na Blond Ale, ale to już mam zaplanowane, więc to nie wchodzi w grę. Jaki Saison, coś innego? Najwięcej mam pszenicy, więc prawdopodobnie będzie coś na tej bazie.

 

Słody:

pilzneński 0,25kg

pale ale 0,7kg

monachijski jasny 0,6kg

caraaroma 0,25kg

czekoladowy 0,1kg

zakwaszający 0,15kg

pszeniczny jasny 1,20kg

 

Chmiele:

Amarillo 32g

Marynka 50g

Galaxy 10g

Hallertau Tradition 40g

Perle 10g

Sybilla 8g

 

Bardziej doświadczeni piwowarzy, pomóżcie proszę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zmieszaj wszystkie co masz ,ja tak co jakiś czas robię i zawsze wychodzą dobre piwa

możesz zrobić na us-05 i jakoś fajnie nachmielić albo na s33 i mniej chmielić

z tego powinno wyjść dobre piwo,a styl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio tak zrobiłem w listopadzie i do tej pory nie jestem w stanie wypić tego co wyszło :D Ale wtedy było dużo palonych słodów.

Niemniej jednak dzięki :)

Edytowane przez Marian7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

Trochu mało podstawowych słodów. Jeszcze z 2 kilo by się przydało. :/

Możesz jakąś dark ale desitke zrobić, z nutką chmielową.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mało,mało ale domyślam się że właśnie chodzi o wykorzystanie tego co jest bez dodatkowych zakupów właśnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wez pale ale i pils i zatrzyj na startery

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie nic ciekawego nie wyjdzie, dokup składniki i wykonaj dwa dobre piwa niż jedno w stylu 'strata czasu'☺

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I chyba tak właśnie zrobię. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z pilzneńskiego, pale ale, monachijskiego i pszenicznego wraz z odpowiednimi chmielami zrobił bym American Wheat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...