Jump to content
Sign in to follow this  
Zdzisiu

Poliamid oraz dorlastan w kontakcie z brzeczką

Recommended Posts

Wiem, że nylon nadaje się do kontaktu z brzeczką i gotowania, bo często spotykałem porady że chmiel można gotować w pończochach z tego tworzywa. Zresztą worki zacierne także można spotkać z nylonu, więc nie ma wątpliwości iż nadaje się do wykorzystania w naszym hobby. Niestety udałem się do marketu, aby nabyć rajstopy/pończochy i nachmielić w nich uwarzoną w najbliższych dniach porcję piwa, ale ku mojemu rozczarowaniu wszelkie wyroby tego typu wykonane były z różnych tworzyw typu poliamid, elastil czy dorlastan, o którym pierwszy raz słyszę. Zakupiłem na próbę opakowanie o składzie 97% poliamid/3% dorlastan i nie mam pojęcia czy to się nadaje w ogóle do gotowania chmielu. Ktoś coś wie na ten temat? Jeśli te substancje mogą wprowadzić jakieś szkodliwe związki do warki to już wole potem odcedzać chmiel ręcznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę ze nie masz najmniejszych powodów do zmartwień.

Większość wymienionych przez ciebie tworzyw to nazwy handlowe poliamidów (nylon, elastil). Jedynie dorlastan to jakiś kopolimer.

Ale wszystkie te tworzywa mają tak wysoki temperatury mięknięcia ze nie widzę powodu aby się w jakimkolwiek stopniu tym przejmować.

Poza tym - pomyśl o gotowaniu chmielu luzem. To naprawdę nic strasznego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy najbliższej warce spróbuję skorzystać z wora i podzielę się wnioskami :)

 

Tylko wytłumacz mi po co . Bo o ile chmielenie na zimno w ten sposób jestem w stanie zrozumieć , o tyle gotowania już nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja też nie widzę powodu do gotowania chmielu w pończosze. Ja robię tak, że gotuję normalnie, chłodzę, a jak zlewam, to na koniec węża zakładam pończochę wymoczoną i wypłukaną w oxi na wypadek, jakby mi się chmiel zaciągnął. Wydaje mi się, że efekt taki sam, jak nie lepszy (większość syfu chmielowego i tak zostaje na dnie garnka).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...